Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 4. 2014,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Na kolo

Nedelja, 27. 4. 2014, 8.05

8 let

Kako kolesariti v skupini: vštric ali v gosjem redu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Scenarij A: Oče Simon in hči Tara kolesarita vzporedno, da se deklica počuti bolj varno. Scenarij B: Zaljubljenca Marko in Mojca rada kolesarita vštric, zato da rekreacijo popestrita s pomenkovanjem.

Verjetno sta to dva od precej pogostih scenarijev na slovenskih, bržkone tudi na drugih cestah, a žal tudi scenarija, ki vas bosta udarila po denarnici.

Otrok naj kolesari v družinskem "sendviču" ali spredaj

Kolesarjenje spada med priljubljene zvrsti družinske rekreacije, pri kateri se vsa družina spravi na kolo in premaguje razdalje z željo, da je to čim bolj družabno in seveda varno. Pri tem pravil ni, iz prakse pa lahko izluščimo priporočilo, da je najbolj primerno, če otrok kolesari v "sendviču", torej med starši ali spremljevalci, oziroma naj, če se na pot poda samo z enim od staršev ali spremljevalcev, starejši kolesari za njim, saj ga ima le tako lahko na očeh, hkrati pa mu lahko daje jasna navodila, kako naj ravna v prometu.

Mlajši na sedeži, prikolici ali tandemu

Če so otroci mlajši od osmih let, jih lahko prevažamo na posebnem kolesarskem sedežu, pritrjenem na kolesu, posebni prikolici, ki jo vlečemo za njim, ali tako imenovanem tandemu, kjer je otroško kolo podaljšek kolesa enega od staršev, otroku pa omogoča aktivno sodelovanje.

Tudi odrasli le v gosjem redu

Ko na cesti ni prometa ali ko si kolesarji zaželijo malce predahniti in poklepetati, se kaj hitro zgodi, da s kolesarjenjem drug poleg drugega zavzamejo večji del cestišča. Napaka, žal. Po besedah Vesne Drole, predstavnice policije za odnose z javnostmi, kolesarji namreč lahko vozijo izključno drug za drugim, ob desnem robu vozišča, v razdalji, ki še omogoča varno vožnjo in varno zaviranje (najmanjša razdalja naj bo enaka dolžinam treh koles – op. p.), medtem ko je kolesarska vožnja vzporedno dovoljena le v primeru, ko gre za športne prireditve in je za kolesarje zagotovljeno spremstvo.

Na Nizozemskem se boste lahko prevažali na prtljažniku, v Sloveniji pač ne

Po odgovore smo se obrnili tudi na kolesarskega praktika Andreja Klemenca iz Slovenske kolesarske mreže, ki pravi, da lahko na slovenskih cestah vzporedno vozijo le profesionalni kolesarji z licenco, ki vozijo v skupinah. Kot zanimivost navaja še pravilo, da je pri nas prepovedano prevažanje sopotnikov na prtljažniku, na Nizozemskem, ki velja za eno od dežel, najbolj prijaznih do kolesarjev, pa je to dovoljena praksa. Še več, liberalna dežela tulipanov je prepredena s tako imenovanimi kolesarskimi cestami, kjer imajo kolesarji prednost v prometu in lahko vozijo vzporedno, o čemer slovenski ljubitelji koles, z redkimi izjemami, lahko le sanjajo.

Ne spreglejte