Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
1. 2. 2024,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

Natisni članek

Ana Drev Meta Hrovat Tina Robnik Štefan Hadalin slalom alpsko smučanje

Četrtek, 1. 2. 2024, 14.00

2 meseca, 3 tedne

Štefan Hadalin na prvo mesto postavil zdravje

Slovo še enega smučarja: "Prišel sem do točke, ko ne zmorem več"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31
Štefan Hadalin | Štefan Hadalin je svoje zadnje točke v svetovnem pokalu osvojil marca v Kranjski Gori. | Foto www.alesfevzer.com

Štefan Hadalin je svoje zadnje točke v svetovnem pokalu osvojil marca v Kranjski Gori.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovensko smučanje je izgubilo še enega tekmovalca. Po Meti Hrovat pred letom in pol ter Tini Robnik aprila se je za predčasen konec kariere odločil še Štefan Hadalin. Odločitev je pojasnil v solzah: "Kljub vsemu vloženemu delu in času in energiji sem prišel do točke, kjer ne zmorem več. Ne zmorem več preko občutkov, ki mi jih sporoča telo. Predvsem pa ne zmorem več prenašati pritiskov, ki jih prinaša tekmovalni ritem vrhunskega športa. Vseeno sem do zadnjega užival v procesu športnega treninga. Dal sem vse in še več. Morda celo preveč."

Alta Badia Žan Kranjec
Sportal Alarmantno v slovenski smučariji, na mizi prve rešitve

Pred petimi leti je bil srebrn na svetovnem prvenstvu v Äreju (kombinacija). | Foto: Sportida Pred petimi leti je bil srebrn na svetovnem prvenstvu v Äreju (kombinacija). Foto: Sportida Štefan Hadalin je v svetovnem pokalu nastopal od sezone 2016/2017. V tem obdobju je bil najboljši slovenski slalomist. V sezonah 2019, 2020 in 2021 je bil tik za najboljšimi, saj jih je končal kot 19., 20. in 22. slalomist. Ima devet uvrstitev v prvo deseterico in tudi uvrstitev na stopničke – v alpski kombinaciji je bil februarja 2019 v Banskem tretji. Na klasičnih tekmah je njegov največji dosežek sedmo mesto v slalomu v Madonni di Campiglio januarja 2020. Ima tudi kolajno s svetovnega prvenstva – v Äreju leta 2019 je bil srebrn v alpski kombinaciji. Dve leti pozneje je bil na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo sedmi v slalomu. Njegov najboljši olimpijski dosežek je osmo mesto iz kombinacije iz Pjongčanga leta 2018. Dve leti prej je bil svetovni mladinski prvak v kombinaciji. Trenerji so vselej govorili, da je garač in se je predvsem z zagnanim delom na treningih prebil do ekipe za svetovni pokal.

"Prišel sem do točke, ko ne zmorem več"

Na novinarski konferenci so ga premagala čustva in je zajokal.  | Foto: Smučarska zveza Slovenije Na novinarski konferenci so ga premagala čustva in je zajokal.  Foto: Smučarska zveza Slovenije Po kratkem videu vrhuncev svoje kariere je Štefan na novinarski konferenci komaj zadrževal solze in je potreboval nekaj minut, da je lahko sporočil svojo odločitev: "Imam plonkec, da mi bo malo lažje. Običajno ga ne potrebujem, a je danes bolj čustvena priložnost. V zadnjih letih sem se soočal z veliko zdravstvenimi težavami. Kljub vsemu vloženemu delu in času in energiji sem prišel do točke, ko ne zmorem več. Ne zmorem več preko občutkov, ki mi jih sporoča telo. Ne zmorem več preko svojih čustev. Predvsem pa ne zmorem več prenašati pritiskov, ki jih prinaša tekmovalni ritem vrhunskega športa. Vseeno sem do zadnjega užival v procesu športnega treninga. Dal sem vse in še več. Morda celo preveč. Celotno življenje sem posvetil temu, da bi mi uspelo." Ob teh besedah so ga čustva premagala in je zajokal. 

"Na poti vzponov in padcev sem dosegel rezultate, na katere sem ponosen"

Štefan Hadalin pokal Vitranc | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba "In mi je. Morda ne vse, kar sem si zadal, ampak vseeno marsikaj, kar sem si samo upal sanjati. Na poti vzponov in padcev sem dosegel rezultate, na katere sem ponosen. In mi bodo za vedno ostali v lepem spominu. V tem lepem, a brutalnem športu sem po skoraj desetih letih po prvem nastopu v svetovnem pokalu ostal telesno zdrav in skoraj brez poškodb, kar je lep uspeh. Spoznal sem veliko dobrih ljudi, s katerimi smo stkali prijateljstva. Vseeno sem se srečeval z izzivi, strahovi, ki so se mi zdeli nepremostljivi, a mi jih je uspelo vedno premagati. Rad bi se zahvalil družini, prijateljem, strokovnim delavcem, smučarski zvezi, opremljevalcem, pokroviteljem in mojim osebnim partnerjem."

Slovo v Kranjski Gori: Želim si, da bi mi ta dan ostal v lepem spominu

Želi si, da ima konec njegove športne poti tudi nauk za ostale športnike in vse, ki šport in športnike spremljajo. "Profesionalna kariera je zelo zahteven poklic, ki ni samo poklic, ampak poslanstvo, odgovornost, odrekanje in s seboj prinese kar nekaj pritiskov. Je privilegij lovljenja psihofizičnih limitov posameznika. Za mene je bil to način življenja. Vsak korak sem posvetil temu. Želim si tudi, da bi bilo več razumevanja med ljudmi in med vsemi, ki športnike spremljajo in za njim stiskajo pesti. Tudi mi smo samo ljudje, ki imamo svoja čustva in dostojanstvo. Zahvala gre tudi vsem, ki ste stiskali pesti zame, pred ekrani in v živo. Torej v Kranjski Gori, na pokalu Vitranc, se bom uradno poslovil od svoje športne poti. Ne vem še, v kakšni obliki. Želim si, da bi mi ta dan ostal v lepem spominu. V preostanku sezone pa ne bom več nastopal."

V sredo zvečer je odbor za alpsko smučanje na SZS potrdil predlog predsednika zbora in odbora za alpsko smučanje Janeza Bijola in šefa panoge Mihe Verdnika o ponovni vzpostavitvi mladinske reprezentance. Za otroški in mladinski program bodo namenili 700 tisoč evrov na sezono.

Kaj se je v zadnjih treh sezonah dogajalo s Hadalinom

To sezono je ostal brez točk. | Foto: Guliverimage To sezono je ostal brez točk. Foto: Guliverimage Vrhničan je v času božično-novoletnih praznikov leta 2021 izpustil prvih nekaj tekem (uradno zaradi poškodbe), nato pa 19. januarja 2022 oznanil, da iz osebnih razlogov prekinja sezono in ga ne bo niti na olimpijske igre v Peking. Zgodba se je ponovila prejšnjo zimo, ko je odšel domov sredi svetovnega prvenstva. Za razlog je navedel slabo psihofizično stanje. Konec sezone se je vrnil na tekme in marca v prvem veleslalomu v Kranjski Gori s 17. mestom osvojil svoje zadnje točke v svetovnem pokalu. Po pokalu Vitranc je z besedami: "Bo treba razmisliti, kako naprej," namignil, da razmišlja o koncu tekmovalne kariere. A se je odločil za nov začetek in bil septembra že na prvi pogled videti precej bolje kot v prejšnjih dveh sezonah. Takrat je v pogovoru za Sportal dejal: "Počutim se dobro. Mislim, da zdaj še bolj poslušam svoje telo in se pravilno obračam. Tako želim nadaljevati, da bi mi to uspevalo vso sezono. Da bom dajal sebe na prvo mesto. Da bom čim bolj pazil nase, da ne bom spet prevozil te rumene luči." A vsaj rezultatsko se tudi ta sezona ni razpletala po njegovih željah. Nastopil je na devetih tekmah in vselej ostal brez točk. In to zagotovo vpliva na športnikovo psiho.

Štefan Hadalin
Sportal "Iz osebnih razlogov prekinjam sezono, ne bo me v Peking"
Štefan Hadalin Sölden 2022
Sportal Zaradi slabega psihofizičnega stanja Hadalin odhaja domov
Žan Kranjec pokal Vitranc
Sportal Hadalin: Bo treba razmisliti, kako naprej
Štefan Hadalin
Sportal Nov začetek za Hadalina: Da ne bom spet prevozil rumene luči
Poškodbe zdesetkale reprezentanco, Robnikova ta teden znova operirana

Tina Robnik bo to nedeljo gostja Sportalove rubrike Druga Kariera. Ne spreglejte! | Foto: Ana Kovač Tina Robnik bo to nedeljo gostja Sportalove rubrike Druga Kariera. Ne spreglejte! Foto: Ana Kovač Slovenska reprezentanca alpincev se je v zadnjih letih pošteno skrčila. Poškodbe so v predčasno slovo pred petimi leti prisilile takrat 32-letno Ano Drev, lani aprila se je zaradi resne poškodbe kolena poslovila 31-letna Tina Robnik (ta teden je bila znova operirana, zahtevnejša rekonstrukcija treh vezi jo čaka čez tri do štiri mesece, a si je že našla nova življenjska izziva, o katerih bo spregovorila to nedeljo v Sportalovi rubriki Druga kariera). Pred letom in pol je s prekinitvijo kariere šokirala 24-letna Meta Hrovat, se to zimo sicer želela vrniti, a ji težave s hrbtom tega niso dovolile in je nedavno dokončno oznanila slovo od tekmovalnega smučanja. Dva tekmovalca je zaradi poškodb izgubila tudi moška ekipa za hitre discipline. Klemen Kosi je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval decembra 2020, ko je imel 28 let (zdaj sicer smuča na tekmah nižje ravni), 32-letni Boštjan Kline pa po zapletih po zlomu goleni okreva že skoraj dve leti in še ni pripravljen vreči puške v koruzo.
Meta Hrovat
Sportal Meta Hrovat se je odločila
Meta Hrovat slovo
Sportal "Psihofizično nisem več čutila, da lahko dosegam vrhunske rezultate" #video
Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal "Vrnitev na tekmovalno raven bi bila zelo slaba za koleno" #video
Boštjan Kline
Sportal "Teči še ne morem, bolj ali manj normalno hodim, kar je odlično"
Ne spreglejte