Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

Natisni članek

Nika Vindišar Andreja Mali Janez Marič Anton Vidmar Lovro Planko Alex Cisar biatlon

Sreda, 6. 2. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Alex Cisar, Lovro Planko in Anton Vidmar iz Osrblieja prinesli kopico medalj

Kdo so slovenski najstniki, ki so na Slovaškem plenili žlahtne kovine? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

Anton Vidmar, Alex Cisar, Lovro Planko | Mladi slovenski biatlonski junaki, ki so s svetovnega prvenstva na Slovaškem prinesli kopico medalj. | Foto Vid Ponikvar

Mladi slovenski biatlonski junaki, ki so s svetovnega prvenstva na Slovaškem prinesli kopico medalj.

Foto: Vid Ponikvar

Na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Osrblieju na Slovaškem je zablestela slovenska biatlonska četa na čelu z dvakratnim prvakom Alexom Cisarjem, pa dvakratnim podprvakom Lovrom Plankom in Antonom Vidmarjem, tretjim članom srebrne štafete. "Razvoj gre v pravo smer, za prihodnost slovenskega biatlona se ni treba bati," je bila največkrat poudarjena misel na odlično obiskanem sprejemu mlade biatlonske vrste.

"Prvenstvo je bilo fenomenalno in neverjetno, medalje so zame potrditev, da sem na pravi poti, da so se treningi pod vodstvom Janeza Mariča izplačali," je s tremi odličji okoli vratu na sprejemu v Ljubljani razlagal osrednji slovenski junak nedavnega mladinskega svetovnega prvenstva, 18-letni as z Britofa pri Kranju Alex Cisar.

Alex Cisar Osrblie zasledovanje
Sportal Alex Cisar mladinski svetovni prvak tudi v zasledovanju!

Ključna štafeta

Zlati medalji si je priboril v šprintu in na zasledovanju, srebro kot član štafete mladincev. Prav medalja štafete, v kateri sta poleg Cisarja odlično nastopila še Lovro Planko in Anton Vidmar, je bila najbolj napeta in ključna za celotno prvenstvo, pravi trener mladincev Janez Marič: "Pred začetkom prvenstva sem si želel medaljo, vedel sem, da jo je štafeta sposobna osvojiti. Vedel sem tudi, da se bodo fantje, če bodo medaljo osvojili v štafeti, v nadaljevanju prvenstva sprostili. In natanko to se je zgodilo. Potem pa so uspehi kar deževali."

Trener mladinske reprezentance Janez Marič izkušnje in znanje, ki ga je pridobil v dolgi tekmovalni karieri, uspešno predaja mladini, rojeni v 21. stoletju. | Foto: Vid Ponikvar Trener mladinske reprezentance Janez Marič izkušnje in znanje, ki ga je pridobil v dolgi tekmovalni karieri, uspešno predaja mladini, rojeni v 21. stoletju. Foto: Vid Ponikvar

Če je trener medaljo potihoma pričakoval, pa je najmlajšega člana štafete, 17-letnega Kamničana Lovra Planka, uspeh popolnoma presenetil. "Medalje so veliko presenečenje, vedel sem, da je, če bom naredil dober strelski rezultat, moja tekaška pripravljenost dovoljšna, da bi prišel med prvih deset, a da bom med prvimi tremi, pa nisem pričakoval."

Anton Vidmar, Lovro Planko in Alex Cisar MSP 2019
Sportal Mladi slovenski biatlonci do srebra na svetovnem prvenstvu!

"Štafete niso ravno moje močno področje"

"Rad bi se zahvalil servisni ekipi, ki je pokazala, da zna dobro namazati smuči. Če jih ne bi, ne bi imel medalje, ker me je na koncu že kar pobralo," si je oddahnil član Smučarskega kluba Ihan, ki je v Oserblieju nato v šprintu osvojil še eno srebrno odličje, s svojim štafetnim nastopom pa ni bil zadovoljen. Zaradi obiska kazenskega kroga se je označil za "šibek člen, ki je odnesel zlato".

"Štafete niso ravno moje močno področje. Le z enim svojim štafetnim nastopom do zdaj sem zadovoljen. Najbrž bo treba narediti še kaj psihološke priprave na štafetne tekme. Raje imam individualne, kjer imam svoj tempo, tudi če se mi nastop ponesreči, sem razočaran samo jaz, ne vsa ekipa. Ampak tokrat se nam je vse sestavilo."

Izpolnila se jim je želja

In res se jim je, pravi 18-letni Ljubljančan Anton Vidmar, tretji član srebrne slovenske štafete oziroma prvi, saj je bil prvi na progi: "Vsi skupaj smo upali, da se nam bo 'poklopilo' prav na tej tekmi in želja se nam je izpolnila. Tisti dan smo na Slovaškem prvič videli sonce in očitno se je odprlo tudi nam."

T Lovro Planko in Alex Cisar
Sportal Fantastično: dvojna slovenska biatlonska zmaga!

Prav Vidmar je že na posamični tekmi s sedmim mestom nakazal, da bi lahko slovenski biatlonci na tem prvenstvu naredili nekaj posebnega. "Vsi smo verjeli v štafeto, že lani v Estoniji nam ni veliko zmanjkalo do medalje, kar nas je podžgalo tudi za letošnji nastop, da smo dali vse od sebe, se zbrali in potem skupaj uživali v teh trenutkih."

Anton Vidmar, Alex Cisar, Lovro Planko | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dekletom malo zmanjkalo

Če je mladincem uspelo, pa je dekletom zmanjkalo. Zmanjkalo za odličja, ki so bila nekajkrat povsem na dosegu rok varovank Andreje Mali, še ene nekdanje slovenske tekmovalke, ki je odlično zajadrala v trenerske vode. Manjkala je pika na i, ampak je vendarle dobila potrditev dobrega dela, pravi.

Mladinke (letnik 2000 do 2003) Lena Repinc, Kaja Zorč in Živa Klemenčič so bile pete v štafeti, juniorke (1997-1999) Nika Vindišar, Nina Zadravec in Polona Klemenčič sedme, zadnji dan prvenstva je Vindišarjeva na zasledovanju napredovala kar za 38 mest in osvojila končno osmo …

biatlon
Sportal Vindišarjeva na zasledovanju pridobila kar 38 mest

"Zadnji dan je Nika pokazala, česa so sposobne"

Varovankam Andreje Mali je malo zmanjkalo do medalje.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Varovankam Andreje Mali je malo zmanjkalo do medalje. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Nekatera dekleta so zelo prijetno presenetila," je zadovoljna Malijeva. "'Tamale' so postavile super štafeto, peto mesto, tudi individualne rezultate so imele super, tako da se nam ni za bati, prihajajo zelo nadarjena dekleta. Tudi juniorke so s štafeto pokazale, bile so zelo blizu medalje … Zadnji dan je Nika pokazala, česa so sposobne, mogoče se prejšnje dni ni vse sestavilo, zadnji dan pač. Ta ogromen skok je pokazatelj kakovosti deklet, ki pri teh letih nastopajo tudi že v svetovnem pokalu. Tudi me smo s prvenstvom zelo zadovoljne."

"Za prihodnost biatlona se ne bojim"

Janez Ožbolt upa, da bo nadarjen rod slovenskih biatlonk in biatloncev vztrajal do članske ravni. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Janez Ožbolt upa, da bo nadarjen rod slovenskih biatlonk in biatloncev vztrajal do članske ravni. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenski biatlon ima po 12 letih (zadnji pred Osrbliem 2019 je bil Klemen Bauer, bron v Martelu v Franciji leta 2007, op. p.) spet medaljo z mladinskega svetovnega prvenstva, kar seveda močno veseli vodjo panoge pri SZS Janeza Ožbolta. "Ti uspehi pa so pokazatelj, da smo na pravi poti, da strokovno vodstvo na čelu z Janezom Maričem, Andrejo Mali in Juretom Ožboltom dela pravilno. Zadaj v regijskih centrih je kar nekaj trenerjev in s tem tudi tekmovalcev, ki uspešno trenirajo in so nastopili na tem prvenstvu. Za prihodnost biatlona se ne bojim."

"Upam, da nadaljujejo po taki poti, da znanje še nadgrajujejo in da bodo mogoče nekoč vsaj približno tako uspešni tudi v članski konkurenci," je še povedal Ožbolt in tako opozoril, da uspeh v mladinski konkurenci še ne pomeni zagotovila za uspehe med člani.

Kot vsak športnik si tudi Cisar ženi nastopiti na olimpijskih igrah. "Imam zelo natančno začrtano pot in tudi visoke cilje, za katere se bom maksimalno potrdil, da jih dosežem," pravi. | Foto: Vid Ponikvar Kot vsak športnik si tudi Cisar ženi nastopiti na olimpijskih igrah. "Imam zelo natančno začrtano pot in tudi visoke cilje, za katere se bom maksimalno potrdil, da jih dosežem," pravi. Foto: Vid Ponikvar

Čarobna povezava med smučanjem in streljanjem

Ambicije dvakratnega svetovnega mladinskega prvaka Alexa Cisarja segajo višje, najvišje, priznava pa, da bo pot še dolga: "Zavedam pa se, da so te medalje le potrditev nekega dolgoročnega dela in samo pokazatelj, da smo na pravi poti. Biatlon ima v mojem življenju posebno mesto, v športu nameravam vztrajati. Ta čarobna povezava med smučanjem in streljanjem je zame neustavljivo privlačna. Imam zelo natančno začrtano pot in tudi visoke cilje, za katere se bom maksimalno potrdil, da jih dosežem."

Preberite še:

Jakov Fak Pokljuka 2018
Sportal Biatlonci na severnoameriško turnejo brez Faka in Bauerja
Anders Besseberg IBU
Sportal Nečednosti v Mednarodni biatlonski zvezi?
Biatlonci
Sportal "Splošna ocena je solidna, manjka nam nekaj vrhunskih uvrstitev" #video
Ne spreglejte