Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 10. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Natisni članek

Anna Fenninger Anna Veith Tina Maze svetovni pokal Sölden

Petek, 26. 10. 2018, 19.00

5 let, 6 mesecev

ANNA VEITH

Obračun z Mazejevo kot nedosegljivi vrhunec kariere

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Tina Maze in Anna Fenninger 2015 | 22 točk: končna razlika med Tino Maze in Anno Fenninger (danes Veith) leta 2015 (1.553:1.531) | Foto Reuters

22 točk: končna razlika med Tino Maze in Anno Fenninger (danes Veith) leta 2015 (1.553:1.531)

Foto: Reuters

Čeprav bo na sobotnem veleslalomskem odprtju sezone 2018/19 daleč od najožjega kroga favoritinj za zmago, pa je, vsaj za spremljevalce belega cirkusa, nekdanja dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Anna Veith tudi v Söldnu ena od osrednjih zvezdnic.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Vrnila se je na kraj zločina. V začetku tedna so namreč minila tri leta od na videz nedolžnega padca Anne Veith (tedaj še Fenninger) na treningu v Söldnu. Od padca, ki je dodobra spremenil športno pot smučarke, ta je do takrat, v slogu svoje najljubše živali, delovala kot neuničljivi gepard (mimogrede, je tudi ambasadorka boja za zaščito teh živali) – elegantno in neulovljivo. Čeprav se je po operaciji kolena vrnila v karavano svetovnega pokala in med drugim osvojila srebro na olimpijskih igrah v Pjongčangu, pa je 29-letna solnograška šampionka krepko oddaljena od svojih najboljših let. Tako na rezultatski kot tudi smučarsko-izvedbeni ravni.

Mikaela Shiffrin
Sportal "Uživajte, jutri ne boste"

Nepozabni Meribel

Še bolj konkretno, krepko je oddaljena od izjemnosti, s katero je v velikem obračunu v finalu svetovnega pokala sezone 2014/15 v Meribelu ugnala Tino Maze in si priborila drugi veliki kristalni globus. Tedaj je blestela v treh disciplinah in zdržala tudi vse psihične pritiske. Zato ne čudi, da so jo, ko smo jo povprašali o tekmi s Slovenko, prevzeli mešani občutki. "To je bil finale za srčni infarkt. Takrat sem bila v neverjetni formi. Tudi mentalno sem se počutila močno. Rada bi bila znova na takšni ravni. A v to je treba veliko, zares veliko vložiti. Želim v to smer," je v Söldnu dejala Veithova in skomigom ramen nakazala, da se zaveda scenarija, po katerem takšna forma ne bo zanjo nikoli več dosegljiva.

Anna Veith je pripravljena na sezono 2018/19. | Foto: Sportida Anna Veith je pripravljena na sezono 2018/19. Foto: Sportida

Francoske iskrice

Spomnimo, predlanskim je Anna v svoji avtobiografiji Vmesni čas kar nekaj vrstic namenila prav tekmi s Tino. "To je bil dvoboj, v katerem bi morali biti zmagovalki obe," je zapisala in osvetlila tudi zakulisne iskrice: "Po moji zmagi v Banskem sva si čestitali in se objeli. Takrat še. V Garmisch-Partenkirchnu sva se le rokovali, v Meribelu pa povsem ignorirali. Vseeno sem jo po eni tekmi potrepljala po hrbtu. To je razumela kot poskus udarca, zato me je boksnila v roko in rekla: 'Kaj je?' Opravičila sem se ji in dejala, da sem ji želela le čestitati. Tedaj je bilo jasno, da je bolje, da se druga drugi izogibava."

Sportal Anna Veith brez dlake na jeziku o "vojni" s Tino Maze

Veleslalom kot največja žrtev

Danes se ob tem zgolj nasmehne. "S Tino sva prijateljici," pravi Veithova, ki je tisti boj sklenila prav z veleslalomsko zmago v neposrednem obračunu s Črnjanko. Prav veleslalom pa je bil nato tudi največja žrtev dolgotrajnega okrevanja in postopnega vračanja v smučarsko karavano. Po tistem 22. marcu 2015 je namreč nastopila na osmih veleslalomih svetovnega pokala in trikrat prišla do točk. Njen najboljši rezultat pa je 15. mesto. "Srčno si želim znova osvojiti veleslalom. To je zahteven projekt. Biti moram potrpežljiva in vztrajna, predvsem pa se zavedati svojega izhodišča. Trenutno sem na 29. mestu," poudarja priljubljena avstrijska reprezentantka.  

Lara Gut in Anna Veith: zadnji zmagovalki skupnega seštevka pred ero Mikaele Shiffrin. | Foto: Sportida Lara Gut in Anna Veith: zadnji zmagovalki skupnega seštevka pred ero Mikaele Shiffrin. Foto: Sportida

Veliki globus ni tema

V Söldnu, kjer si je leta 2014 razdelila zmago s poznejšo prvo damo svetovnega pokala Mikaelo Shiffrin, je zato v svojih pričakovanjih zadržana. "Za menoj je dobro pripravljalno obdobje, pravzaprav prvo brez večjih bolečin po prvi poškodbi. Pričakujem pa, da se bo forma dvigovala. Ko me torej sprašujejo o ciljih, odgovarjam, da se želim s tekmami dvigovati," pripoveduje nekdanja gospodična Fenninger, ki vlogo prve favoritinje sezone prepušča prav omenjeni Američanki. "Globus zame ni tema," znano avstrijsko puhlico uporablja Anna in dodaja, da bo v novi zimi zanesljivo nastopila na vseh veleslalomih in superveleslalomih ter v večjem delu smukaških preizkušenj.

Žan Kranjec aare
Sportal Optimistični slovenski klic: Vse lahko premagam!

Od sezone do sezone

Dolgoročnih načrtov nima. Pravi, da potuje iz sezone v sezono in posluša svoje telo. V obdobju najhujše krize v procesu rehabilitacije je sicer pomislila tudi na konec kariere. Zdaj je lačna novih zmag. Vsaj za eno zimo. Znova želi ujeti občutek popolne domačnosti pri velikih hitrostih in lovljenje skrajnih meja v (super)veleslalomskih zavojih. Jasno, želi pa obogatiti tudi svoj rezultatski opus, v katerem je treba ob dveh velikih globusih omeniti še dva mala, 15 posamičnih zmag, tri olimpijske kolajne (ena zlato in dve srebrni) ter pet na svetovnih prvenstvih (tri zlate ter po eno srebrno in bronasto).  

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn o novi poti: Kdo sem jaz brez smučanja?
Toni sailer in Hermann Maier
Sportal Avstrijsko smučanje na pragu novega spolnega škandala
Ne spreglejte