Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2011,
13.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Športni Avtomoto Aston Martin

Četrtek, 24. 2. 2011, 13.58

7 let, 12 mesecev

Aston martin virage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aston Martin je po enajstih letih odsotnosti predstavil novi virage. Uvršča ga med elegantni DB9 in izrazito športni DBS, zato je razkošen in udoben, hkrati pa razpolaga tudi z obilno mero športnosti.

Arhitektura VH

Pravzaprav sta to dva nova modela, kupe virage in kabriolet virage volante, ki se z obliko približujeta sodobnim modelom britanske avtomobilske znamke. Aston martin virage si z njimi deli tudi aluminijasto karoserijsko arhitekturo VH, ki se zgleduje po letalski industriji, zaradi nje pa je razmeroma lahek in hkrati zelo trden.

Menjalnik "transaxle"

Virage poganja ročno sestavljeni hišni 6-litrski motor V12 z ročično gredjo iz ogljikovih vlaken, ki razpolaga z največjo močjo 365 kilovatov in navorom 570 njutonmetrov. Za prenose na zadnja kolesa skrbi šeststopenjski samodejni menjalnik touchtronic II, ki je "transaxle", vgrajen na zadnjo premo, s čimer pripomore k idealni popolnoma enakomerni razdelitvi teže avtomobila med sprednjo in zadnjo premo.

O zmogljivostih pozneje

O zmogljivostih samega avtomobila niso iz tovarne še nič sporočili, vendar lahko sklepamo, da bodo zelo dobre. Vozniku bo vsekakor na voljo tudi gumb Sport, s katerim bo vključil hitrejši odziv pedala za plin, bliskovitejše prestavljanje menjalnika in zadrževanje v nižjih prestavah za hitrejše pospeške.

Prilagodljivi sistem blaženja

Zmogljivostim motorja bo seveda doraslo tudi podvozje z novim prilagodljivim sistemom blaženja ADS (Adaptive Damping System), ki bo neprestano spremljalo cesto in se ji sproti prilagajalo. Na voljo bo tudi pet nastavitev trdote blažilnikov v normalnem načinu delovanja in pet v športnem načinu. Za zanesljivo ustavljanje bodo serijsko skrbele keramične zavore, ki bodo z manjšo težo pripomogle tudi k splošnemu zmanjšanju nevzmetene teže avtomobila.

Notranjost v finem usnju

Virage se bo na zunaj od drugih modelov tovarne razlikoval predvsem po aluminijasti maski hladilnika s petimi vodoravnimi prečkami v obliki letalskih kril, notranjost pa bo okrašena s prefinjenim usnjem, za oblikovanje katerega bodo mojstri potrebovali kar 70 ur dela. Za izdelavo celega avtomobila bo sicer potrebnih 200 ur ročnega dela. V kokpitu bo tudi Garminova satelitska navigacija, ki se jo bo upravljalo z ročico na armaturni plošči, vozniku in sovozniku pa bo na voljo tudi izčrpna zabavno-informativna elektronika, vključno z avdiosistemom izhodne moči 700 W.


Ne spreglejte