Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
11. 11. 2016,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

martinovo alkohol

Petek, 11. 11. 2016, 15.20

6 let, 6 mesecev

Naj vinski krst ne zaide na cesto ...

Martinov vikend - dokažimo vozniško zrelost

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Vino, kozarci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ta konec tedna bodo martinovanja zaznamovala družabno življenje Slovenije, ob tem pa velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje za volanom nimajo kaj početi. Ta konec tedna imamo vozniki priložnost, da dokažemo vozniško zrelost in poskrbimo za varnejše ceste. 

Ceste bodo polne policistov

Velja pa omeniti še vlogo alkohola kot sovzroka za prometno nesrečo, saj se prav alkohol pojavlja prav pri vseh primarnih vzrokih prometnih nesreč, najpogosteje v kombinaciji s preveliko hitrostjo in nepravilno smerjo ali stranjo vožnje. | Foto: Velja pa omeniti še vlogo alkohola kot sovzroka za prometno nesrečo, saj se prav alkohol pojavlja prav pri vseh primarnih vzrokih prometnih nesreč, najpogosteje v kombinaciji s preveliko hitrostjo in nepravilno smerjo ali stranjo vožnje. Policija že od konca prejšnjega tedna izvaja poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Tako bo tudi ta konec tedna, pravijo policisti, ki bodo po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog ter psihoaktivnih zdravil.

Ne pozabite, da alkohol ni le sredstvo za zabavo, saj zaradi močnega psihofizičnega delovanja zelo nevarno vpliva na vozniške sposobnosti. V zadnjih letih se je delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, sicer nekoliko zmanjšal in predstavlja 9-odstotni delež vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Skrb vzbujajoče pa je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola. Previdno torej med martinovanjem!

Štiri ure po sinovi smrti je posnel ganljiv video: Ne vozite pod vplivom alkohola! #video

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot ... V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno. | Foto: Thinkstock Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot ... V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno. Foto: Thinkstock

Fordova "pijana obleka" strezni vsakega voznika

Kdor pred nesrečo pije alkohol, se izmika alkotestu ali pobegne: kasko da ali ne?

Na martinovanju ne pozabite na to, kje so meje pitja!

Če liter belega tako vpliva že na pisavo, si lahko predstavljate posledice voznikove nespametnosti, ko mora med vožnjo poleg upravljanja vozila spremljati še vse preostale okoliščine in glede na dogajanje na cesti tudi primerno ukrepati. Varno in primerno ukrepanje ob kritičnih situacijah je v takšnem primeru praktično nemogoče. | Foto: Ciril Komotar Če liter belega tako vpliva že na pisavo, si lahko predstavljate posledice voznikove nespametnosti, ko mora med vožnjo poleg upravljanja vozila spremljati še vse preostale okoliščine in glede na dogajanje na cesti tudi primerno ukrepati. Varno in primerno ukrepanje ob kritičnih situacijah je v takšnem primeru praktično nemogoče. Foto: Ciril Komotar 80 kg težek moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

Če 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva, je stopnja alkohola v krvi drugačna. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Pri tem ne pozabite, da alkohol lahko sicer še tako varnega in previdnega voznika spremeni v potencialnega morilca na cesti. Voznik z denimo enim gramom alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka ima v primerjavi s treznim voznikom kar 25-krat večjo možnost udeležbe v prometni nesreči.

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu.

vir: Policija.si

  Dogajanje ob martinovem pomeni simboličen konec vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik. (fotografija je simbolična). | Foto: Klemen Korenjak Dogajanje ob martinovem pomeni simboličen konec vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik. (fotografija je simbolična). Foto: Klemen Korenjak

Ali veste, koliko alkohola v kri prinesejo pivo, vino, žaganje ...

Vrsta pijače: Količina: Alkoholna stopnja: Grami alkohola v pijači:
pivo 0,5 l 4 odstotke 20 g
vino 0,2 l 11 odstotkov 17 g
liker 0,05 l 30 odstotkov 12 g
žganje 0,05 l 40 odstotkov 16 g

Ste se kdaj sedli za volan v vinjenem stanju?

  • Ne, nikoli
    27,86 %
    129 glasov
  • Da, se mi je zgodil
    72,14 %
    334 glasov
Oddanih 463 glasov
Ne spreglejte