Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
10.57

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

Natisni članek

alpsko smučanje Meta Hrovat

Torek, 23. 1. 2024, 10.57

3 mesece

Meta Hrovat se je odločila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83
Meta Hrovat | Meta Hrovat je sporočila, da se ne bo vrnila med belo karavano. | Foto Alenka Teran Košir

Meta Hrovat je sporočila, da se ne bo vrnila med belo karavano.

Foto: Alenka Teran Košir

''Če ne gre, pač ne butaš z glavo skozi zid, ampak najdeš pot okoli,'' je Meta Horvat na družbenem omrežju Instagram začela daljši sestavek, v katerem je pojasnila svojo odločitev, da se ne bo vrnila med belo karavano. Po vseh težavah in stresnem obdobju, ko se je lani huje poškodovala na turnem smučanju, je v njej vendarle zažarel plamen želje, da bi se aktivno vrnila v alpsko smučanje. A tekme svetovnega pokala so minevale, 25-letne Gorenjke pa ni bilo zraven. Zdaj je potegnila črto in sporočila, da se dokončno poslavlja. Že drugič.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meta Hrovat (@metahrovat)

Ko je oktobra 2022 nepričakovano naznanila konec tekmovalne poti, je slovensko alpsko smučanje ostalo brez vrhunske tekmovalke, ki se je v svetovnem pokalu kar štirikrat prebila na stopničke in najbolj navduševala v veleslalomu. To je bil velik udarec za slovensko žensko zasedbo v beli karavani. Le nekaj mesecev po tem, ko je pomahala v slovo alpskemu smučanju, se je Meta Hrovat huje poškodovala na turnem smučanju. Pri spustu z območja Male Ponce je z glavo trčila v večjo skalo in hudo poškodovana obležala.

Med okrevanjem je presenetila javnost in lani aprila sporočila, da se želi vrniti v slovensko reprezentanco in nastopati na največjih tekmah. Njena želja pa se pozneje ni uresničila. Nastopila ni na nobeni tekmi, nato pa 23. januarja sporočila javnosti, da se dokončno poslavlja.

''Sledi svoji strasti, dokler še vidiš njene sledi"

Na začetku sezone 2023/24 ni skrivala želje, da bi se vrnila med udeleženke svetovnega pokala. | Foto: www.alesfevzer.com Na začetku sezone 2023/24 ni skrivala želje, da bi se vrnila med udeleženke svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com Razloge za odločitev je navedla v daljšem zapisu na družbenih omrežjih. Tekmovalno alpsko smučanje je v njenih očeh potiho izgubljalo čar. "Moje oči se niso več zasvetile ob misli, kaj vse je še mogoče doseči v športu, in ob misli, kako se še lahko izboljšam."

Na vprašanje, ali želi v življenju slediti svoji strasti, ki je skozi leta zbledela, ali pa radovednosti, je podala odgovor: ''Sledi svoji strasti, dokler še vidiš njene sledi. Ko se sledi strasti izgubijo, je s strastjo prav tako kot s sledjo v snegu. Veter zabriše sledi v snegu, sled si lahko potem samo zamišljaš, a kaj, ko te hitro pripelje na napačno pot. Ko izgubiš sled za svojo strastjo, se prepusti radovednosti, uporabiti moraš občutke in ne pozabiti verjeti. Takrat lahko najdeš novo strast.''

Kaj pa bo 25-letna Gorenjka počela v prihodnje? Nakazala je željo, da bi rada v takšni ali drugačni vlogi pomagala slovenskemu alpskemu smučanju: ''Z vsemi svojimi izkušnjami želim biti na voljo naslednjim generacijam v alpskem smučanju, meni najlepšem športu na svetu.''

Na stopničke se je na tekmah svetovnega pokala povzpela štirikrat. | Foto: AP / Guliverimage Na stopničke se je na tekmah svetovnega pokala povzpela štirikrat. Foto: AP / Guliverimage

Želi uživati v tem, kar počne, na bogato smučarsko tekmovalno kariero pa jo bodo spominjali številni uspehi. Pred leti je postala dvakratna mladinska svetovna prvakinja v slalomu, na olimpijskih igrah mladih je leta 2016 osvojila bronasto medaljo, v svetovnem pokalu pa se je štirikrat uvrstila na stopničke. Štirikrat je bila tretja na veleslalomskih tekmah. 

Meta Hrovat
Sportal Velika negotovost in skrb pri Meti Hrovat
Ne spreglejte