Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 10. 2017,
18.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

top gostilne ocenili smo ocena gostilne vino

Sobota, 14. 10. 2017, 18.04

6 let, 6 mesecev

Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo 2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
vino | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Le malo stvari se je spremenilo na lestvici od lanskega leta, a kategorija najboljših vin, ki je v tujini skoraj tako pomemben del menijev kot hrana, si gotovo zasluži tudi slovenski pogled.

Veliko naših ocenjevalcev in piscev temu delu obeda še vedno ne pripisuje velike pozornosti. Nekateri vina ne razumejo, drugim se zdi prevelik strošek. In res, dobro vino je strošek, po drugi strani pa je zaznati padec prodaje slabih vin, kar seveda pomeni, da so nekateri gostinci in trgovci z vztrajanjem pri dobrih vinskih kartah vzgojili generacijo jedcev, ki pije kakovostna vina. Naj ponovimo: na lestvici ni lokalov, ki imajo dobre vinske karte, ne pa hrane.

1. Danilo (Reteče)

Najbolj obsežna vinska karta v Sloveniji se lahko meri z najboljšimi v Italiji in celo v michelinkah ob meji ji ni enake. Je pa seveda res, da so pri Danilu tudi uvozniki in prodajalci vina na debelo. Med slovenskimi vini manjkajo le redka, na voljo so vse svetovne vinske pokrajine.

Danilo v Retečah | Foto: Miha First Danilo v Retečah Foto: Miha First

2. Rožmarin (Maribor)

Tudi Rožmarin ima svojo divizijo za uvoz in prodajo vina. In zraven seveda skoraj popolno vinsko karto. Ob domačih vinih ima vse večjo prednost Štajerska, drugače pa so izjemno močni pri ponudbi tujih, predvsem dražjih francoskih vin.

3. Sophia - Kempinski Palace (Portorož)

Ko govorimo o Kempinskem, ne smemo pozabiti, da govorimo o mednarodni verigi razkošnih hotelov, ki si lahko privošči marsikaj, natančno to pa počnejo tudi pri vinih. Imajo najboljše in najdražje šampanjce, kopico vin, ki stanejo tisočake, od naših pa za velik denar le najboljše.

Točilni pult v portoroškem hotelu Kempinski | Foto: Miha First Točilni pult v portoroškem hotelu Kempinski Foto: Miha First

4. Maxim (Ljubljana)

Nasproti parlamenta so na delu nove moči, ki jih ob izrednem posluhu za vrhunsko jedačo zanimajo tudi dobra vina in žgane pijače. Ob najboljših slovenskih vinih imajo nekaj najdražjih vin iz Francije in Italije ter novega sveta.

5. Rakar (Trebnje)

Na Dolenjskem imajo gostilne kar nekaj izjemnih vinskih kart in najboljša se zdi v Gorenjih Ponikvah, kjer gospodar ob obilici dolenjskih in slovenskih vin ponuja praktično vso tujino, tudi eksotiko in zavidljivo število šampanjcev.

Rakar pri Trebnjem | Foto: Matej Leskovšek Rakar pri Trebnjem Foto: Matej Leskovšek

6. Sushimama (Ljubljana)

Vinska karta v najboljši slovenski japonski restavraciji si, podobno kot s samo ponudbo jedi, prizadeva za najboljše, pa naj gre za serijo sakejev, ekološka vina iz Slovenije in tujine ali zgolj za najdražje šampanjce.

7. Calypso - hotel Perla (Nova Gorica)

Kadar predvsem tuji gostje v Novi Gorici zadenejo dobitek, je treba odpreti Dom Perignon. In v Perli ga imajo. Imajo tudi vsaj še dva ducata drugih penečih vin. Vinska karta zajemo vso Primorsko, odtenek drugih slovenskih pokrajin in boljše kapljice z vsega sveta.

Galerija okusov v Novem Celju | Foto: Miha First Galerija okusov v Novem Celju Foto: Miha First

8. Galerija okusov (Novo Celje)

Vinska karta v Novem Celju ima kar 50 strani. Čeprav niso ravno v drobnem tisku, je na voljo praktično vse, kar Slovenija lahko ponudi. Še posebej natančni so pri ponudbi najboljših štajerskih vin, drugače pa pokrivajo lep del vin iz preostanka Evrope

9. Cubo (Ljubljana)

Pri Cubu natančno vedo, kaj pijejo njihovi gostje, zato imajo na voljo lepo serijo šampanjcev, veliko najboljših svetovnih vin, tudi novega sveta in seveda vse slovenske, sicer bolj primorske kot štajerske mojstre.

Elektronska vinska karta v ljubljanski restavraciji Cubo | Foto: Miha First Elektronska vinska karta v ljubljanski restavraciji Cubo Foto: Miha First

10. Hiša Denk (Zgornja Kungota)

Potem ko so prenovili gostilno in ji dodali butični hotelček, je na vrsto prišla prav posebna klet, kjer gospodar čuva najboljša vina sveta. Nekaj je seveda tudi slovenskih, predvsem okoliških, izredno veliko pa seveda avstrijskih, za premnoge goste s severa.

Ne spreglejte