Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
23.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Na kolo

Četrtek, 15. 5. 2014, 23.21

8 let

Skrijte se pred vetrom, s kolesom v nedrje prebivališča kralja Matjaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolesarjenje bo glede na vremensko napoved v prihodnjih dneh podobno boju z mlini na veter, zato vam svetujemo, da si izberete drugačno kolesarsko traso. Temačno, a zelo atraktivno. Pod zemljo.

"Petsto metrov pod zemljo, deset stopinj, popolna tema, rudarsko vzdušje …" je zapisano v gradivu, ki promovira kolesarjenje v podzemlju Pece, natančneje v opuščenem rovu rudnika svinca in cinka v Mežici na Koroškem. Sliši se skrivnostno, kot nalašč za vetrovni konec tedna.

Najbolj priljubljena točka za začetek kolesarske avanture v podzemlju Pece, kjer naj bi že dolga leta prebival osrednji junak ljudskih pripovedk kralj Matjaž, je rudarski muzej v Mežici na 500 metrih nadmorske višine. Tam vas bo čakal vodnik s primerno opremo, tudi naglavnimi svetilkami, brez katerih v jami ne boste imeli kaj početi. Zapeljali se boste do vhoda v jamo na Igrčevem nad Črno na Koroškem na 643 metrih nadmorske višine in tam začeli svojo kolesarsko avanturo. S kolesi se boste zapeljali po petkilometrski poti, ki vas bo vodila skozi skrivnostne rove pod goro Peco, kjer so rudarji več kot tristo let odkopavali svinčevo in cinkovo rudo. Izkopali so več kot 80 kilometrov rovov, rudnik pa so leta 1994 dokončno zaprli in spremenili v turistično atrakcijo.

Kolesarili boste po varnih rovih, večinoma po ravninskem delu, vsega skupaj se bo pot dvignila le za približno 15 metrov. A ne mislite, da bo pot ležerna. Nasprotno! Vdolbine in grbine nekdanjih transportnih rovov, po katerih so nekoč z rudniškimi vozički odvažali rudo in jalovino na površje, vam bodo dale vetra.

Po približno uri in pol vožnje boste prikolesarili do konca Fridrihovega rova. Izhod iz jame je v drugi dolini, in sicer na Bregu ob Mežici, od koder vas čaka približno dvokilometrski spust do rudarskega muzeja v Mežici, kjer boste lahko očistili kolo (boste že videli, zakaj), oddali izposojeno opremo in se sprehodili skozi številne zbirke muzeja. V rovih vas ne bosta ovirala ne veter ne dež, naj pa vas ne preseneti, da je v jami zgolj deset stopinj Celzija, zato ne pozabite na dodaten komplet toplih oblačil, dolge hlače, rokavice in vetrovko.

Ne spreglejte