SiolNET. Avtomoto Novice
1,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Audi A8 e-tron

Drugače kot Mercedes in BMW? Audi pripravlja novega.

1,90

termometer

Audi grandsphere koncept | Koncept audi grandpshere. | Foto: Audi
Koncept audi grandpshere. Foto: Audi

Audi pripravlja serijsko različico na osnovi koncepta grandsphere, ki bo predvidoma električna zamenjava za obstoječi model A8. Bodo ponudili le električno ali vendarle tudi, podobno kot za zdaj tudi Mercedes in BMW, bencinsko-dizelsko alternativo?

Mercedes-Benz je kot alternativo razredu S že predstavil električnega EQS na namenski platformi, BMW pa je na osnovi klasične serije 7 izdelal električno različico i7. Pri Audiju za zdaj kaže, da bo prihodnost najvišjega razreda limuzine le električna. Naslednja generacija A8 bo tako nastala na osnovi koncepta grandsphere. Kot je za britanski Autocar povedal oblikovalec Mark Lichte, naj bi bil ta koncept oblikovalsko že zelo dober pokazatelj končnega serijskega avtomobila.

Obeta se avtomobil izjemnih dimenzij

Ta bo predvidoma nosil ime A8 e-tron. Za zdaj ni znano, ali bo Audi ob povsem električnem modelu – nastal bo na novi platformi PPE, ki jo Audi razvija s Porschejem – ponujal še "starega" A8.

Koncept grandsphere je bil dolg 5,3 metra, imel je tudi skoraj 3,2 metra medosne razdalje. Baterija s kapaciteto 120 kilovatnih ur je po standardu WLTP zagotavljala do 750 kilometrov dosega, na ustrezni polnilnici pa do 300 kilometrov dosega v desetih minutah.

Razkritje Audijevega električnega avtomobila lahko pričakujemo prihodnje leto.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin