Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
5. 1. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

Natisni članek

SZS ASK Branik Andrej Rečnik Kranjska Gora Zlata lisica alpsko smučanje

Petek, 5. 1. 2024, 12.00

3 mesece, 2 tedna

Srečanje mariborskih smučarskih delavcev

Zlata lisica prvič brez Pohorcev, tudi v znak protesta

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21
Zlata lisica doma samo na Pohorju Andrej Rečnik | Pohorski smučarski delavci so takole izobeseli transparent. | Foto Andrej Rečnik

Pohorski smučarski delavci so takole izobeseli transparent.

Foto: Andrej Rečnik

Alpske smučarke ta konec tedna 60. tekmujejo v Sloveniji. Čeprav prvič tekmovanja ne organizira ASK Branik Maribor, se tekmovanje vseeno imenuje 60. Zlata lisica. Smučarski delavci s Pohorja, ki prvič ne pripravljajo proge za najboljše smučarske na svetu, se s tem ne morejo sprijazniti. Tudi v znak protesta so se srečali in pred domom dolgoletnega vodje delavcev na progi Andreja Rečnika izobesili velik transparent "Zlata lisica, doma samo na Pohorju".

Ana Bucik
Sportal Kranjska Gora za Slovenke večja prednost, kot je bil Maribor

Andrej Rečnik in njegovi kolegi, ki so nekateri desetletja pripravljali proge na Zlati lisici, ne protestirajo proti temu, da je tekmovanje v Kranjski Gori ali proti Smučarski zvezi Slovenije, ki je od letos nova organizatorka tekem alpskih smučark v Sloveniji, temveč zgolj proti uporabi imena 60. Zlata lisica, češ da je to za SZS oziroma zavod Slo Ski, ki sicer organizira planiške skakalne tekme, kvečjemu prva. Še bolj so ogorčeni, ker je vodstvo ASK Branik Maribor uporabo imena za eno leto prodala za vsega 20 tisoč evrov. 

Podkorenska strmina je za tekmo dobro pripravljena, skrbi samo vremenska napoved, ki pravi, da lahko v soboto pade do 30 centimetrov snega. | Foto: Matej Podgoršek Podkorenska strmina je za tekmo dobro pripravljena, skrbi samo vremenska napoved, ki pravi, da lahko v soboto pade do 30 centimetrov snega. Foto: Matej Podgoršek SZS je s prevzemom organizacije in dokončno selitvijo tekem v Kranjsko Goro poskrbela, da sta tekmi za obdobje 2024 do 2026 sploh ostali v Sloveniji (Zagreb je slalom za svetovni pokal alpskih smučark denimo izgubil). Braniku so sicer ponudili možnost sodelovanja, a se je ta temu zaradi finančnih dolgov kluba odrekel. SZS je za vodjo tekmovanja izbrala Janeza Slivnika, za pripravo terenov pa kranjskogorske smučarske delavce. In ti so v zadnjih tednih kljub neugodnim vremenskim razmeram in manku snega opravili herojsko delo, da bosta tekmi ta konec tedna sploh izpeljani. V dobri veri, da bi Mariborčani lahko počastili okrogli jubilej, so se na SZS odločili za enoletni nakup blagovne znamke Zlata lisica. In da bi klubu finančno pomagali. A zdaj Pohorci jubileja nočejo počastiti oziroma ga ne priznavajo. Pa tudi teh 20 tisoč evrov precej večjega klubskega dolga ne po rešilo.

Kranjska Gora Podkoren
Sportal Slivnik: Kot misija nemogoče, a proga je zdaj tu! #video

Tako sploh prvič v 60-letni zgodovini organizacije tekem alpskih smučark v Sloveniji proge niso pripravili mariborski oziroma pohorski smučarski delavci. Andrej Rečnik je bil vodja delavcev na progi zadnjih 40 let (pred njim njegova brata), pomagal je že kot najstnik. Tekmovanje so 46-krat pripravili doma na Mariborskem Pohorju, 11-krat v Kranjski Gori (tudi prejšnja štiri leta) in po enkrat v Sarajevu in Bad Gasteinu. Nekaj Pohorcev je leta 1984 sodelovalo tudi pri pripravi prog na olimpijskih igrah v Sarajevu. Kako se tega spominja Rečnik, lahko preberete v zgodbi, ki je del Sportalovega multimedijskega projekta "Spomini na Sarajevo '84"

"Zlata lisica, doma samo na Pohorju"

Andrej Rečnik, nekdanji smukač in nogometaš, brez njega 39 let ni bilo Zlate lisice. Letos ga ne bo v Kranjsko Goro. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andrej Rečnik, nekdanji smukač in nogometaš, brez njega 39 let ni bilo Zlate lisice. Letos ga ne bo v Kranjsko Goro. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V sredo, istočasno, ko so štiri Slovenke, ki bodo konec tedna tekmovale v Podkorenu, predstavile svoje želje za domači tekmi, so se pohorski smučarski delavci dobili na srečanju pri svojem dolgoletnem vodji Rečniku. Druženje je bil tudi nekakšen protest, na ograjo pred Rečnikovim domom pod Pohorjem so izobesili velik transparent "Zlata lisica, doma samo na Pohorju". Podpreti jih je prišel tudi Filip Gartner, dolgoletni smučarski trener in kontrolor Fisa, ki je leta 1964 postavil progo na sploh prvi Zlati lisici. Rečnika in kolegov pa očitno ne podpira nekdanji dolgoletni prvi mož slovenske smučarije Tone Vogrinec, ki je v izjavi za Dnevnik dejal: "Zame so te osebe kalimeroti."

Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Smučal s Križajem, igral s Kekom, že 40 let pa brez njega ni Zlate lisice

Pohorcev v Kranjsko Goro ne bo

Rečnika ta konec tedna v Kranjsko Goro ne bo niti v vlogi gledalca. "Ne, zagotovo me ne bo. Ne morem. Nikakor," je že pred časom dejal v izjavi za Sportal. Niti ni prejel vabila. Tega ni prejel niti dolgoletni generalni sekretar Zlate Lisice Srečko Vilar. SZS je za ASK Branik sicer pripravila vstopnice. "Njegova naloga je tudi distribucija. Poleg tega smo jih prosili še za adremo vseh zaslužnih smučarskih delavcev. Nismo je dočakali," je za N1 povedal generalni sekretar letošnjega tekmovanja Tomaž Šušteršič. Ob vročih polemikah se zdi tako malo verjetno, da se bo tekmovanje naslednje leto še imenovalo Zlata lisica, za mednarodno javnost je sicer tako ali tako že zdaj uradno ime Audi FIS svetovni pokal v smučanju Kranjska Gora.

Andrej Rečnik Zlata lisica 2023
Sportal "To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili."
Ana Bucik Zlata Lisica
Sportal Kako je Zlata lisica ostala doma v Sloveniji
Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Srečen zaradi Keka, prizadet zaradi Zlate lisice
Ne spreglejte