Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
6. 8. 2016,
21.06

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

kolesarstvo Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Simon Špilak Rio 2016

Sobota, 6. 8. 2016, 21.06

7 let, 8 mesecev

Kolesarstvo - cestna dirka

V izjemni dirki zlato Belgijcu, nekdanji skakalec najboljši Slovenec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Imamo junake na cestni kolesarski dirki na olimpijskih igrah v Riu. V izjemno razburljivi in zanimivi dirki je do zlata prikolesaril Belgijec Greg Van Avermaet. Srebrn je bil Danec Jakob Fuglsang, tretji pa Poljak Rafal Majka. Na 26. mestu je bil kot najboljši Slovenec nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič.

20:42

Zlato Belgijcu Avermaetu

20:27

Padec vodilnega Nibalija

19:22

Skočil je Roglič

19:10

Eksplozija je bila nadzorovana

18:57

Eksplozija na cilju

16:59

Mohorič imel težave s sedežem

15:29

Prednost ubežnikov 7:51

15:02

Šesterica se je podala v beg

  • 21:05

    Končni vrstni red:

    1. Greg Van Avermaet (Bel) 6;10:05
    2. Jakob Fuglsang (Dan) isti čas
    3. Rafal Majka (Pol) + 0:05
    ...
    26. Primož Roglič (Slo) + 9:38
    52. Jan Polanc (Slo) 
    57. Simon Špilak (Slo)
    oba 20:00
    ...
    Matej Mohorič (Slo) odstopil

    Nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič je nastopil na premiernih olimpijskih igrah in dobro nastopil na cestni dirki, sam pa dober rezultat pričakuje tudi na sredinem kronometru.

     

  • 20:42

    Zlato Belgijcu Avermaetu

    CILJ - Zlato medaljo je osvojil Belgijec Greg Van Avermaet, srebrno Jakob Fuglsang (Dan), tretji pa je bil Rafal Majka (Pol).

    Dirka je bila izjemno razburljiva. 12 km pred ciljem sta pri spustu padla favorita Vincenzo Nibali in Sergio Henao (Kol)

    Greg Van Avermaet thumb | Foto: Reuters Foto: Reuters

     

  • 20:39

    1,4 km do cilja - Rafal Majka (Pol) ujet. Jakob Fuglsang (Dan) in Greg Van Avermaet (Bel) tudi v boju zaa zlato medaljo.

  • 20:36

    3 km do cilja - Jakob Fuglsang (Dan), Greg Van Avermaet (Bel) se približujeta Rafalu Majki (Pol). Zaostajata le še 11 sekund.

  • 20:33

    6 km do cilja -  Rafal Majka (Pol) ima 24 sekund prednosti.

  • 20:30

    8 km do ciljaRafal Majka (Pol) ima 20 sekund prednosti. Bo prikolesaril do zlate medalje?

    Zasledovalna skupina ni videti složna. Joaquim Rodriguez (Špa) skuša narediti ekipo homogeno, da bi se podala v lov za zlatom.

  • 20:27

    Padec vodilnega Nibalija

    12 km do cilja - Sergio Henao (Kol) in Vincenza Nibalija (Ita) sta pri spustu grdo padla. Rafal Majka (Pol) se je rešil in je sam v ospredju.

    V zasledovalni skupini je padel tudi Geraint Thomas (VBr).

  • 20:26

    12 km do cilja - Vodilni trojici Rafal Majka (Pol), Vincenzo Nibali (Ita), Sergio Henao (Kol) sledi skupina kolesarjev: Greg Van Avermaet (Bel), Geraint Thomas (VBr), Jakob Fuglsang (Dan), Fabio Aru (Ita), Anrej Zeits (Kaz), Joaquim Rodriguez (Špa), Louis Meintjes (Jar), Julian Alaphilippe (Fra).

    Kolesarji so opravili z zadnjim spustom, pred njimi je še zaključek dirke.

  • 20:17

    17 km do cilja - V ospredju so ostali sami Sergio Henao (Kol), Vincenzo Nibali (Ita) in Rafal Majka (Pol). Nibali se skuša otresti zasledovalcema. Pred najbližjimi zasledovalci imajo 24 sekund prednosti. Če bo Nibali pri spustu še enkrat tvega, si lahko trojica nabere dodaten naskok.

    Slovenci niso več v boju za medalje. Najdlje je z vodilnimi zdržal Primož Roglič, Simon Špilak pa je popustil že prej.

  • 20:13

    19 km do cilja - Vodilnim se je priključil Jakob Fuglsang. Ali Danec pomaga  Nibalijem, saj sta sicer klubska kolega pri Astani? V tej skupini še Rafal Majka (Pol), Vincenzo Nibali (Ita), Sergio Henao (Kol) in Geraint Thomas (VBr).

  • 20:10

    20 km do cilja - Rafal Majka (Pol), Vincenzo Nibali (Ita), Sergio Henao (Kol) in Geraint Thomas (VBr) so trenutno v ospredju. Glavnina je razpadla in je zdaj veliko skupin, ki iščejo priključek vodilnim.

  • 20:02

    26 km do ciljaDamiano Caruso (Ita) je odpadel, potem ko je narekoval tempo ubržni skupini, v katero so zdaj še Greg Van Avermaet (Bel), Geraint Thomas (VBr), Sergio Henao (Kol), Pavel Kočetkov (Rus), Anrej Zeits (Kaz), Fabio Aru (Ita), Vincenzo Nibali (Ita), Rafal Majka (Pol), Adam Yates (VBr), Jakob Fuglsang (Dan) so v ospredju in imajo pred glavnino 50 sekund prednosti.

  • 19:52

     | Foto:

    30 km do cilja Damiano Caruso (Ita), Greg Van Avermaet (Bel), Geraint Thomas (VBr), Sergio Henao (Kol), Pavel Kočetkov (Rus), Anrej Zeits (Kaz), Fabio Aru (Ita), Vincenzo Nibali (Ita), Rafal Majka (Pol), Adam Yates (VBr), Jakob Fuglsang (Dan) so v ospredju in imajo pred glavnino 50 sekund prednosti.

  • 19:50

    35 km do cilja - Italijani so v ospredju. Z Vincenzom Nibalijem imajo velike načrte. Zaostanek za ubežniki so nadomestili z norim spustom. V ospredju je tudi Danec Jakob Fuglsang. Oba sta osvojila tudi dirko Po Sloveniji. Prvi leta 2010, drugi pa leto dni prej.

  • 19:47

    38 km do cilja - Avstralec Richie Porte je grdo padel, a ga je k sreči zaustavila ograja, sicer bi jih lahko huje skupil.

  • 19:35

    43 km do cilja - pobeg Primoža Rogliča in manjše skupinice od glavnine se je kmalu končal. Michal Kwiatkowski (Pol), Damiano Caruso (Ita), Greg Van Avermaet (Bel), Geraint Thomas (VBr), Sergio Henao (Kol), Pavel Kočetkov (Rus), Anrej Zeits (Kaz) imajo pred glavnino 30 sekund prednosti. Odpadel je zmagovalec dirke Po Sloveniji, Estonec Rein Taramaaë.

  • 19:31

    45 km do cilja - ujet je še zadnji ubežnik, ki je bil v ospredju praktično celotno dirko. Michal Kwiatkowski (Pol) zdaj kolesari skupaj s skupino, v kateri so Damiano Caruso (Ita), Greg Van Avermaet (Bel), Rein Taaramae (Est), Geraint Thomas (VBr), Sergio Henao (Kol)

  • 19:26

    46 km do cilja - Michal Kwiatkowski (Pol) je ostal sam v ospredju, vendar ga manjša skupina lovi in ima 13 sekund zaostanka. V ozadju z dodatnimi 24 sekundami pribitka tudi Primož Roglič in trojica kolesarjev.

  • 19:22

    Skočil je Roglič

    47 km do cilja - Iz glavnine je skočil nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič, ki bo skušal ujeti ubežnike. Ob njem je tudi Hrvat Kristijan Durasek

  • 19:10

    Eksplozija je bila nadzorovana

    Po zadnjih podatkih naj bi enota za protibombno zaščito razstrelila nahrbtnik v bližini novinarske tribune. Dogodek je bil nadzorovan, ob tem pa nihče poškodovan.

  • 19:07

    58 km do cilja - Ubežnika Michal Kwiatkowski (Pol) in Pavel Kočetkov (Rus) imata 30 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci Damiano Caruso (Ita), Greg Van Avermaet (Bel), Rein Taaramae (Est), Geraint Thomas (VBr), Sergio Henao (Kol), medtem ko je glavnina z osrednjimi favoriti še 20 sekund zadaj.

  • 18:57

    Eksplozija na cilju

    65 km do cilja - sporočili so, da so na cilju slišali eksplozijo sumljivega paketa. Na kraju dogodka so že strokovnjaki za bombe in policija.

  • 18:47

    71 km do cilja - v ospredju sta le še Michal Kwiatkowski (Pol) in Pavel Kočetkov (Rus). Njuna prednost je 45 sekund. Glavnina se iz kilometra v kilometer bolj trga. Napadel je tudi zmagovalec dirka Po Sloveniji, Estonec Rein Taaramäe.

  • 18:35

    74 km do cilja - med ubežniki so le še štirje (Simon Geschke (Nem), Michal Kwiatkowski (Pol), Jarlinson Pantano (Kol) in Pavel Kočetkov (Rus), njihova prednost pa znaša vsega minuto.

  • 18:24

    83 km do cilja - Ubežniki vzdržujejo prednost dveh minut, v glavnini tempo narekujejo Kanadčani.

  • 18:05

    No, Froome seveda dirka, a je imel pred kratim težave, tako da je moral zamenjati kolo. Pomagata mu Reguigui in Thomas.

  • 17:59

    101 km do cilja - Prednost ubežne šesterice zdaj znaša manj kot dve minuti. Britanski Telegraph poroča o zanimivem pripetljaju Chrisa Frooma. Tudi tako izkušen kolesar je pozabil opraviti formalnosti pred dirko in tvegal diskvalifikacijo.

  • 17:53

    Nekaj kolesarjev je zdelala (tudi) vročina. Težave imata Wout Poels in Tim Wellens.

  • 17:45

    110 km do cilja - Prednost ubežne skupine še naprej pada. Zdaj znaša poltretjo minuto.

  • 17:39

    Trenutni vrstni red: Simon Geschke (Nemčija), Michal Kwiatkowski (Poljska), Svan Erik Bystrom (Norveška), Michael Albasini (Švica).

  • 17:12

    Ubežniki Jarlinson Pantano Gomez (Kol),Michael Albasini (Ita), Pavel Kočetkov (Rusija), Simon Geschke (Nem), Sven Erik Bystrom (Nor), Michal Kwiatkowski (Pol) imajo pred glavnino zdaj 4:25 prednosti.

  • 16:59

    Mohorič imel težave s sedežem

    139 km do cilja - Slovenski kolesar Matej Mohorič je imel na predelu, kjer je ogromno kamnov, kot že nekateri njegovi predhodniki težave s sedežem. Počakati je moral spremljevalno ekipo, da so mu spet pravilno nastavili višino sedeža.

    Rio 2016, kolesarska dirka | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 16:44

    150 km do cilja - naskok ubežnikov znaša 4:55. Norvežan Sven Erik Bystrom je nekdanji svetovni prvak v cestni dirki iz leta 2014 v Ponferradi. Takrat je prav tako zmagal s pobegom. Med ubežniki pa ima izkušnje Italijan Michael Albasini, ki je že zmagal v etapah na Vuelti, dirki po Švici in dirki po Romandiji.

  • 16:17

    Kolesarji imajo na progi zaradi tlakovcev ogromno težav. Nekateri so se znašli na tleh, drugi pa imajo težave s počenimi pnevmatikami. Ubežnik Svan Erik Bystrom (Norveška) je imel težave s sedežem, zato so mu zamenjali kolo.

  • 16:06

    175 km do cilja (od skupno 237,5 km) - Prednost ubežnikov se je zmanjšala in znaša 5:35. Na čelu glavnine so Španci, Italijani in Britanci.

  • 16:00

    Ubežnik Kolumbijec Jarlinson Pantano Gomez je naknadno dobil vozovnico za Rio, potem ko se je Nairo Quintana odločil, da se bo po znamenitem Touru spočil. Pantano je na letošnji dirki po Franciji zmagal v 15. etapi, v kateri je bil bitko s Poljakom Rafalom Majko. rio kolesarstvo | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 15:45

    Na prvem vzponu je tudi glavnina. En del vzpona je kar 18 odstoten. Pred tem se je zgodil padec, v središču pozornosti pa turški kolesar Ahmet Örken. Nekateri kolesarji so morali zapeljati v blato, da so se izognili najhujšemu. Avstralcu Richieju Porteju se je snela veriga.

  • 15:29

    Prednost ubežnikov 7:51

    191 km do cilja - šesterica ima že ogromnih 7:51 prednosti, pred kolesarji pa je prvi krajši vzpon. Vse skupaj jih bodo danes opravili kar 14.

     

  • 15:20

    Ubežniki imajo dve minuti prednosti. V glavnini imajo Španci dovolj ležernega kolesarjenja in so začeli narekovati tempo. V svojih vrstah imajo favorita Alejandra Valverdeja.

  • 15:02

    Šesterica se je podala v beg

    rio kolesarstvo | Foto: Reuters Foto: Reuters
    V beg so se podali Jarlinson Pantano Gomez (Kol), Michael Albasini (Ita), Pavel Kočetkov (Rusija), Simon Geschke (Nem), Sven Erik Bystrom (Nor), Michal Kwiatkowski (Pol). 214 kilometrov pred koncem imajo več kot minuto prednosti. Njihova hitrost je 49 kilometrov na uro, medtem ko glavnina kolesari z vsega 27 kilometri na uro.

  • 14:48

    226 kilometrov do cilja – kolesarji že poskušajo s pobegi. Zanimivo bo videti, kakšno taktiko bodo imele reprezentance. Kaj bodo pripravili Slovenci? Turški kolesar Onur Balkan ima težave s kolesom in bo verjetno težko nadaljeval dirko.

  • 14:33

    Kolesarji so se podali na dolgo in naporno pot. Temperatura ozračja je kar 31 stopinj Celzija.

  • 14:23

    Ob 14.30 se bo začela cestna dirka za kolesarje. Slovenija bo imela štiri predstavnike. Osrednji favorit je Simon Špilak.

Ne spreglejte