Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Italija restavracija kulinarični vodnik Michelin

Torek, 15. 11. 2016, 18.10

6 let, 6 mesecev

Michelinove zvezdice v Italiji: kdo jih je obdržal in kdo izgubil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Michelin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Parmi so predstavili nov Michelinov vodnik po italijanskih restavracijah, v katerem so nam najbližji pokrajini oklestili število zvezdic.

Najslavnejši kulinarični vodnik na svetu nima izdaje, ki bi vključevala Slovenijo, nam najbližje restavracije, ki nosijo Michelinove zvezdice, so v Italiji.

Pravzaprav ni treba daleč, kar nekaj jih je blizu slovenske meje, res pa je, da Michelinovi ocenjevalci Furlanijo - Julijsko krajino še vedno nekoliko zapostavljajo. Letos je to še bolj očitno, saj ima nam najbližja italijanska dežela po novem dve zvezdici manj.

Okleščene furlanske zvezdice

Restavracija Il Cecchini iz predmestja Pordenoneja, ki je imela v lanskem vodniku zvezdico, se je namreč zaprla oziroma so jo preobrazili v bistro, drugo izgubo pa so "zakrivili" pri Michelinu - zvezdico so namreč odvzeli restavraciji Aquila d'Oro na veličastnem gradu Trussio, eni najlepših zgradb v Brdih ali pa kar v Furlaniji.

Grad Trussio na italijanski strani Brd je domovanje restavracije Aquila d'Oro. Tej so Michelinovi ocenjevalci letos odvzeli zvezdico. | Foto: Miha First Grad Trussio na italijanski strani Brd je domovanje restavracije Aquila d'Oro. Tej so Michelinovi ocenjevalci letos odvzeli zvezdico. Foto: Miha First

Preostale furlanske zvezdice ostajajo

Tik ob slovenski meji po eno zvezdico še naprej nosita La Subida in L’Argine di Vencò, nekoliko globlje v Furlaniji so še Osteria Altran, La Taverna, La Primula in Al Ferarùt, dve zvezdici pa ima restavracija Agli Amici v predmestju Vidma, ki smo jo obiskali pred kratkim.

Najbolj slovenska Michelinova zvezdica - La Subida na italijanski strani Brd | Foto: Matej Leskovšek Najbolj slovenska Michelinova zvezdica - La Subida na italijanski strani Brd Foto: Matej Leskovšek

Na nacionalni ravni imajo naši sosedje po novem 343 restavracij z Michelinovimi zvezdicami. Najvišje priznanje, tri zvezdice, jih nosi osem. Nam najbližja med temi je Le Calandre v okolici Padove.

Ne spreglejte