Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
10. 7. 2015,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knjige Dunaj

Petek, 10. 7. 2015, 11.51

8 let

Od telefonske govorilnice do ...

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po tem, ko so v duhu strpnosti do homoseksualnih razmerij na Dunaju zasvetili semaforji, so v teh dneh svoje družbeno in okoljsko odgovorno poslanstvo dobile telefonske govorilnice.

V obdobju razmaha mobilne telefonije so mestne govorilnice izgubile svojo pravo vlogo. Zato so jim na Dunaju namenili drugo vsebino – predelali so jih v postaje za menjavo knjig, s katerimi želijo spodbujati k branju in hkrati omejiti količino odpadkov. Znebite se smeti in si izberite knjigo Veliko je knjig, s katerimi želimo zapolniti domačo knjižnico. Veliko pa je tudi tistih, ki jih preberemo le enkrat in se pozneje ne vračamo več k njim, niti jih nikoli več ne listamo, a jih vendar obdržimo na knjižnih policah. Nekatere med njimi bi priporočili v branje, drugih morda ne, a ne glede na to bi jih dali v obtok.

Na Dunaju je to od julija mogoče storiti prek predelanih telefonskih govorilnic, postavljenih pred mestnimi zbirnimi centri za odpadke. Obiskovalci si bodo tako lahko ob tem, ko bodo odvrgli smeti, osvežili tudi domačo knjižnico.

V govorilnice so namreč namestili knjižne police, s katerih lahko obiskovalec odnese toliko knjig, kot jih prinese. Tako želijo na Magistratnem oddelku za gospodarjenje, kjer so pobudo zasnovali, preprečevati, da bi knjige polnile odpade, ljudem pa omogočiti, da si brezplačno osvežijo svojo domačo knjižnico. In če se bo knjižna izmenjalnica prijela, bo prav živahna in pestra, kar je mogoče soditi po podatku, da odpade vsako leto obišče približno 2,4 milijona ljudi. Tako bodo lahko zaokrožile številne in raznolike knjige.

Podarjanje knjig neznancem pri nas Možnost izmenjave knjig med neznanimi ljudmi pa ni dunajska posebnost, saj nekaj podobnega pri nas v obliki Knjigobežnice poznamo že nekaj let, ko je Nina Kožar začela podarjanje knjig neznancem na javnih prostorih.

V lesenih hišicah, postavljenih po Sloveniji, je tako mogoče pustiti knjigo ali pa si jo izbrati.

Ne spreglejte