Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
15.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

tekmovalni dan Rio 2016 olimpijske igre

Sobota, 6. 8. 2016, 15.51

6 let, 7 mesecev

Olimpijske igre v Riu, 1. dan

Tokić gladko prek Iranca, Dugonjić brez polfinala, v bazenu padali rekordi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Bojan Tokić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Prvi dan olimpijskih iger so s cestno dirko opravili kolesarji, najboljši Slovenec je bil Primož Roglič na 26. mestu, Živa Dvoršak je nastopila z zračno puško na 10 metrov in zasedla 17. mesto, Damir Dugonjić pa se na 100 m prsno ni uspel prebiti v polfinale. Bojan Tokić je bil v prvem krogu namiznoteniškega turnirja suveren.

Med prvimi so se v bitke za kolajne spustili kolesarji. Simon Špilak, Jan Polanc, Matej Mohorič in Primož Roglič na cestni preizkušnji niso posegli po vrhu, zlato odličje je osvojil Belgijec Greg Van Avermaet.

Živa Dvoršak je tekmovanje z zračno puško na 10 metrov končala v kvalifikacijah, potem ko je zasedla 17. mesto. Zlato je odšlo presenetljivo v ZDA, zmagala je Virginia Thrasher.

Damir Dugonjić je obtičal v kvalifikacijah na 100 m prsno, s časom 1:00,41 je bil prekratek za polfinale, je pa v olimpijskem bazenu že v predtekmovanju padel svetovni rekord. S časom 57,55 ga je na 100 m prsno postavil Britanec Adam Peaty. Olimpijski bazen bo kot kaže prizorišče številnih rekordov, poleg Peatyja sta namreč svetovna rekorda postavila še Madžarka Katinka Hosszu na 400 m mešano (4:26,36) in ženska avstralska štafeta na 4 x 100 m prosto (3:30,65) 

Namiznoteniški igralec Bojan Tokić je v prvem krogu s 4:1 (8, -7, 4, 5, 9) premagal Iranca Noshada Alamyana in se uvrstil v drugi krog. Tokićev naslednji tekmec bo Poljak kitajskega rodu Zengyi Wang.

Ne prezrite:

- To je slovenska olimpijska reprezentanca
- Ponosno v olimpijsko areno, pogumno na umazano vodo
- Utrip Ria de Janeira
- Še veliki Michael Phelps ni vedel, ali naj pristopi k Đokoviću

- Slovenski olimpijski tatuji
- Najlepša slovenska olimpijka je  ...

Olimpijska tekmovališča bodo dodobra zaživela že dan po odprtju. | Foto: Olimpijska tekmovališča bodo dodobra zaživela že dan po odprtju.

Dvanajst kompletov kolajn

Že dan po uradnem odprtju olimpijskih iger v Riu prinaša 12 končnih odločitev. Ob kolesarjih, strelkah z zračno puško in strelcih z zračno pištolo so se v bitko za medalje podali še lokostrelci, ki so tekmovali v ekipni konkurenci, v sabljanju so se za odličja merile ženske z mečem, v judu borke do 48 kg in borci do 60 kg. V plavanju so olimpijski prvaki znani na 400 m mešano in 400 m prosto za moške ter 400 m mešano in 4 x 100 prosto za ženske. Dvigalke uteži so se pomerile v konkurenci do 48 kg.

Zelo živahno

Dejavni so tudi številni drugi športniki, in sicer v 19 disciplinah. Nadaljeval se je skupinski del ženskega nogometnega turnirja. Aktivneso bile "navdane" odbojkarice in tiste na mivki, judoistke in judoisti, košarkarice in rokometašice ... Njihovi moški kolegi pa tekmovanje začnejo dan pozneje. Slovensko reprezentanco v prvem krogu skupinskega dela čaka Egipt. Tekma bo v ponedeljek zjutraj (2.50) po slovenskem času.

Ne spreglejte