Jure Gregorčič

Četrtek,
6. 10. 2011,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zeleni avtomoto

Četrtek, 6. 10. 2011, 13.11

8 let

391 kilometrov na elektriko brez vmesnega polnjenja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski konstruktor in strokovnjak za električna vozila Andrej Pečjak je s svojo dacio sandero EV, ki je plod njegovega dela, brez vmesnega polnjenja prevozil 391 kilometrov.

Štirje potniki na pot proti morju …

Ker je ekološki zanesenjak in odličen strojnik Andrej Pečjak tudi velik ljubitelj alpinizma in strmih sten, se je tokrat s svojo povsem električno dacio sandero v spremstvu žene in dveh novinarjev odpeljal izpred svoje hiše v gorenjski vasi Češnjica proti hrvaškemu obmorskemu kraju Starigrad pri Zadru, ki je zaradi kanjona Paklenice poznan kot priljubljena športno-plezalna oziroma alpinistična destinacija. Glavni namen poti pa je bil seveda dokazati, da bo električna dacia sandero pot ob povsem običajnih hitrostih zmogla brez vmesnega polnjenja baterij. Slednje je Andreju in njegovemu električnemu avtomobilu tudi uspelo, saj je bil na koncu celoten izplen enega baterijskega polnjenja kar 391 kilometrov, kar je vsekakor lep dosežek.

Po 340 kilometrih je bilo v baterijah še med 20 in 25 odstotki energije …

"Z dacio sandero elektro smo 30. septembra prevozili pot od Češnjice do Starigrada pri Zadru brez vmesnega polnjenja! Spremljala naju je ekipa hrvaških novinarjev, ki je skrbela za to, da nismo 'goljufali'. Prevozili smo 340 kilometrov, v avtu pa je ostalo še 20-25 odstotkov kapacitete energije, ki jo bova skušala pokuriti v naslednjih dneh, da vidimo, kje so meje možnega. Pot nas je vodila po stari cesti do Ljubljane (80 km/h), po ljubljanski obvoznici (100 km/h) ter naprej po stari cesti do Postojne (50-80 km/h). Od Postojne smo peljali skozi Ilirsko Bistrico do državne meje (50-80 km/h), od tam po avtocesti mimo Reke (90-100 km/h) in naprej po Jadranski magistrali (60-85 km/h). Vozili smo tako, da nismo nikogar ovirali, čeprav bi lahko vozili počasneje in porabili manj. Samo potem bi električnim vozilom naredili medvedjo uslugo, ker nihče ne mara vožnje, s katero oviraš normalni promet," je na svojih spletnih straneh podvig opisal Andrej Pečjak.

30-kilovatni motor in največja hitrost 130 kilometrov na uro

Pečjak je omenjeno dacio sandero EV naredil leta 2010, avtomobil pa poganja izključno električni motor Stoja 3-Phase AC z močjo 30 kilovatov, ki se napaja iz litij-ionskih polimernih baterij kapacitete 240 amper ur. Sandero EV naj bi s tem pogonskim sklopom zmogel doseči hitrost 130 kilometrov na uro. Andrej Pečjak se z izdelavo električnih avtomobilov ukvarja že skoraj dve desetletji, v tem času pa je skonstruiral že 8 različnih vozil, ki jih poganja izključno električna energija.