Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
3.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Michelin Furlanija-Julijska krajina ocena gostilne ocenili smo Italija

Četrtek, 27. 10. 2016, 3.50

6 let, 4 mesece

Agli Amici: popolna zmešnjava okusov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Ocena gostilne: Agli Amici | Foto Miha First

Foto: Miha First

Furlanija je ena najbolj podcenjenih italijanskih kulinarično-vinskih pokrajin, kljub temu pa svetovna stroka Agli Amici iz predmestja Vidma uvršča med najboljše gostilne na planetu.

Od začetka ni bilo nobenega dvoma, v Godiji, severnem predmestju Vidma, je vse pripravljeno in nastavljeno, kot je treba. Od notranje opreme do omar za plašče, od sprejema na vratih do drevesja na vrtu, od oblačil natakarjev do kuharjevega obiska pri mizah. Je dobro, nas je vprašal. Seveda je, kaj pa naj rečemo drugega.


Agli Amici

Via Liguria 252, 33100 Udine, Italija

Telefon: 0039 0432 565411


Zavzeli smo svetlo mizo pri oknu in se med tremi meniji odločili za tistega, ki so ga poimenovali Novo in nepozabno. Devet, s pozdravčki in sladicami na koncu celo nekaj več jedi, nas je stalo 100 evrov na osebo, je pa seveda treba povedati, da so nam že na začetku posebej zaračunali aperitiv, za katerega ponudijo posebno karto koktajlov in šampanjcev na kozarec.

Uvod v predstavo: od zeljnega in sirovega čipsa ter kornetov z rusko solato v ozadju do treh umetelnih grižljajev: kreker s češnjevo marmelado, list netreska s Camparijevim želejem in pralina z jajčevcem in parmezanom | Foto: Miha First Uvod v predstavo: od zeljnega in sirovega čipsa ter kornetov z rusko solato v ozadju do treh umetelnih grižljajev: kreker s češnjevo marmelado, list netreska s Camparijevim želejem in pralina z jajčevcem in parmezanom Foto: Miha First

Iz šampanjca Fleury in ribezovega sirupa so pri mizi zamešali kir royal, negroni "light", v katerem je prosecco namesto gina, je bolj spominjal na Campari spritz. Za kakšnih 30 evrov pijače je pospremilo prigrizke, posebej oblikovane male jedi, ki jih gre poskusiti po vrsti: čips iz sira in čips iz črnega zelja, kornetki z minimalizirano rusko solato, pralina jajčevca in parmezana, list netreska z želejem Camparija in pistacijo, parmezanov kreker s češnjevo marmelado.

Izredne jedi, mali presežki ob prestižnih pijačah, kaj bi hoteli več? Naj se ne sliši preveč provokativno, da so mnoge jedi v nadaljevanju zaostale za malimi duhovitostmi v uvodu.

Ocena gostilne: Agli Amici | Foto: Miha First Foto: Miha First

Če se ob izbranem meniju odločite za vinsko spremljavo, je za to treba odšteti 50 evrov na osebo, zato ni slabo pokazati nekaj samoinciativnosti in na vinski karti poiskati kapljico, ki lahko pospremi vse jedi, od začetka do konca. Za polovico stroške zniža celo Mianijev chardonnay Baracca iz 2013. Mojster iz nekaj korakov oddaljenega Buttria velja za italijansko verzijo Gravnerja in čeprav mu mnogi dajejo prednost pri rdečih vinih, se zdi, da bolj aromatičnega chardonnaya v Furlaniji ni mogoče dobiti.

Naj omenimo še, da je Agli Amici dokaz, da pri Michelinu svojih zvezdic ne delijo, če ne pokažeš močne vinske karte. Imajo okoli 100 penečih vin, izredno podrobno predstavljajo  predvsem franciacorte. Pri šampanjcih je zanimiva serija Krugov, steklenice se vrtijo malce prek 2000 evrov.

Rikota z zelišči, ki spremlja kruh in grisine. | Foto: Miha First Rikota z zelišči, ki spremlja kruh in grisine. Foto: Miha First

Od slovenskih predstavnikov so se na karto uvrstili zgolj trije: Svetlik, Marjan Simčič in Fon. Vipavska dolina, Kras in Brda, da se ve, da hišni sommelier ve, zakaj gre v Sloveniji. Jasno, na karti so vsi naši zamejci, največ je Gravnerja, sicer pa je opisana vsa Furlanija, vse italijanske pokrajine, po steklenicah tudi ves preostali svet, s poudarkom na francoskih in španskih pokrajinah.

Morska bogomolka in kokošja juha | Foto: Miha First Morska bogomolka in kokošja juha Foto: Miha First

Začeli smo z jedjo imena Bogomolka in kokoš: z morsko bogomolko, menda ujeto pri Gradežu, na kruhu, ki jo je treba poplakniti z bistro piščančjo juho. Miniatura, srečanje morja in celine. Furlanska značilnost, ki nas je spremljala skozi celo kosilo. Na mizi so bili ves čas različna peciva in grisini ter rikota z zelišči, tudi zato, da se pred vsako novo jedjo, pred vsako kreacijo, človek očisti in da je pripravljen na nov umotvor iz kuhinje.

Rumenoplavuta tuna s kakijem, koromačem in hrenom | Foto: Miha First Rumenoplavuta tuna s kakijem, koromačem in hrenom Foto: Miha First

Druga jed: Riba in sadje. Košček rumenoplavute tune s kakijem, koromačem ter kombinacijo mleka in hrena. Sladko, kislo in pikantno, so komentirali iz kuhinje. Jedi v Agli Amici so majhne, mestoma komplicirane in avtorske, le redko srečate vplive drugih kuharjev in restavracij. Podobno je pri jedi z imenom Samo alge: solata različnih morskih rastlin na majonezi, ki ji kislost daje azijski agrum juzu, da bi bilo morje še bolj poudarjeno, pa jo šaljivo poškropijo z morsko vodo.

Solata iz morskega rastlinja | Foto: Miha First Solata iz morskega rastlinja Foto: Miha First

Za naše omizje je bila sicer še za odtenek bolj duhovita jed z imenom Globoko morje, kjer so rumeno terino morskega ježka in rezance lignja v zelenjavnem pepelu prelili z dašijem, japonsko jušno osnovo. V bistvu bi lahko rekli, da je šlo za juho, ob kateri so priporočili fokačo s krompirjem, po katerem so znani ti kraji.

Terina morskega ježka z rezanci lignjev, ki so ji priložili fokačo z lokalnim krompirjem. | Foto: Miha First Terina morskega ježka z rezanci lignjev, ki so ji priložili fokačo z lokalnim krompirjem. Foto: Miha First

Naj še omenimo, da je najbolje ocenjena furlanska restavracija nekaj posebnega tudi pri glasbeni podlagi. Če so skoraj povsod v modi vzdihajoče, brezkrvne priredbe starih šlagerjev, v Godiji vrtijo odtrgano sodobno klasično glasbo, ki se lepo ujema z ekspresijami na krožnikih.

Dvobarvne testenine - ene so polnjene z rakom, druge z zeljem. | Foto: Miha First Dvobarvne testenine - ene so polnjene z rakom, druge z zeljem. Foto: Miha First

Zelje in rak je jed v obliki lokalnih polnjenih testenin cjalsons. Nekaj so jih napolnili z rakci, nekaj z zeljem, vse skupaj pa polili z juho iz rakov in pomaranče. Pikantno in skoraj preslano.  Naslednja jed je bila bolj mila. Z delovnim imenom Jajce konec koncev ne more biti drugače.

Jajce oziroma rumenjak na cvetačnem pireju s črnimi tartufi in kremo inčunov | Foto: Miha First Jajce oziroma rumenjak na cvetačnem pireju s črnimi tartufi in kremo inčunov Foto: Miha First

Mehak rumenjak je počival na cvetači s črnimi tartufi, inčuni in sirom. Le grižljaček, če smo pošteni, je napovedal najkonkretnejšo jed menija, Jagnje in školjke. Kos ravno prav pečenega jagenjčka so polili z omako iz vongol, dodali pečeno rdečo peso in nekaj listov špinače.

Glavna in najmanj fotogenična jed dneva: jagenjček z omako iz vongol | Foto: Miha First Glavna in najmanj fotogenična jed dneva: jagenjček z omako iz vongol Foto: Miha First

Herbarij, v katerem je bilo pet različnih aromatičnih posušenih listov s sladkorjem, naj bi umiril želodce pred sladicami: vodna kreša, koromač, meta, limona in žajbelj. | Foto: Miha First Herbarij, v katerem je bilo pet različnih aromatičnih posušenih listov s sladkorjem, naj bi umiril želodce pred sladicami: vodna kreša, koromač, meta, limona in žajbelj. Foto: Miha First

Po (zelo) neobičajni zeliščni jedi smo se soočili s sladico po imenu Nad in pod zemljo. Šlo je za sadno-zelenjavno sladico z biskvitom zelene, mocarelo, krompirjem in sokom ribeza. Druga sladica je bila za odtenek bolj običajna, kar je obetalo že ime Rumeno in modro. Kandiran kumkvat z bučo, gorgonzolinim sladoledom in čipsom polente.

Rumeno in modro - šifra za sladico s kumkvatom, bučo, gorgonzolinim sladoledom in čipsom iz polente. | Foto: Miha First Rumeno in modro - šifra za sladico s kumkvatom, bučo, gorgonzolinim sladoledom in čipsom iz polente. Foto: Miha First

Malce utrujeni smo tretjo polno uro druženja prešli z zadnjim dejanjem: pojasnili so, da bomo poskusili različne vrste sladkosti, s katerimi se srečujemo skozi vse življenje. Najprej hrustljavo mleko na lešnikovi kremi, potem po otroško pasirana jabolčna krema, pa sladki ocvrtki ter lučka z mangovim sladoledom in belo čokolado, na koncu pa najbolj odrasla sladica, vrhunski bomboni s sladkim vinom za dokončno slovo od pisane, skoraj predolge kulinarične predstave. 

Sladki grižljaji za slovo | Foto: Miha First Sladki grižljaji za slovo Foto: Miha First

Povzetek

Agli Amici je najbolje ocenjena restavracija ob slovenski meji. Dve Michelinovi zvezdici in visoke ocene tako italijanske in avstrijske kot svetovne kritike. Jedi so ne le kreativne, ampak tudi unikatne. V menijih prevladujejo morske sestavine, ki jih vežejo na lokalne, celinske jedi te pokrajine. Porcije so majhne, spektakel pa človeku vzame vsaj tri ure in pol.

Vinska karta je izredna in bi lahko služila za zgled tistim, ki mislijo, da v dobrih gostilnah ni potrebna. Imajo vsa boljša furlanska in večino najznamenitejših italijanskih vin, 100 penečih vin, bordojce, Burgundijo, Avstralijo, Španijo … in celo nekaj slovencev.

Ocena

Ocena gostilne: 5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte