Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
9.40

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

zdravo življenje zdrava prehrana prazniki prazniki velika noč Nives Orešnik

Četrtek, 28. 3. 2024, 9.40

1 mesec

Nives Orešnik svetuje, kako brez slabe vesti uživati v velikonočnih jedeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Nives Orešnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Velikonočni prazniki so čas druženja, običajev in tradicionalnih dobrot. Vendar kako lahko ohranimo zdrav slog življenja, ne da bi pri tem izgubili pridih velikonočne tradicije? Nives Orešnik, strokovnjakinjo za prehrano, osebno trenerko in podjetnico, smo vprašali, kaj svetuje za zdravo preživete velikonočne praznike. V tem članku vam razkrijemo nekaj nasvetov, ki jih je delila z nami. 

Nives Orešnik se s športom in zdravim slogom življenja ukvarja že vse življenje, svojo strast je našla v individualnem in skupinskem trenerstvu. Poučuje različne vadbe, kot so joga, pilates na reformerjih, pilates na blazinah ter vadbi barre in bootcamp, ukvarja se tudi s prehranskim svetovanjem. Pred bližajočimi se velikonočnimi prazniki, ki jih zaznamujejo tudi obložene mize, smo jo povprašali, kako z zdravo mero uživati v pojedinah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pilates Doma (@pilates.doma)

Velikonočni prazniki so pred vrati, dobrote, ki se jim je težko upreti, se že aktivno pripravljajo. Katere so glavne prehranske pasti med velikonočnimi prazniki in kako se jim izogniti?

Hrana, ki jo serviramo ob veliki noči, niti ni tako slaba. Menim, da v vsakodnevnem življenju v naboru hitre prehrane najdemo veliko slabše izbire. Edino, kar se mi zdi, da bi lahko bila "past" praznikov, je količina. Ob obiskih, druženju ob hrani, pogostitvah, praznovanju doma v času praznikov pojemo več kot običajno. Iz vljudnosti ali zaradi lačnih oči velikokrat pretiravamo in pojemo preveč. Temu se lahko izognemo, da nakupujemo premišljeno, ne pretiravamo s količino hrane ter ne jemo na silo, da se izognemo prenajedanju in slabosti.

Opomnimo se, da je glavni čar praznikov preživljanje skupnega časa, ponudimo pripravljeno hrano, vendar bodimo razumevajoči do tega, koliko lahko kdo poje, ostanke zamrznimo, če je to mogoče, in kakšno stvar prihranimo še za prihodnje dni. Ne pretiravajmo s sladkarijami in šunko, medtem ko so jajca, zelenjava in hren čisto v redu in se jim ni treba izogibati. V zdravi meri pa si lahko privoščimo prav vsa velikonočna živila.   

Katera velikonočna dobrota je najbolj kalorična? 

Najverjetneje potica, sladkarije, čokolada ali pa mastna šunka. Čeprav so živila kalorična, pa jih lahko zaužijemo v zmerni količini. 

Potica | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Se vam zdi, da se za praznike ljudje velikokrat ne znajo kontrolirati, kar lahko vodi do prenajedanja? 

Pred časom velikonočna živila niso bila dostopna oziroma postrežena pogosto in so morebiti zato imela svoj čar, danes pa smo s ponudbo in dostopnostjo živil že precej nasičeni in prazniki – vsaj kar zadeva prehrano – niso več tako posebni. Menim, da k prenažiranju delno pripomorejo mediji in reklame, ki nam prikazujejo, da so sreča, širjenje in izkazovanje ljubezni, pozornosti med prazniki povezani z obloženo mizo, bogato pogostitvijo in užitkom ob hrani. Seveda je za tem želja po prodaji in zaslužku. To posledično vodi v občutek slabe vesti, če nimaš obložene mize, kadar smo na obiskih, pa težko rečemo ne in zavrnemo preobilico hrane. Nato iz uvidevnosti pojemo preveč, iz slabe vesti, da hrane ne bomo metali proč ...

Vse pa se začne pri nakupovanju – nakupujmo premišljeno, vprašajmo obiske, kakšne so njihove želje ... Sicer pa dan ali dva slabših prehranskih navad ne bosta igrala velike vloge niti pri tem, ali se bomo poredili ali bomo vitki. Če je naša prehrana urejena, nam med prazniki ni treba skrbeti, kakšen pridobljen kilogram pa bo po nekaj dneh vračanja k svojim stalnim prehranskim navadam tudi hitro izgubljen. V najslabšem primeru lahko pričakujemo občutek utrujenosti ali prekomerne sitosti, rahle slabosti. Poskrbimo samo, da se prekomerno prehranjevanje ne nadaljuje in da, če se že zanj odločimo med prazniki, nas ne spremljata nepotrebna slaba volja in jeza nase. 

Velika noč | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako lahko praznujemo velikonočne praznike na zdrav način, ne da bi pri tem izgubili pridih tradicije?   

Z zmerno količino prehrane, manjšimi obroki, brez pretiravanja v količini. 

Katere so vaše najljubše zdrave alternative za klasične velikonočne jedi, ki jih lahko preprosto pripravimo doma?   

Med prazniki nerada posegam po zdravih alternativah, ampak rada pustim praznične dobrote v izvorni obliki, preostale dneve v letu pa skrbim za uravnoteženo prehrano. Mogoče nekaj idej, ki lahko pomagajo pri pripravi hrane: izogibanje prekomerni uporabi olja, priprava domačega kruha, manjša količina sladkorja pri peki, šunki, jajcem in kruhu dodajmo zelenjavo, s katero bomo dodali vlaknine in vitamine, sladke pijače in alkohol pa zamenjajmo z doma pripravljenimi sokovi, vodo, domačim ledenim čajem ipd. 

hrenov namaz
Trendi Hrenov namaz, ki je malce drugačen in zelo privlačen
Zdravi lasje
Trendi Sedem nasvetov za hitrejšo rast las
Barvanje pirhov
Trendi Kako pobarvati velikonočne pirhe
Ne spreglejte