Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
15. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Rio 2016 Rokometna reprezentanca rokomet Luka Groff Jaka Malus Nik Henigman Veselin Vujović

Petek, 15. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

PRIHODNOST ROKOMETNE REPREZENTANCE

Brska za mladeniči, da bi katerega postavil na veliki oder

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović se je intenzivno lotil iskanja kakovostnega levega zunanjega igralca za danes, predvsem pa za jutri. V bližino reprezentance je prišlo nekaj imen, ki so bila prej od nje zelo oddaljena.

Nik Henigman (levo), Jaka Malus, Luka Groff in Gregor Potočnik so imena zunanjih igralcev, ki so v mislih selektorja Veselina Vujovića. | Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman (levo), Jaka Malus, Luka Groff in Gregor Potočnik so imena zunanjih igralcev, ki so v mislih selektorja Veselina Vujovića. Foto: Vid Ponikvar

Položaj levega zunanjega, ki je sicer eden najpomembnejših v vsaki rokometni ekipi, je v slovenski reprezentanci, ki se pripravlja na Rio, v zadnjih nekaj letih nekakšna Ahilova peta. Čeprav je treba priznati, da je izbrani vrsti s hitro in kombinatorno igro svojo pomanjkljivost občasno uspelo zelo dobro zamaskirati. Tako pod zdajšnjim selektorjem Veselinom Vujovićem kot pod prejšnjim Borisom Deničem.

Borut Mačkovšek se je odločil odpovedati poletni reprezentančni akciji. | Foto: Vid Ponikvar Borut Mačkovšek se je odločil odpovedati poletni reprezentančni akciji. Foto: Vid Ponikvar "Prvi" izbiri sploh nista v reprezentanci

A jasno je, da je za izpolnjevanje visokih ambicij vsekakor treba ponuditi tudi kvoto zadetkov od daleč. Slovenija takšne igralce sicer ima, a se pri Klemnu Cehtetu in Borutu Mačkovšku večkrat kaj zaplete. Prvi, ki igra daleč od oči v Dubaju, je selektorja razočaral z neprimerno komunikacijo pred olimpijskimi kvalifikacijami.

Drugi pa si je poletni čas rezerviral za zdravljenje komolca, a tako na evropskem prvenstvu kot na olimpijskih kvalifikacijah prispevek Mačkovška, ki ga je pozimi sicer mučila mononukleoza, vsekakor ni bil ravno vreden slavospevov.

Novi član Celja, ki že trenira, se tudi ni oglasil pri reprezentančnem zdravniku, kar je siceršnja dokaj ustaljena praksa. Selektor je nekajkrat izjavil, da Primorec, na katerega je sicer zelo računal, potrebuje "fizični in psihični remont". Morda ga bo doživel v Celju, kjer je do zdaj v karieri prikazal najboljše partije.

Nik Henigman je imel odličen debi proti Norvežanom, a je na mednarodni ravni povsem brez izkušenj. | Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman je imel odličen debi proti Norvežanom, a je na mednarodni ravni povsem brez izkušenj. Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman

Vujović, ki je na slovensko klop sedel lanskega maja, je večkrat odklonil razmišljanje o naturalizaciji. Zato je edina preostala možnost, tudi v prizmi postopnega pomlajevanja, črpanje vseh razpoložljivih kadrovskih rezerv iz mlajših generacij.

Za zdaj se je najbolj obrestoval vpoklic Ribničana Nika Henigmana, ki je dejavno sodeloval pri visoki zmagi nad Norvežani v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Celjska tekma, ki je bila njegov debi, je Slovencem že postavila pred vrata svetovnega prvenstva. Na povratnem srečanju so jih ''le'' še odprli in vstopili skozi njih.

A vsakršna evforija bi bila zavajajoča. Dvajsetletnik nima še nobenih mednarodnih izkušenj. Vujović pravi, da je treba dopolniti tudi nekatera njegova osnovna znanja. A vsak dan z novimi soigralci, ki so v reprezentanci doživeli že marsikaj, ter selektorjem, ki je bil na njegovem položaju najboljši na svetu, je svojevrstna vzgojno-izobraževalna enota. Če nekoliko špekuliramo, ima Henigman verjetno tudi dobre možnosti za odhod v Rio, saj drugih igralcev podobnega profila praktično ni.

Na ribniška vrata je s povpraševanjem po njem že potrkal Zagreb, vendar bo Henigman še najmanj to sezono gostovo ostal v domačem klubu, s katerim ga veže še dveletna pogodba.

Gregor Potočnik bo svojo priložnost iskal v Velenju. | Foto: Vid Ponikvar Gregor Potočnik bo svojo priložnost iskal v Velenju. Foto: Vid Ponikvar Gregor Potočnik

Na junijske priprave je bil poklican tudi Gregor Potočnik. Leta 1992 rojeni Celjan, ki bo v novi sezoni igral za Gorenje, je imel v karieri obilico težav z zdravjem, zato gotovo še ni razvil potenciala, kot bi si želel. Dobil je selektorjeve pohvale, a mu je še dejavnejše dokazovanje preprečila poškodba.

Luka Groff

Zadnji svež obraz v reprezentanci je Luka Groff. Širši javnosti neznani Ajdovec je zadnja štiri leta igral v Belgiji, a bil član vseh mlajših reprezentančnih kategorij. Nekaj manj kot dva metra visoki levi zunanji je bil eden temeljnih kamnov obrambe v mladinski reprezentanci. Selektor mu je takoj dal jasno vedeti, da ni v konkurenci za Rio, ampak se lahko dokaže za prihodnost.

V Celju raste generacija, ki obeta precej. | Foto: Sportida V Celju raste generacija, ki obeta precej. Foto: Sportida

V čakalnici

To velja še za koga. Vujović je že izpostavil igro Jake Malusa, ki sicer igra tudi srednjega zunanjega, trenutno pa se z mladinsko reprezentanco pripravlja na evropsko prvenstvo. Selektor spremlja tudi Gorenjevega Vida Levca. Za velikega talenta na tem položaju velja kadetski reprezentant Gašper Horvat iz Ormoža in še nekateri fantje, ki bi lahko predstavljali jutri slovenskega rokometa.

Ne spreglejte