Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
19.06

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

top filmi noč čarovnic grozljivka

Nedelja, 29. 10. 2023, 19.06

6 mesecev

Grozljivke, ob katerih lahko preživite letošnjo noč čarovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
grozljivka | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zadnji dan oktobra ni zgolj dan reformacije, saj si nekdanji keltski praznik noči čarovnic v sodobni potrošniški preobleki vse bolj utira pot v naša življenja. To je seveda najbolj navdušilo ljubitelje grozljivk, ki imamo v tem času na voljo izobilje novih vsebin. Pravzaprav, skoraj preveč vsega, tako da si preberite naš vodnik in poiščite tiste, ki so po vašem okusu.

Poleg komedij so prav grozljivke tisti filmski žanr, ki gledalce najbolj posrka vase, saj so ustvarjene za vzbujanje močnih čustev in odzivov. In medtem, ko je pri komedijah to smeh, so pri grozljivkah to najpogosteje gravž, stud, strah, gnus in šok. Komedije so bile tradicionalno najbolj gledan žanr v kinu, a so v zadnjih letih nekako zamrle, medtem ko grozljivke že dalj časa pridobivajo na priljubljenosti.

Pravzaprav so to jesen najbolj gledan žanr v naših kinematografih, primerljiv edino z otroškimi risankami. No, za številne najstnike bi bil ogled Tačk na patrulji prav tako "grozljivka", a prav najstniki so poskrbeli, da so filmi Nuna 2, Žaga X, Izganjalec hudiča: Vernik in sveži Pet noči pri Freddyju take uspešnice. Nedvomno lahko zraven prištejemo še Smrt v Benetkah, ki je sicer klasična kriminalka po zgodbi Agathe Christie, vendar vsebuje nemalo strašljivih elementov.

Strah v kinu

Ti filmi so na sporedu večine kinematografov, mnogi pa za noč čarovnic ponujajo tudi maratone grozljivk, pri čemer je najbolj slaven tisti v ljubljanskem Kinodvoru, ki ga kurira Marcel Štefančič Jr. in ponuja nepretrgano 12-urno grozo, od šestih zvečer do šestih zjutraj. Med izbranimi naslovi letos izstopa Govori z mano (Talk to Me), ki prihaja na kino spored v novembru in je ena redkih izvirnih grozljivk letošnje sezone.

Otvoritveni film Beau se boji (Beau Is Afraid), pod katerim je podpisan mojster tesnobne groze Ari Aster (Solsticij, Podedovano zlo), je preskočil kino distribucijo pri nas, tako da je to edina priložnost za ogled na velikem platnu. A brez skrbi, če ne utegnete takrat v Ljubljano, saj je film že na voljo za izposojo v videoteki Telekoma Slovenije DKino.

Klasike strahu

Če nasploh bolj uživate ob ogledu grozljivk iz udobja domačega kavča, vam ne bo hudega. No, razen morda povišanega srčnega utripa, ko se boste tresli od strahu. Priporočamo, da pričnete s klasikami, saj lahko nato bolje cenite nove presežke, ki gradijo na njihovih temeljih. Dobra lokacija za začetek je HBO Max, kjer najdete Izžarevanje (The Shining), fenomen Stanleyja Kubricka po romanu Stephena Kinga z nepozabnim Jackom Nicholsonom v glavni vlogi, več filmov iz kultne franšize Zlobni mrtveci oz. Zla smrt (Evil Dead), vključno s prvim iz leta 1983, originalni Teksaški pokol z motorko (Texas Chainsaw Massacre) iz 1974 in seveda Čarovnico iz Blaira (The Blair Witch Project), ki je sprožila podžanr filmov z najdenimi posnetki.

Če smo že pri tem, na SkyShowtime najdete vse filme iz serije Paranormalno (Paranormal Activity), poleg tega pa tudi večino iz Petek 13. (Friday, the 13th), Noč čarovnic (Halloween), Krog (Ring) in Krik (Scream), za povrh pa še Candymana, Čarovnico (The VVitch) in Gospodarja pekla (Hellraiser). In če hočete prave Klasike, tiste z veliko začetnico, boste tam našli tudi Psiha (Psycho) in Rosemaryjinega otroka (Rosemary’s Baby).

Serializirana groza

Filmske franšize so kot serije in tudi med temi najdemo precej presežkov. Najbolj aktualna je vsekakor Netflixova The Fall of the House of Usher, priredba zgodbe Padec hiše Usher Edgarja Allana Poeja, ki je postavljena v sedanjost in vključuje tudi mnoge elemente drugih njegovih del, hkrati pa je na nek način še poklon seriji Nasledstvo in družbeno relevantna. Režiral jo je Mike Flanagan, ki je pred tem za Netflix ustvaril markantne The Haunting of Hill House, priredbo romana Shirley Jackson V hiši med hribi straši in The Hounting of Bly Mannor, priredbo romana Henryja Jamesa Obrat vijaka.

Bolj primarno žanrska je HBO-jeva španska serija 30 kovancev (30 monedas), osredotočena na srebrnike, ki jih je za izdajo Jezusa prejel Judež, in ki imajo nadnaravne moči. Serija je surova in strašljiva ter polna nepričakovanih preobratov, še bolj nora druga sezona pa se je ravno začela.

Proti grozi s smehom

Tisti, ki imate pri grozljivkah raje nekaj humorja, da razbije napetost ali pa jo še stopnjuje, boste letos ponovno zadovoljni. Nedavno je v videoteko Amazon Prime Video prišla nova grozljiva komedija Totally Killer o najstnici, ki se s pomočjo časovnega stroja znajde v osemdesetih, ko je v njihovem kraju divjal serijski morilec. Film združuje osnove klalnika s kulturnim šokom časovnega preskoka, ob tem pa je ves čas samoironičen, kar je več kot zabavna kombinacija.

SkyShowtime ima film Srečen smrtni dan (Happy Death Day) s podobno zasnovo, a tukaj gre za časovno zanko, v kateri glavno junakinjo vsak večer zabode serijski morilec, tako da mora najti izhod. Spregledati ne gre tudi nekoliko najstniške Netflixove serije filmov Fear Street in pa klasike Dežela zombijev (Zombieland), ki jo najdete prav tako tam in še na HBO Max.

Groza za vso družino

Če iščete strašljiv film, ki bi si ga lahko ogledali z vso družino, priporočamo Disneyjev Grad strahov (Haunted Mansion), ki ga najdete tako v videoteki DKino (s slovenskimi podnapisi), kot tudi na Disney+ (brez slovenskih podnapisov).

Zmeraj dobra odločitev so tudi Izganjalci duhov (Ghostbusters), pri čemer lahko v naročniških videotekah izbirate med zadnjima dvema – tisti iz 2016, z ženskami v glavnih vlogah, je na HBO Max, tisti z vrnitvijo stare ekipe iz 2021 pa na Netflixu. Zagotovo ne boste zgrešili z Adamsovimi, pri čemer so igrani na voljo na SkyShowtime, animirani na HBO Max, serija Wednesday pa na Netflixu.

Novosti in ugodnosti

Mnoge najnovejše grozljivke najdete v videoteki Telekoma Slovenije DKino, kjer so pripravili tudi posebno ponudbo za noč čarovnic z izborom grozljivk po 1 evro in še večjim številom takih po polovični ceni.

Tukaj boste našli številne letošnje in lanske uspešnice, kot so Trupla, Črni demon, Črni mož, Mačje pokopališče: Krvne vezi, Zakleti: Rdeča vrata, Bazen neskončnosti, Nuna 2 in Medvedek Pu: Kri in med, priredba zgodbe o Mevedku Puju kot o nevarnem morilcu, ki je nastala po izteku avtorskih pravic za zgodbe A.A. Milneja. V HBO Max boste našli Papeževega eksorcista z Russellom Crowom in Nuno 2, v SkyShowtime pa vas bo prestrašilo Trkanje v koči, M3gan in Nasmeh.

Oglejte si še:

Alien
Trendi Najstrašnejše nečloveške pošasti, kar so si jih zamislili filmarji
Ne spreglejte