Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
24. 10. 2018,
20.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Ingemar Stenmark svetovni pokal Lindsey Vonn

Sreda, 24. 10. 2018, 20.25

5 let, 6 mesecev

PISMO PRED ZAČETKOM ZADNJE SEZONE

Lindsey Vonn o novi poti: Kdo sem jaz brez smučanja?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Lindsey Vonn | Lindsey Vonn: z rdeče preproge v poslovilno zimo. | Foto Getty Images

Lindsey Vonn: z rdeče preproge v poslovilno zimo.

Foto: Getty Images

Medtem ko se najboljši alpski smučarji že zbirajo v Söldnu, kjer sicer vremenska napoved pred dvojnim veleslalomskim programom ni najbolj ugodna, pa se je Lindsey Vonn, za katero se bo sezona 2018/19 začela prihodnji mesec, v obsežnem pismu svojim navijačem še enkrat dotaknila zadnjega poglavja kariere in novih izzivov.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn: Poslavljam se, z rekordom ali brez

Ko je pred 13 dnevi gostovala na poslovni konferenci "Chase ink", na kateri je na primeru uresničevanja načrtov in motivacije govorila o vzporednicah med športom in poslovnim svetom, je Lindsey Vonn (ne)hote napovedala poslovilno sezono v svetovnem pokalu in tako sprožila plaz odzivov. Dva tedna pozneje, na pragu ledeniškega odprtja nove sezone, ki se bo sicer zanjo zares začela šele novembra v Lake Louisu, priznava, da si je naznanitev tekmovalnega umika predstavljala nekoliko drugače. "Na tej točki kariere verjetno odločitev nikogar ne preseneča, a ko to poveš javno, postane resnično," je v odprtem pismu, objavljenem na spletni strani Sports Ilustrated, zapisala 34-letna Američanka.

V Pjongčangu se je poslovila od olimpijskih iger. | Foto: Reuters V Pjongčangu se je poslovila od olimpijskih iger. Foto: Reuters

"Kdo sem?"

"Življenje brez smučanja. Kaj to pomeni in kako grem naprej? To so vprašanja, ki si jih zastavljam. Vse odločitve, vsak cilj, vsaka poteza, ki sem jo naredila, je bila osredotočena na to, da postanem najboljša smučarka. A kdo sem brez smučanja? Kdo sem?" Besede, ki jih je v delu čustvenega pisma pred začetkom zanjo zadnje sezone v dolgi in uspešni karieri na papir oziroma tipkovnico in zaslon zlila kar štirikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala ter olimpijska in svetovna prvakinja.      

Ilka Štuhec smučanje
Sportal V "belem cirkusu" je (bilo) pestro tudi brez snega

"Več hitrosti, več adrenalina …"

Da bo prišel trenutek, primeren za slovo od športa, ji je vselej govoril oče. Ob vseh poškodbah jo je tudi vprašal, ali ga že čuti. "Ne," je bil njen odgovor. Tudi po vseh zlomih, operacijah, rekonstrukcijah kolena ... "Nikoli nisem dvomila o odločitvi za nadaljevanje," je zapisala in nadaljevala: "Vedno sem želela več. Več hitrosti, več adrenalina in več izzivov. Če bi dvomila o tem, ciljev ne bi mogla uresničiti. A zdaj, ko sem najstarejša dobitnica olimpijske kolajne, moram preseči razmišljanja o stopničkah, ciljih in tekmovanjih ter iskati prihodnost brez tega," nadaljuje smučarka, ki se v približevanju konca kariere vidi predvsem v hitrih disciplinah.

Po nove/zadnje zmage | Foto: Sportida Po nove/zadnje zmage Foto: Sportida Zdravje in družina

"Sprejeti moram, da sem dovolj dobra tudi brez smučanja, kajti v tem trenutku moram svoje zdravje in družino postaviti na prvo mesto. Sposobna moram biti hoditi brez bolečin in, vsaj upam, nekoč svoje otroke naučiti smučati. Na novo moram definirati cilje in se odločiti za življenjsko pot. Vem pa, da lahko vztrajnost in trdo delo, ki sem se ga naučila v smučanju, pretvorim v uspeh na drugih življenjskih področjih," je prepričana ena od največjih zvezdnic v zgodovini alpskega smučanja ter v delu kariere tudi ena od najostrejših tekmic najboljše slovenske smučarke vseh časov Tine Maze.

Ženska, pripravljena na novo poglavje

Ob koncu pisma je Vonnova zapisala, da pričakuje vprašanja o lovu na 86 zmag, kolikor jih je v svetovnem pokalu zbral Ingemar Stenmark (sama je trenutno pri številki 82), in sanjah o tekmi z moškimi. Pravi, da bo oboje sicer poskušala uresničiti, saj ima na voljo še eno sezono, v kateri bo zelo osredotočena. Toda … "Ne glede na vse, ponosna sem na to, kdo sem, kaj sem dosegla. Pred nikomer se mi ni treba več dokazovati. Nisem več živčna deklica na vrhu hriba. Sem ženska, ki je pripravljena na novo poglavje. Zmorem! Moja zapuščina ne bo le smučarska. Napišem lahko še veliko poglavij," je ob zahvali družini, prijateljem in navijačem sklenila Lindsey Vonn.

Ingemar Stenmark
Sportal Legendarni slovenski znanec, ki oder prepušča Lindsey Vonn
 
Toni sailer in Hermann Maier
Sportal Avstrijsko smučanje na pragu novega spolnega škandala
Ilka Štuhec
Sportal Ilki Štuhec se leto po usodni nedelji smeji
Ne spreglejte