Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
11.55

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

Natisni članek

Gorazd Pogorelčnik Smučarska zveza Slovenije smučarski skoki Zoran Zupančič

Sreda, 17. 4. 2024, 11.55

1 teden, 5 dni

"Izredno uspešna zgodba, a ne vedno lahka"

Zoran Zupančič o razlogih za slovo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11
Zoran Zupančič | Zoran Zupančič je spregovoril o razlogih za svoj odhod z mesta glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance. | Foto www.alesfevzer.com

Zoran Zupančič je spregovoril o razlogih za svoj odhod z mesta glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance.

Foto: www.alesfevzer.com

"Voz se mora vedno vleči v eno smer, ko se začne vleči v različne smeri, je težko delati. Skoki so še vedno individualni šport, vsaka tekmovalka želi najboljše zase. Sam lahko ocenim, da je bilo delo dobro vodeno in izpeljano. Zgodba je bila izredno uspešna, ne bom rekel, da je bila vedno lahka, a dosegli smo vse, kar se lahko v smučarskih skokih doseže," se je na novinarski konferenci Zoran Zupančič razgovoril o razlogih za slovo z mesta glavnega trenerja. Ob tem so na SZS tudi uradno potrdili, da ga bo nasledil Jurij Tepeš

Jurij Tepeš
Sportal Uradno: Jurij Tepeš bo nasledil Zorana Zupančiča #video

Dobre tri tedne po koncu sezone svetovnega pokala, v kateri je Nika Prevc osvojila glavno lovoriko, kristalni globus za zmago v skupnem seštevku, je postalo jasno, da Zoran Zupančič v prihodnosti ne bo več glavni trener ženske skakalne reprezentance.

Zoran Zupančič o razlogih za slovo (Video: STA):

Danes je o razlogih za slovo spregovoril na novinarski konferenci, na kateri sta se mu za sodelovanje zahvalila predsednik panoge Borut Meh in vodja panoge Pogorelčnik, ki sta mu v imenu celotne reprezentance podarila mali globus z napisom: "Zoran, hvala!"

Poklon darila Zoranu Zupančiču (Video STA):

"Izredno uspešna zgodba, a ne vedno lahka"

"Veliko časa smo preživeli skupaj, za nami je eno lepo obdobje. V teh šestih letih smo doživeli veliko lepega in vesel sem, da se lahko vse zaključi na takšen način. Dosegli smo veliko uspehov in mislim, da je zdaj krog sklenjen. Spominjam se trenutkov, ko sem bil mladinski trener in z nekaterimi tekmovalkami krepko posegel po svetovnem pokalu, takrat sem tudi dobil priložnost nastopiti kot glavni trener. Zgodba je bila izredno uspešna, ne bom rekel, da je bila vedno lahka, a dosegli smo vse, kar se lahko v smučarskih skokih doseže, in lahko rečem, da je delo narejeno in lahko pod to potegnemo črto. Sam reprezentanco zapuščam v izredno dobrem stanju, tudi podmladek je odličen, tako da se pot mojega naslednika lahko nadaljuje," je v prvi izjavi na novinarski konferenci povedal Zupančič.

Zoran Zupančič je končal pot kot glavni trener ženske skakalne reprezentance. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Zupančič je končal pot kot glavni trener ženske skakalne reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

"Na stopnji, ko so uspehi največji, je na eni strani veselje, na drugi pa tudi razočaranje"

"Šport je lep, a pogosto tudi težek. Jaz sem poskušal biti do celotne ekipe pošten, spoštljiv, velikokrat sem bil tudi starševski, naša povezava je bila močna in nikdar mi ni bilo vseeno, kaj se dogaja s tekmovalkami. Na stopnji, ko so uspehi največji, je na eni strani veselje, na drugi pa tudi razočaranje. V tekmovalke je bilo vložene veliko energije, da smo lahko vlekli voz celotne ekipe. Zaradi vseh napetosti, ki jih prinese vrhunski šport, sem si nabral tudi nekaj zdravstvenih težav, ki sem jih v preteklosti ignoriral, zaradi dela pa sem ignoriral tudi marsikaj drugega. Posvetila je rumena luč in moram se malo ustaviti," je o razlogih dejal Zupančič, ki je v Planici že vedel, da bo to njegova zadnja tekma.

"Voz se mora vedno vleči v eno smer, ko se začne vleči v različne smeri, je težko delati"

"Težko bi rekel, da se je podrla kemija v ekipi. V tem času sem imel štiri tekmovalke v samem svetovnem vrhu. Ko ti enkrat uspeva nekaj takega, ne moreš reči, da se dogaja kaj slabega. Vedno sem poskušal koristiti prednosti ekipnega dela, in ko smo delovali kot ekipa, smo bili izredno močni. Voz se mora vedno vleči v eno smer, ko se začne vleči v različne smeri, je težko delati. Še vedno gre za individualni šport, vsaka tekmovalka želi najboljše zase. Sam lahko ocenim, da je bilo delo dobro vodeno in izpeljano, vsaka je imela jasne zadolžitve in cilje, vsak pa mora potem opraviti svoje delo in prevzeti odgovornost," je še dodal 48-letnik.

Glede prihodnosti in nadaljnjega dela se še ni odločil. | Foto: www.alesfevzer.com Glede prihodnosti in nadaljnjega dela se še ni odločil. Foto: www.alesfevzer.com

O prihodnosti se bo odločil v kratkem

Kar se tiče prihodnosti, si pušča odprta vrata. "Pogovarjamo se, nekaj ponudb je bilo. Poskušal se bom v najboljši meri odločiti za naprej. Najprej moram pogledati nase in na svojo družino, kakšna bo odločitev, pa bo jasno v bližnji prihodnosti," je še dodal Zupančič, ki si ga na SZS želijo obdržati v svoji vrsti. Tudi sam pravi, da obstaja možnost, da se vrne k treniranju podmladka.

Še pred njim je slovo napovedal tudi njegov pomočnik Anže Lavtižar, ki se je odločil za nove izzive zunaj smučarskih skokov.

Zoran Zupančič:

O najlepših trenutkih: "Vrhuncev je bilo kar nekaj. Svetovno prvenstvo in tam prva kolajna na velikih tekmovanjih za Slovenijo, ko je Ema Klinec postala svetovna prvakinja, pa nato olimpijske igre, tudi prve kolajne, kristalni globus Nike Križnar in Nike Prevc, prvi zamah na velikanki, to so bili posebni občutki, pa pokal narodov. Kot trener ocenjujem olimpijsko sezono za najboljšo. Takrat ni bilo možnosti nekih interakcij in je bila ekipa bolj povezana."

O najtežjih trenutkih in o tem, če voza ne vlečeš v isto smer: "Mi smo poleti velikokrat delovali izredno dobro, dobro smo delali, a ko se začne zima, se začnejo pritiski. Ko vidiš, da nisi povsem blizu – za to so lahko različni razlogi, morda tudi bolezen, lahko se zgodi kaj z opremo –, lahko velikokrat pride do določene nestrpnosti. Vsak tekmovalec ali tekmovalka se lahko odzove na način, ki ni pravi. Tako se zdrži nekako do sredine zime, potem pa gredo te stvari po svoje."

O tem, ali so se v teh trenutkih pogovorili in razčistili stvari: "Pravzaprav smo jih poskušali vsako sezono posebej, o tem smo se pogovarjali, vendar tukaj so želje in egoti so precej močni. Morda sem tudi sam kot trener letos malenkost preveč izpostavil samo boj za rumeno majico in morda je bil tudi to povod, da so nekatere punce počele stvari po svoje."

O tem, ali meni, da so se skakalke počutile zapostavljene v boju za rumeno majico Nike Prevc: "Ne, tega ni bilo. Naš način treninga je jasen, nismo ga spreminjali. Vedno znova smo lahko normalno začeli sezono, spomladi s svežo energijo, potem pa so se na polovici zime začele dogajati zame tudi nerazumljive stvari, ki jih nisem znal rešiti."

O svoji prihodnosti: "Nekaj ponudb je bilo, a jih bom zadržal zase. Bo pa jasno v kratkem, saj se bom moral nekaj odločiti. Zdaj se pogovarjamo. Možnosti, da ostanem v Sloveniji ali grem v tujino, so 50-50."

Nasledil ga bo Tepeš

Glavni trener bo po novem Jurij Tepeš. "Zagotovo je Juriju šport znan. Ima izkušnje s tekmovalkami, z mlajšimi, tudi z Niko Prevc, tako da če bo imel ob sebi dobro ekipo, ki bo držala skupaj in bo lojalna, bodo lahko normalno nadaljevali zastavljeno pot," je svojemu nasledniku sporočil Zupančič.

Slovo po šestih letih v ženski reprezentanci

Zupančič je vodenje ženske reprezentance prevzel poleti 2018 in se s skakalkami v tem času veselil številnih uspehov – dveh kristalnih globusov, Nike Križnar v sezoni 2020/21 in Nike Prevc letos. 

Slovenke v prihodnjo sezono z novim trenerjem | Foto: www.alesfevzer.com Slovenke v prihodnjo sezono z novim trenerjem Foto: www.alesfevzer.com

Ema Klinec je leta 2021 postala svetovna prvakinja na srednji skakalnici v Oberstdorfu, Križnarjeva je bila takrat tretja na veliki napravi, Slovenke pa so bile ekipno druge.

Sledila je olimpijska sezona, v kateri je Urša Bogataj skočila do olimpijskega zlata na posamični tekmi, Križnarjeva do bronaste medalje, slovenski kvartet pa je na mešani ekipni tekmi osvojil zlato. Slovenska ženska reprezentanca je tisto sezono na koncu prvič osvojila še pokal narodov za najboljšo reprezentanco v seštevku svetovnega pokala. 

Preberite še:

Smučarska zveza Slovenije
Sportal Matjaž Šarabon: Ljudi, kot je Andrea Massi, bi imel za svetovalce
Kamil Stoch
Sportal Bo Kamil Stoch v prihodnji sezoni sodeloval z Michalom Doležalom?
Peter Prevc Planica 2024
Sportal Planici dali zaključno besedo
Kuopio
Sportal Skakalnici grozi zrušitev
Ne spreglejte