Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
16. 5. 2022,
9.07

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Ponedeljek, 16. 5. 2022, 9.07

2 leti

Anamarija Lampič in njen odhod

Anamarija Lampič razblinila še zadnje dvome: Odhajam v biatlon

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je tudi uradno potrdila: Tek na smučeh bom zamenjala za biatlon. | Foto Vid Ponikvar

Anamarija Lampič je tudi uradno potrdila: Tek na smučeh bom zamenjala za biatlon.

Foto: Vid Ponikvar

Prejšnji teden je v športnih krogih udarila novica, da se Anamarija Lampič, zadnja leta ena najboljših šprinterk v teku na smučeh, seli v biatlonske vrste. Lampičeva je na današnji novinarski konferenci novico potrdila in razkrila, zakaj se je odločila za takšno potezo.

"Na svidenje, tek na smučeh. Dobrodošel, biatlon," je v petek na družbena omrežja zapisala Anamarija Lampič in tako še pred današnjo novinarsko konferenco razblinila vse dvome o svoji športni prihodnosti.

"Zavedam se, da se je treba včasih dobrim stvarem odpovedati, če želiš kaj spremeniti in stopiti naprej. Ne bom pogrevala stvari za nazaj, lahko pa rečem, da dejanja in miselnost panoge tek na smučeh niso pozitivno vplivali na to, da bi se odločila kako drugače. Tek na smučeh bom zamenjala za biatlon, vem pa, da mi ne bo lahko," je uvodoma povedala na današnji novinarski konferenci.

Anamarija Lampič | Foto: Boštjan Boh Foto: Boštjan Boh

"Če ne bi verjela, da mi lahko uspe, se za spremembo ne bi odločila"

26-letnica olimpijka se zaveda, da ji ne bo lahko. "Morala se bom naučiti streljati, nekaj stvari bom spoznala na novo. Vem pa, da sem sposobna garati za cilj, če si to zadam. Če ne bi verjela, da mi lahko uspe, se za ta korak ne bi odločila," je povedala Lampičeva in priznala, da se je že lani poleti skrivaj preizkusila v streljanju.

"Lani poleti sem poskusila nekajkrat. A me nihče ni videl, ker sem to delala na skrivaj (smeh, op. p.). Ne vidim nobenih težav. Sploh tekaško ne. Bomo pa videli, kako hitro se lahko strelsko prilagodim. Mislim, da mi je šlo strelsko zelo dobro glede na to, da nisem vedela, kako se moram postaviti in kako se vsega lotiti … Vseeno se mi zdi, da sem takšen tip človeka, da dovolj hitro razumem stvari," je razkrila vedno nasmejana Lampičeva.

Ničesar ne bo obžalovala, če ji ne uspe

Na novi športni poti z njo ostaja Boštjan Klavžar, zadnja leta eden izmed njenih trenerjev, sicer pa tudi njen življenjski partner. "Boštjan bo skupaj z menoj. Pomagal mi bo pri razvoju. Videli bomo, kako bo šlo. Sama mislim, da če je do zdaj vse dobro teklo, potem ni strahu, da ne bi tudi v prihodnje."

Anamarija se zaveda, da prvo leto ne more pričakovati vrhunskih rezultatov in se s tem ne želi psihično obremenjevati. Kot pravi, je v teku na smučeh že veliko dosegla, tako da ne bo ničesar obžalovala, če ji v biatlonu ne bo uspelo.

Anamarija Lampič meni, da je ujela še zadnji vlak za prestop v drugo športno panogo. | Foto: Vid Ponikvar Anamarija Lampič meni, da je ujela še zadnji vlak za prestop v drugo športno panogo. Foto: Vid Ponikvar

Nikogar ni zadaj, bila je povsem njena odločitev

V preteklosti smo v Sloveniji videli že kar nekaj prestopov iz tekaških v biatlonske vrste, a do zdaj ni bilo še nobene tako vrhunske tekmovalke, ki bi se odločila za takšno potezo. Anamarija je priznala, da je bila to njena dolgoletna želja.

"To si želim in vem, da sem sposobna biti dobra. Če v to ne bi verjela, potem se za to ne bi odločila. Nikogar ni zadaj, to je bila povsem moja odločitev. Boštjan je bil pri tem z menoj in me podpira. Dejal je, da če si to želim, je to zadnji vlak, da prestopim in pokažem še kaj."

"Veselim se, da bom več tekla v distanci in vem, da nisem bila slaba." | Foto: Vid Ponikvar "Veselim se, da bom več tekla v distanci in vem, da nisem bila slaba." Foto: Vid Ponikvar Prepričana je, da lahko še nadgradi prosto tehniko

V teku na smučeh je imela realne možnosti za visoka mesta v šprintu, medtem ko se ji bo v biatlonu odprl nabor tekmovanj. A tam ni klasičnih šprintov, kot smo jih vajenih pri teku na smučeh. "Veselim se, da bom več tekla v distanci, in vem, da nisem bila slaba. Zavedam se, da je v biatlonu le prosta tehnika, kar je morda moja nekoliko šibkejša disciplina. Vseeno se mi zid, da sem v zadnjih treh letih napredovala tudi v prosti tehniki. Zdi se mi, da imam še čas, da vse skupaj nadgradim.

Svetovno prvenstvo v Planici še ni povsem izključila

Nastopa na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici leta 2023 ni izključila.  To bo odvisno od poteka priprav in sezone, bi pa morala za to pred tem tekmovati tudi na najmanj dveh sprintih svetovnega pokala v smučarskem teku. Zato bo treba narediti podroben načrt. Zdaj se želim čim bolj posvetiti biatlonu," je končala Lampičeva.

Že leta 2021 je razmišljala o biatlonu

Že marca leta 2021 nam je Anamarija Lampič v intervjuju namignila, da bi lahko v bližnji prihodnosti spremenila športno panogo in se preselila v biatlon. "Priznala bom, da vedno bolj razmišljam o tem, ampak za zdaj sem še v teku na smučeh. Puščam si odprta vrata. Ni nujno, da bom do 35. leta v teku na smučeh. To nikakor ne. Včasih je treba poskusiti tudi kaj drugega."

Leta 2021 marsikdo njenih besed še ni jemal tako resno, a po olimpijskih igrah v Pekingu je postajalo jasno, da 26-letna športnica iz Valburge vedno bolj pogleduje proti biatlonu. Že takoj po ponesrečenem olimpijskem nastopu v Pekingu v šprintu je namreč dejala, da se bo morda v prihodnje preizkusila v kakšnem drugem športu. Če se je takrat morda še šalila, so pred dnevi njene napovedi postale realnost.

Anamarija Lampič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ni skrivala nezadovoljstva zaradi razmer

Med drugim v zadnjem intervjuju ni skrivala nezadovoljstva nad pogoji, ki jih je imela v primerjavi z ostalimi reprezentancami. "Počasi imam že dovolj, da si na tako visoki ravni in moraš vseskozi nekaj reševati in prositi na kolenih. Čas je, da se pred Planico dogovorimo, ali se bomo šli profesionalizem ali turizem," nam je pred dvema mesecema razlagala v pogovoru. Očitno s Smučarsko zvezo Slovenije ni našla skupnega jezika, zato se je odločila, da bo v prihodnji sezoni tekmovala s puško na hrbtu, v biatlonu.

Smučarski tek bo z njo veliko izgubil Anamarija Lampič je nazadnje stala na stopničkah letos marca, ko je bila v Falunu v klasičnem šprintu druga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je nazadnje stala na stopničkah letos marca, ko je bila v Falunu v klasičnem šprintu druga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenski smučarski tek bo z odhodom Lampičeve veliko izgubil, saj je bila zadnja leta prvo orožje slovenske reprezentance. Praktično ni bilo druge tekmovalke ali tekmovalca, ki bi se lahko boril za najvišja mesta.

Leta 2019 sta s Katjo Višnar na svetovnem prvenstvu v Seefeldu na ekipnem sprintu postali svetovni podprvakinji, lani pa je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojila dve bronasti odličji, in sicer tako v posamičnem kot tudi ekipnem šprintu z Evo Urevc.

Lampičeva je zadnje tri sezone krojila svetovni šprinterski vrh, v tekmovalnem obdobju 2020/21 si je pritekla tudi mali kristalni globus za skupno zmago v šprinterski razvrstitvi, v zadnji sezoni pa v šprintu končala na drugem mestu.

Anamarija Lampič je na tekmah svetovnega pokala zbrala štiri zmage. Tri v posamični konkurenci in eno v ekipnem šprintu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je na tekmah svetovnega pokala zbrala štiri zmage. Tri v posamični konkurenci in eno v ekipnem šprintu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

14-krat je stala na zmagovalnem odru svetovnega pokala

V devetih sezonah svetovnega pokala v smučarskem teku je na posamičnih tekmah 14-krat stala na zmagovalnem odru, trikrat na najvišji stopnici, na ekipnih tekmah svetovnega pokala pa je trikrat pritekla do stopničk, enkrat tudi do zmage.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je letos z osmim mestom izenačila najboljšo uvrstitev.

Anamarija Lampič
Sportal Po sestanku SZS: Anamarija Lampič se seli v biatlon
Anamarija Lampič
Sportal Spremembe v biatlonski vrsti. Prihaja tudi Anamarija Lampič?
Anamarija Lampič
Sportal Senzacija: Anamarija Lampič naj bi zamenjala športno panogo!
Ne spreglejte