Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
4.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 7. 2. 2019, 4.04

5 let, 2 meseca

Restavracija Element: najboljši v Črnučah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Ocena gostilne: Element | Foto Miha First

Foto: Miha First

Kavalov lokal v industrijskem delu Črnuč smo prvič obiskali pred leti, ob samem odprtju. Ko smo se tam oglasili pred kratkim, smo zaznali nekaj sprememb na boljše.

Včasih lahko ocene slovenskih gostiln nepoučenega malce zmedejo. Naj poenostavimo: če v kakšnem vodniku vidite reklamo za določeno gostilno, potem je njena ocena, objavljena nekaj strani kasneje, težko objektivna. Kavalov gostinski sistem z ducatom manjših in večjih lokalov dobro skrbi za svojo promocijo, za svojo prepoznavnost in ni dvoma, da so nagrade in visoke ocene, ki jih dobivajo, logična posledica. Po drugi strani pa tudi drži, da sta njihovi najboljši izpostavi Strelec in Evergreen na visoki ravni, na katero se poskuša prebiti tudi črnuški Element.


Restavracija Element

Šlandrova 4b, 1231 Ljubljana - Črnuče

Telefon: 05 904 92 92


A dejstvo je, da bi morali v Elementu marsikaj spremeniti. Notranja oprema, ki je bila v času premiere na visoki ravni, blizu mariborskemu Rožmarinu, se je skozi leta utrudila. Na mizi bi morali vedno imeti prtičke iz blaga, konec koncev bi ti spadali k cenam (biftek 26 evrov, ribe 60 evrov za kilogram).

Ocena gostilne: Element | Foto: Miha First Foto: Miha First

Boljše notranje oblikovanje bi seveda pomagalo tudi pri maskiranju industrijske zunanjosti, kar je recimo sijajno uspelo v Cubu na Šmartinski cesti. V isti sklop gre tudi dejstvo, da vinske karte nimajo, kar je za takšen lokal pravzaprav katastrofa. In še ena reč, ki smo jo opazili - na mizah nimajo ne slovenskega olja ne kisa, ampak povprečne italijanske tekočine. Verjetno zato, ker so cenejše.

Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Začnimo. Pri vinih nismo komplicirali, natakar jih je sicer nekaj znal povedati, odločili smo se za Jakončičevo belo Carolino (konkretnih 42 evrov), ki je zdržala na mizi do konca večerje.

Ocena gostilne: Element | Foto: Miha First Foto: Miha First

Najprej je pokrila mesni tris, ki se je izkazal za le duet, ker nekaj penic, paradižniki in krema oliv, ki so sodelovali s pretanko narezanim govejim pršutom in pašteto, seveda niso meso. 12,5 evra je po drugi strani res visoka cena za (pre)majhno jed, ki pa je bila, to moramo poudariti, okusna.

Mesni "tris" z govejim pršutom in pašteto | Foto: Miha First Mesni "tris" z govejim pršutom in pašteto Foto: Miha First

Ob spremljavi sicer izvrstnih svežih baget smo v predtekmovanju pojedli še popečeno bivoljo mocarelo s pršutom. Solidne predjedi, ki bi jih lahko malce prenovili, so podobne kot v še nekaj italijansko usmerjenih restavracijah, predvsem v Ljubljani, manj po preostalih delih Slovenije. Na začetku je tako mogoče dobiti tudi tunin tartar, ribji tris in pesin karpačo.

Bivolja mocarela v pršutu z jurčkovo kremo in parmezanovim čipsom | Foto: Miha First Bivolja mocarela v pršutu z jurčkovo kremo in parmezanovim čipsom Foto: Miha First

V Elementu imajo kar lepo število juh, naročili smo jesensko gozdno juho z ajdovo kašo, oljem luštreka in kislo smetano, postreženo v "piskarčku", kot rečejo pločevinasti posodi, ki naj bi pričarala pridih preteklosti. Bogata, solidna in okusna jed za pet evrov, ki je gladko premagala medlo, "domačo" govejo juho z ribano kašo in preveliko količino korenja, ki so jo ponujali v enaki posodi kot okusnejšo gobovo kolegico. Morda goveja ni tako teknila, ker je bila pol evra cenejša, nikoli ne veš.

Gozdna (gobova) juha | Foto: Miha First Gozdna (gobova) juha Foto: Miha First

V črnuški industrijski coni imajo, verjetno zaradi bolj zdravih malic, ki so v zadnjem času moderne, tudi bogate solatne krožnike, katerih cena se giblje okoli desetih evrov, ter pol ducata testenin in rižot.

Daleč največja porcija je prispela, ko smo naročili vse bolj priljubljene fregolo. Drobne testenine, ki izvirajo s Sardinije, v Elementu pomešajo z jurčki, lešniki in hrenom ter tako naredijo težko, preobilno jed, ki se po pričakovanju ni mogla meriti s filejem slovenske govedine.

Fregola z jurčki, lešniki in hrenom | Foto: Miha First Fregola z jurčki, lešniki in hrenom Foto: Miha First

Skoraj idealno pečeno meso so popestrili z ajdovim čipsom, njoki s tartufi in jurčki ter karameliziranim korenjem. Pa še porcija je bila v tem primeru prava.

Goveji biftek s tartufovimi njoki, ajdovim čipsom in karameliziranim korenjem | Foto: Miha First Goveji biftek s tartufovimi njoki, ajdovim čipsom in karameliziranim korenjem Foto: Miha First

Škoda, da so že nekaj minut kasneje predstavili (samo) tri sladice. Standard povprečja: panakota, sufle in tiramisu. Od verige, ki se rada pohvali s svojo slaščičarsko ponudbo, zajeto v imenu Lolita, bi pričakovali več. Na koncu so v kavarni našli še čokoladno torto, ki je v večjem delu ostala na krožniku. "Preveč smo se že najedli," smo se zlagali nič krivemu natakarju ter po drugi strani brez težav pomlatili sufle z malinovim sladoledom, ribezom in robidami.

Čokoladna torta ... | Foto: Miha First Čokoladna torta ... Foto: Miha First

... in čokoladni sufle | Foto: Miha First ... in čokoladni sufle Foto: Miha First

Je pa osebje na koncu presenetilo z izborom viljamovke iz južnotirolske destilarne Roner. Ena najboljših v zadnjem času.

Povzetek

Element je restavracija, zamišljena po modelu boljših ljubljanskih lokalov, navdihnjenih z Italijo, kar pomeni, da na meniju prevladujejo testenine in solate. Jasno, dodajo nekaj slovenskih sestavin in idej, ponujajo izvrsten biftek, a za štiri jedi hočejo kakšnih 45 evrov.

Ljubljana, Plečnik, tržnica
Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani

Vinske karte nimajo (izgovora, da je v izdelavi, že dolgo ne priznavamo več), v pogovoru z osebjem pa smo slišali imena Marjan Simčič, Verus, Tilia, Belica in naročili ne ravno poceni Jakončiča.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte