Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
22.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovni rekord Adam Peaty Damir Dugonjić plavanje Rio 2016

Sobota, 6. 8. 2016, 22.00

6 let, 6 mesecev

Damir Dugonjić: Razočaranje seveda je, ni pa konec sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Damir Dugonjić | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Britanec Adam Peaty je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru postavil svetovni rekord na 100 m prsno. Z izidom 57,55 je lastno rekordno znamko, ki jo je dosegel maja na evropskem prvenstvu v Londonu, izboljšal še za 37 stotink sekunde in potrdil vlogo prvega favorita. Damir Dugonjić je z zanj skromnim izidom 1:00,41 osvojil 21. mesto.

Že v uvodu slovenskega nastopa je bilo vidno, da visokorasli Korošec danes na južni polobli nima svojega dneva. Kot izraziti sprinter je na polovici proge obračal kot zadnji, nato na drugi polovici reševal, kar se je dalo, šesto mesto v predzadnji skupini pa je že razkrilo, da bo izid preslab za večerni nastop.

Razočaranje je bilo po Londonu večje

"Počutil sem se dobro, sproščeno in do obrata plaval malo z rezervo. Morda sem tudi malo zamudil na štartu, ker je štarter dolgo čakal. Po obratu sem dobro stopnjeval vse do 10 metrov pred ciljem, kjer me je malo zmanjkalo. Malo je bilo pred prvim nastopom tudi nekaj nervoze," je po tekmi pripovedoval plavalec ravenskega Fužinarja.

Korošec vseeno ni pretirano razočaran. | Foto: Stanko Gruden, STA Korošec vseeno ni pretirano razočaran. Foto: Stanko Gruden, STA Škoda je, ker je bil 28-letni Dugonjić sposoben doseči polfinale, veliko hitrejši je bil denimo maja na evropskem prvenstvu v Londonu, njegov osebni rekord s SP v Barceloni 2013 59,66, s katerim je takrat osvojil četrto mesto, pa je osem desetink boljši od današnjega dosežka.

"Mislim sem, da bo treba za polfinale plavati pod minuto. Možnost sem imel in žal mi je, da nisem stisnil še nekaj desetink, ki sem jih imel v sebi. Plaval sem po načrtih, razočaran tako zelo nisem, ampak vedno se ne izide povsem. Cilj je seveda bil polfinale. A razočaranje je bilo po Londonu večje. Danes sem vedel, da bo blizu, a pripravljen sem bil tudi na to, da se ne bo izšlo. Vedno se vse ne izide. Razočaranje seveda je, ni pa konec sveta," je dejal nekdanji mladinski svetovni prvak, prvak NCAA in evropski članski prvak, ki je nastopil že na svojih tretjih olimpijskih igrah.

Najslabša olimpijska uvrstitev v karieri

V slovenskem taboru je Damir Dugonjić v zadnjih treh letih veljal za tihega kandidata celo za medaljo in zato je ZDA zamenjal za Koroško. Letos so se pričakovanja znižala, a vsaj polfinale in boj za osmerico je bil še vedno odprt, na koncu pa je nekdanji študent Berkeleyja tekmo končal z najslabšo olimpijsko uvrstitvijo v karieri.

"V Barceloni sem pokazal, da sem zmožen biti povsem pri vrhu. Nato sem spremenil način dela in okolje. Vesel sem, da sem to naredil. Poskušal sem napredovati, dal sem vse od sebe, a v športu je tako, da ni garancije za napredek. Vesel sem tudi, da sem se trudil in da sem bil v tem obdobju doma," je še dejal tekmovalec, ki bo do petka v Riu navijal za soplavalce, nato pa se vrača v ZDA, kamor se po igrah selita z ženo.

Peatyju ni nihče niti blizu

"Načrtujeva naraščaj in tega se zelo veselim," je še dejal eden 28-letni športnik in potrdil, da se še ni odločil, kako bo s kariero v prihodnje, morda pa mu prav otrok da tudi nov zagon. "Ne vem, decembra bom zanesljivo še dobro pripravljen za kratki bazen. Morda me vidite tudi v Tokiu, če bo v olimpijskem programu nastop na 50 m prsno. Za odgovore na vsa ta vprašanja pa je še prezgodaj."

Peaty je razred zase, meni Dugonjić. | Foto: Reuters Peaty je razred zase, meni Dugonjić. Foto: Reuters

Na vprašanje o komentarju svetovnega rekorda, pa se je le nasmehnil in dejal: "Neverjetno, kaj zmore. Nihče mu ni blizu, spet je postavil nov mejnik in zanesljivo ga bodo zdaj vsi začeli posnemati."

V nedeljo bodo svoje prve nastope v olimpijskem bazenu imeli Anja Klinar, Tjaša Vozel in Anže Tavčar.

Ne spreglejte