Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
15.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

recept akacija sirup sok zdrava prehrana

Sobota, 14. 5. 2016, 15.17

6 let, 7 mesecev

Akacijev sok, najbolj naraven pomladni napitek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Akacija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako izbirčni so ljudje zaradi zapovedi zdravega prehranjevanja?

Morda bom zdaj malo tračarila, a to je pač v ženski naravi. Moja ljuba soseda je dobila obiske. Že kakšen teden dni, preden so se pripeljali, me je vsa zaskrbljena spraševala, kaj naj jim kuha, ker so vegetarijanci. V brstu pomladi sicer ni težko sestaviti vege jedilnika in v hipu sva imeli na seznamu dovolj jedi za tedensko bivanje prijateljev.

Ko zdravju škodujejo tako žar in folija kot radič

Potem so prišli. S toliko prtljage, kot da bi se priselili za stalno. Prinesli so dve škatli hrane, dva paketa vode in Thermomix, strašno drag magični kuhinjski pripomoček iz hišne prodaje, ki namesto vas naredi vse, tudi kuha, a ne več kot na sto stopinjah. Od vseh receptov, ki sva se jih s sosedo spomnili, so odobrili le hitro pico s špinačo, vse drugo je bilo problematično: leča s feto jih napihuje, radič z vrta je pregrenak in škoduje želodcu, domača ovčja skuta ni okej, ker ni kozja, narastek s cvetačo in krompirjem je neprimeren, ker se zaradi boljšega okusa najprej pripravlja pokrit s folijo, ta pa je seveda škodljiva. Prav tako niso odobrili na žaru pečene zelenjave in krompirja v pepelu, ker je – seveda to ve vsakdo – žar rakotvoren.

Kdaj ukvarjanje z zdravo prehrano preraste v prehransko motnjo? | Foto: Thinkstock Kdaj ukvarjanje z zdravo prehrano preraste v prehransko motnjo? Foto: Thinkstock

Moja draga soseda je kuhinjo mirne vesti prepustila obiskom, ki so s Thermomixom kuhali juhe iz sušenih jurčkov neznanega porekla, ki so jo zalivali s svojo od doma prineseno vodo brez težkih kovin in v plastenkah brez bisfenola A, po domače BPA. Višek po moje čistega afnanja pa je bil, ko sem sosedi, ki je vsako jutro prišla na kavo, da se malo izpiha, dala doma narejen akacijev sok. Tudi tega so zavrnili, ker ni bil skuhan z njihovo vodo, za vodo iz naše pipe pa ne morejo vedeti, ali je zdrava. Naslednje jutro sva s sosedo med jutranjim martinčkanjem na soncu, srkanju kave in inkriminiranega akacijevega soka ugotovili, da jim lahko pomagava le s psihiatrom, ker je pretiravanje z zdravo hrano zdaj uvrščeno med prehranske motnje.

Za vse, ki pa se jim zdi najbolj naravna hrana tista neposredno iz gozda, je danes na voljo recept za svež akacijev sok oziroma sirup. Brez BPA in težkih kovin.

Akacijev sok/sirup Akacija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

vreča akacijevih cvetov

limone

voda

listi mete

akacijev med

Cvetove akacije operite in ločite cvetne liste od stebla. Cvetove stresite v visok kozarec za vlaganje, vanj do vrha natočite vodo in dodajte na kose narezano limono. Pustite stati 24 ur. Nato precedite prek gaze in sok postrezite v visokih kozarcih, zasladite z akacijevim medom ter okrasite z meto.

Iz soka v sirup:

Tak precejen sok, ki ga je treba porabiti v enem dnevu, pa lahko spremenite v sirup. Na približno dva litra soka dodajte kilogram sladkorja, sok treh limon in prekuhajte, dokler se ne zgosti v sirup. Natočite ga v čiste steklenice, zamašite ter shranite v temen prostor. Sirup kot pijačo pripravite tako, da ga v poljubnem razmerju zmešate z vodo ter dodate limono.

Ne spreglejte