Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
16. 3. 2019,
11.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

4

Natisni članek

Matjaž Kek Prva liga Telekom Slovenije VAR NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Adam Gnezda Čerin Luka Zahović slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 16. 3. 2019, 11.30

5 let, 1 mesec

Pogled selektorja Matjaža Keka

Keka moti, da se govori več o sodnikih kot o nogometu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

4

Matjaž Kek | Matjaž Kek bi raje videl, če bi v Prvi ligi Telekom Slovenije odmevale poteze nogometašev, ne pa sodnikov. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Matjaž Kek bi raje videl, če bi v Prvi ligi Telekom Slovenije odmevale poteze nogometašev, ne pa sodnikov.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek pred začetkom reprezentančne akcije ne bo zamudil zlasti velikega derbija med Olimpijo in Mariborom, z zanimanjem pa si bo ogledal tudi gostovanje Domžal v Novi Gorici. Glavna razloga? Luka Zahović in Adam Gnezda Čerin. Kaj meni Mariborčan o Prvi ligi Telekom Slovenije in sojenju, ki je v zadnjih tednih poskrbelo za kar nekaj zapletov?

Triglav Gorica
Sportal Konec mračnega niza za Gorico in Aluminij, večni derbi še buri duhove #video

Jeseni, ko je Matjaž Kek še vodil Rijeko in bil osredotočen na hrvaško prvenstvo, je površno spremljal Prvo ligo Telekom Slovenije. Odkar se je vrnil na selektorski stolček slovenske reprezentance, so se stvari spremenile.

Tekmo v Domžalah si je ogledal z veseljem

Adam Gnezda Čerin bi lahko debitiral za člansko reprezentanco še pred 20. rojstnim dnevom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Adam Gnezda Čerin bi lahko debitiral za člansko reprezentanco še pred 20. rojstnim dnevom. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je januarja na posebni reprezentančni akciji gostoval v Španiji, se je prepričal o tem, kaj zmorejo najboljši posamezniki domačega prvoligaškega tekmovanja. Najboljši vtis sta nanj napravila dva, napadalec Maribora Luka Zahović, ki je lani že zaigral za izbrano vrsto v ligi narodov, ter komaj 19-letni Adam Gnezda Čerin, veliki up Domžal.

''Zadnja tekma v Domžalah (Domžale so v zadnjem krogu doma odpravile Aluminij s 3:0) je bila dobra, gledljiva. Mislim, da bo takšnih v slovenski prvi ligi še kar nekaj. Pogoji za igranje so dobri, tu ni izgovorov. Je pa kakovost nekega posameznika vezana tudi na igralno mesto,'' je pojasnil, da bi lahko na seznam reprezentantov uvrstil še kakšnega nogometaša iz slovenskih klubov, če na določenih igralnih mestih ne bi vladala tako velika gneča.

Olimpija Maribor PLTS
Sportal Nekdanji selektor pred derbijem: Morebitni poraz Maribora bi lahko preobrnil prvenstvo

Neverjetna energija najstnika v dresu Domžal

Kako pa je zadovoljen s kakovostjo Prve lige Telekom Slovenije? ''Potenciala je v slovenski prvi ligi še dovolj. Zdaj so nekateri reprezentanti na igralnih mestih po mojem mnenju boljši, vseeno pa dokaz, kaj ponuja prva liga, predstavlja Čerin Gnezda. Njegova energija, želja za dokazovanjem, je neverjetna. Izhajam iz tega, da je v naši ligi še potenciala. Zdaj gledam vsako tekmo in spremljam dokaj dobre tekme, a tudi takšne, ki niso preveč kakovostne. A tako je tudi drugod, v drugih ligah. Saj niso vse tekme gledljive. Ne bi pa izhajal iz tega, da so na seznamu nogometaši iz domačih in tujih klubov. Vsi tisti, ki so na seznamu, so naši,'' je poudaril selektor, ki si bo danes v Stožicah ogledal večni derbi med Olimpijo in Mariborom.

Adam Gnezda Čerin ni skrival navdušenja, da se je znašel na Kekovem seznamu:

Ropota na igrišču in na tribunah

Luka Zahović bo danes zaigral v Stožicah, prihodnjo nedeljo pa se bo vrnil v Ljubljano v reprezentančnem dresu.  | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović bo danes zaigral v Stožicah, prihodnjo nedeljo pa se bo vrnil v Ljubljano v reprezentančnem dresu. Foto: Vid Ponikvar Jeseni, ko je že končal sodelovanje z Rijeko, a še ni uradno postal selektor, si je ogledal največji slovenski klubski obračun v Ljudskem vrtu. Takrat so Ljubljančani prekrižali načrte vijolicam in zmagali z 2:1.

''Ko so se igrali zadnji večni derbiji v Sloveniji, je ropotalo na igrišču in na tribunah. Zadnjega sem v Ljudskem vrtu gledal kot Mariborčan, ki navija za svoj klub. Danes je položaj zaradi tega, ker sem selektor, malce drugačen, a ne morem reči, da zdaj nimam nič z Mariborom,'' nam je nedavno zaupal Kek v sobotnem intervjuju.

Kot nekdanji nogometaš in trener Maribora je bolj navezan na vijolice, 14-kratne slovenske prvake, ki bi z novim uspehom v Stožicah, kjer v obdobju, odkar je predsednik Olimpije Milan Mandarić, sploh še niso izgubili, storili pomemben korak k vrnitvi na slovenski prestol. Selektor Kek bo spremljal zlasti predstavo Zahovića, edinega nogometaša dveh največjih slovenskih klubov z njegovega seznama za začetek kvalifikacij za EP 2020, preostali nogometaši pa bodo imeli strahovito željo in motiv, da dokažejo selektorju, da bi lahko izbral tudi njih.

To ni dobro

Večni derbi bo sodil Damir Skomina. | Foto: Reuters Večni derbi bo sodil Damir Skomina. Foto: Reuters Veliki derbi v Stožicah bo napolnil tribune, Nogometna zveza Slovenije (NZS) pa je za sojenje izbrala najboljšega kandidata, kar ga premore Slovenija. Pravico bo delil Damir Skomina, ki spada med najboljše sodnike na svetu. Sojenje je v spomladanskem delu izzvalo veliko polemik. Spornih odločitev je bilo tako veliko, da se je prah za njimi dvigal še krepko po koncu tekem. Javno sta nezadovoljstvo z nekaterimi odločitvami izrazila prav Maribor, po zadnjem krogu in ''fantomskem'' drugem rumenem kartonu Davida Kašnika na srečanju v Velenju pa še Mura.

Kakšen pogled na sojenje deli selektor Kek? ''V primeru slovenske lige se govori več o sodnikih kot pa nogometu. Ali je to upravičeno ali neupravičeno, za to nisem poklican. Ni pa to dobro,'' je prepričan selektor, ki si želi, da bi se več razpredalo o kakovostnih potezah nogometašev kot o spornih sodniških odločitvah in jezi klubov.

Rok Kronaveter
Sportal Pri Olimpiji dobro vedo, da so izkoristili vse izhode v sili
Darko Milanič
Sportal Mariborčani želijo v Ljubljano prinesti hudo zimo

VAR? Zadeva mora biti premišljena.

Sodnik iz Kopra ima že bogate izkušnje s sistemom VAR. | Foto: Reuters Sodnik iz Kopra ima že bogate izkušnje s sistemom VAR. Foto: Reuters Pred vrnitvijo v domovino je kar dobrih pet let zapored vodil Rijeko in poskrbel za nepozabno evforijo v tem delu Hrvaške. Hrvaško prvenstvo bo prihodnjo sezono deležno dveh pomembnih novosti. Zaradi uspehov zagrebškega Dinama in postopnega dviga koeficienta uspešnosti bosta v evropski sezoni 2020/21 v kvalifikacijah za ligo prvakov nastopila kar dva hrvaška kluba, sodnikom pa bo na pomoč priskočil sistem VAR. Ker se zanj odloča vedno več prvoligaških tekmovanj, je za številne le še vprašanje časa, kdaj bo zaživel tudi na sončni strani Alp.

''Na SP 2018 mi je VAR dajal vero v to, da bomo začeli manj razmišljati o sodnikih in več o nogometu. Na SP se je to pokazalo za dobro, zdaj pa sem v nekaterih tekmah v prvenstvih in v ligi prvakov okoli tega videl velik cirkus. Če se ne bo več verjelo sodnikom, bo seveda težava, nam, trenerjem, pa bo to alibi, ko igraš slabo ali pa je slab rezultat, da je za vse kriv sodnik. Ko je dobro, pa kot da ''nisem dobro videl situacije''. Zadeva mora biti dobro premišljena. Kar se tiče SP 2018, je bilo dobro. Bolj je trajalo prvenstvo, manj se je govorilo o sodnikih, kar je dobro znamenje. Morajo pa biti tehnologija in ljudje pripravljeni, tako kot je treba. Spremljam veliko italijansko prvenstvo, kjer so nekatere stvari dvomljive, zato se ne bi tako zaletaval,'' opozarja 57-letni Štajerec, ki ta konec tedna še zadnjič spremlja na delu reprezentante v klubskih dresih, v ponedeljek pa jih bo pozdravil na Brdu pri Kranju.

Vodstvo Nogometne zveze Slovenije in selektor bodo danes z zanimanjem spremljali razplet večnega derbija v Ljubljani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vodstvo Nogometne zveze Slovenije in selektor bodo danes z zanimanjem spremljali razplet večnega derbija v Ljubljani. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nato se bodo začele kratke priprave, v četrtek pa gre že zares, ko bo Slovenija gostovala v Haifi in se potegovala za uvodne kvalifikacijske točke. Slovenske barve bosta zastopala tudi nogometaša Maribora in Domžal. Prvi se bo predstavil danes, drugi pa bo sklenil 23. krog Prve lige Telekom Slovenije z večernim nedeljskim gostovanjem v Novi Gorici.

Ne spreglejte