Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
10.08

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher alpsko smučanje

Sreda, 24. 4. 2024, 10.08

1 teden, 4 dni

Tekmovati želi za Nizozemsko

Senzacionalno: Marcel Hirscher pred vrnitvijo na bele strmine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Marcel Hirscher | Marcel Hirscher se želi po skoraj petih letih vrnil iz pokoja in v svetovnem pokalu zastopati Nizozemsko. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Marcel Hirscher se želi po skoraj petih letih vrnil iz pokoja in v svetovnem pokalu zastopati Nizozemsko.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Iz sosednje Avstrije prihajajo presenetljive novice. Nekdanji zvezdnik alpskega smučanja Marcel Hirscher se želi po skoraj petih letih od upokojitve vrniti v beli cirkus, a ne bo več nastopal za Avstrijo, pač pa za državo, v kateri se je rodila njegova mati, Nizozemsko. Avstrijska smučarska zveza je potrdila, da so mu soglasno odobrili njegovo prošnjo za spremembo, ki mu bo omogočila, da zastopa novo državo.

 

Ilka Štuhec
Sportal Uradno: Ilka Štuhec v novo sezono s prenovljeno ekipo

Švicarski in avstrijski mediji so se v torek zvečer razpisali o senzacionalni tekmovalni vrnitvi legendarnega smučarja Marcela Hirscherja. Eden največjih virtuozov v zgodovini alpskega smučanja se je uradno upokojil na vrhuncu kariere septembra 2019, potem ko je osemkrat zapored osvojil veliki kristalni globus. "Veliko je razlogov za slovo. Glavni pa je, da je zdaj pravi čas," je takrat dejal ob slovesu v Salzburgu.

Potem ko je tekmovalno smučarsko opremo pospravil v kot, je zvesto ohranjal stik s snegom, večkrat se je tudi ugibalo o njegovi vrnitvi, a je govorice vselej zanikal. Tokrat pa je zgodba drugačna. Švicarski Blick je v torek zvečer poročal, da se 35-letnik vrača v tekmovalni svet, a da ne bo več tekmoval za Avstrijo. Zastopati želi Nizozemsko, državo, v kateri se je rodila njegova mati. 

Hirscher se je upokojil septembra 2019, po osmih zaporedno osvojenih velikih globusih. | Foto: Sportida Hirscher se je upokojil septembra 2019, po osmih zaporedno osvojenih velikih globusih. Foto: Sportida

Avstrijska smučarska zveza prižgala zeleno luč

Hirscher pospešeno ureja dokumente, ki mu bodo omogočili tekmovanje za novo državo. Kot so zapisali pri Avstrijski smučarski zvezi (ÖSV), so v sredo soglasno odobrili njegovo prošnjo za spremembo.

"V zadnjih nekaj dneh smo bili po razpravah z več ljudmi obveščeni, da bi se Marcel Hirscher lahko vrnil v mednarodno smučarsko karavano. Kot avstrijska smučarska zveza smo se seveda zelo trudili, da bi Marcelu ponudili najboljše mogoče individualne pogoje v primeru vrnitve na tekme, in mu jih tudi predstavili. Zelo obžalujemo njegovo odločitev, da zahteva spremembo države in da se je obrnil na Nizozemsko smučarsko zvezo, a smo to na koncu podprli. Marcel je naredil ogromno za smučanje in za našo zvezo. V zahvalo za to predsedniška konferenca zvez danes soglasno odobrila njegovo prošnjo za spremembo," je danes med uradnim videoklicem z avstrijskimi mediji pojasnil generalni sekretar ÖSV Christian Scherer.

Bogata zbirka lovorik

Marcel Hirscher | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V bližini Salzburga rojeni smučar je na 245 tekmah svetovnega pokala 138-krat stal na stopničkah, od tega je 67-krat zmagal. Na velikih tekmovanjih je zbral 12 kolajn, osvojil osem velikih kristalnih globusov, šest malih slalomskih in šest malih veleslalomskih, z olimpijskih iger se je vrnil s tremi odličji, na zadnjih, na katerih je nastopil, v Pjongčangu, se je veselil dveh naslovov olimpijskega prvaka.

Janez Slivnik Zlata Lisica
Sportal Janez Slivnik nov smučarski izziv našel v Avstriji

Na Novo Zelandijo po točke, na prvenstvo v Saalbach po nove uspe

Po informacijah Blicka naj bi se vrnil zgolj za naslednjo sezono, poleti pa naj bi se odpravil na Novo Zelandijo po nabiranje točk na Fis tekmah in vrnitev na najvišjo tekmovalno raven, svetovni pokal. 

Prihodnja sezona prinaša svetovno prvenstvo v Avstriji, natančneje v Saalbachu. Prav to naj bi Hirscherja spodbudilo k tej odločitvi. A če mu bo uspela spektakularna vrnitev, morda ta ne bo kratkotrajna, saj bodo v sezoni 2025/26 olimpijske igre v Italiji.

Braathen se vrača kot Brazilec

Pred dobrim mesecem je vrnitev v alpsko smučanje napovedal tudi specialist za slalom Lucas Pinheiro Braathen, ki pa ne bo več tekmoval za Norveško, pač pa domovino matere Brazilijo. .

Sportal Naši športniki vojaki v metežu prespali na Peci #foto
Ne spreglejte