Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
6.04

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

Natisni članek

zaslišanje policija iskana oseba fotografije Dunaj Avstrija izginotje deklica Srbija

Petek, 5. 4. 2024, 6.04

3 tedne, 4 dni

11. DAN ISKANJA DEKLICE DANKE

Znane nove podrobnosti: Dankin oče zaustavil vozilo z osumljencema, deklico sta skrivala v prtljažniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71
Danka. Iskalna akcija. Uboj. | Danka je izginila prejšnji torek v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor, za njo pa je deset dni potekala obsežna iskalna akcija. | Foto Pixsell

Danka je izginila prejšnji torek v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor, za njo pa je deset dni potekala obsežna iskalna akcija.

Foto: Pixsell

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da sta dve osebi priznali uboj male Danke, ki je bila pogrešana od 26. marca. Dodal je, da ju je policija že aretirala. Deklico sta zbila med delovnim časom, njeno truplo sta dala v zadnji del vozila in ga po prvih informacijah odvrgla na deponijo. Mama je vozilo z osumljencema videla, oče pa ju je celo ustavil in vprašal, ali sta slučajno videla njuno Danko, je pojasnil srbski notranji minister Bratislav Gašić. Trupla deklice na deponiji niso našli, eden od osumljencev naj bi truplo premaknil na drugo lokacijo.

"Imam slabo novico v zvezi s tem otrokom, našo Danko iz Bora. Policija je aretirala dva človeka, ki sta jo ubila, in, kolikor razumem, sta dejanje oba priznala. S kakšnimi pošastmi imamo opravka. Več bo povedala policija, ki se ji zahvaljujem za ogromen trud," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić na izredni seji vlade.

Srbski notranji minister Bratislav Gašić je pojasnil okoliščine smrti še ne dve leti stare deklice Danke Ilić, ki je bila pogrešana od 26. marca. Krivdo za njeno smrt sta priznala 50-letna Srđan Janković in Dejan Dragijević. Z višjega državnega tožilstva so popoldne sporočili, da so za osumljenca odredili pripor zaradi suma storitve hudega kaznivega dejanja uboja.

"Med 13.45 in 13.52 je Danka zapustila dvorišče in hodila po asfaltu, kar sta potrdili dve priči. Prav tako okoli 13.50 je mama zagledala bel avto, ob njem pa moškega. Izkazalo se je, da gre za vozilo, v katerem sta bila osumljenca. Ta sta bila na delovni poti. Kasneje se je ugotovilo, da sta se v bližini hiše ustavila okoli 13.50, kar sovpada z izginotjem male Danke," je povedal minister Gašić.

Dankin oče zaustavil osumljenca, ki sta v vozilu prevažala njegovo hči

Pri hiši sta se po besedah Gašića ustavila za dve minuti in pol zaradi opravljanja potrebe. Ko sta znova krenila, sta trčila v deklico, ki naj bi iz grmovja stekla na cesto. To se je zgodilo 30 ali 40 metrov od kraja, kjer sta se sprva ustavila, vanjo pa naj bi trčila s hitrostjo 20 kilometrov na uro. Truplo deklice sta spravila v avto in se med vožnjo dogovorila, da ga bosta nekje odvrgla. Na poti ju je ob 13.57 po besedah ministra ustavil oče deklice in vprašal, ali sta jo videla, a sta odgovorila, da je nista.

Ko sta prispela do odlagališča odpadkov, sta truplo vrgla na kup smeti. Nato sta se vrnila v podjetje, kjer sta pustila avto.

Gašić je pojasnil, da je njuno gibanje z avtom ves čas beležil GPS, saj je šlo za službeno vozilo. Sumljiv znak za policijo je bil po njegovih besedah ta, da sta v petih minutah in pol prešla le 150 metrov od dvorišča, kjer je bila mama Ivana Ilić, pa tudi to, da sta se ob odlagališču odpadkov zadržala minuto in 49 sekund. 

Osumljenca so privedli na deponijo, da bi pokazala, kje sta odvrgla truplo. Kljub intenzivnemu iskanju, policija trupelca deklice ni našla. Po podatkih policije obstaja verjetnost, da se je eden od osumljencev 28. marca vrnil in truplo prenesel na drugo lokacijo. "Ne moremo jima zaupati, saj krivdo prelagata en na drugega," je poudaril srbski notranji minister Gašić. Policija naj bi prekopala dvorišče enega od osumljencev. 

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila deklica po tem, ko sta osumljenca trčila vanjo, še živa, ubila pa naj bi jo kasneje. Natančen vzrok smrti bo potrjen po najdbi trupla in obdukciji. 

Po poročanju Dnevnika.hr je oče enega od osumljenih policijo peljal do barake v bližini vasi Luka. Obstaja sum, da sta dekličino trupelce odvrgla tam. 

Danka. Iskalna akcija. Uboj. | Foto: Pixsell Foto: Pixsell Danka. Iskalna akcija. Uboj. | Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Danka. Iskalna akcija. Uboj. | Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Danka je izginila prejšnji torek v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor, za njo pa je deset dni potekala obsežna iskalna akcija. V iskalno akcijo so se poleg pristojnih služb vključili tudi domačini. Prvi dan naj bi se iskalni akciji pridružil celo eden od osumljencev. 

Deklica na Dunaju ni bila Danka

Srbski državljan, ki živi na Dunaju, je srbskim oblastem prijavil, da je na tramvajski postaji v spremstvu dveh odraslih žensk opazil majhnega otroka, ki bi lahko bila mala Danka in napravil posnetek. 

Svojci so po pregledu fotografij izjavili, da gre najverjetneje za pogrešano deklico. Osebe na fotografijah so avstrijske oblasti identificirale in z njimi vzpostavile stik.

"Na podlagi preiskave in spremljajočih dejstev je mogoče jasno in nedvomno izključiti povezavo med osebami, prikazanimi na objavljenih fotografijah, in pogrešano deklico iz Bora," so sporočili iz avstrijske policije. 

Pogrešana Danka | Foto: Dunajska policija Foto: Dunajska policija

Danka Dragomirović
Novice V iskanje pogrešane Danke se je vključila tudi slovenska policija
Danka Dragomirović
Novice Pogrešano dveletno deklico iz Srbije naj bi opazili na Dunaju
Reševalna akcija, Srbija, iskanje deklice Danke
Novice Kje je dveletna deklica? Policija pregledala rove, sledi še jezero.
Iskanje deklice Danke, Srbija
Novice Nekdanji šef beograjske policije: Starši so tisti, ki bi morali marsikaj pojasniti. #foto
iskanje Danke v Srbiji
Novice Dveletne deklice še niso našli. Aretirali osebe, ki so v zameno za informacije zahtevale denar.
Ne spreglejte