Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 11. 2020,
19.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

Natisni članek

Gerd Müller

Sreda, 4. 11. 2020, 19.00

3 leta, 5 mesecev

Bombnik iz Nördlingna

Žalosten konec velikega Gerda Müllerja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

"Počasi odhaja in zapušča ta svet," je v ganljivem pogovoru ob 75. rojstnem dnevu, ki ga je legendarni nekdanji napadalec Bayerna Münchna in nemške reprezentance Gerd Müller praznoval včeraj, povedala njegova žena Uschi Müller in razkrila, da je zdravstveno stanje enega najboljših nogometašev vseh časov zelo slabo.

Zdravstveno stanje Gerda Müllerja, nemškega velikana nogometne zgodovine, je zelo slabo. | Foto: Reuters Zdravstveno stanje Gerda Müllerja, nemškega velikana nogometne zgodovine, je zelo slabo. Foto: Reuters

V zadnjih dneh beremo o resnih zdravstvenih težavah Argentinca Diega Maradone.

Prejšnji teden je umrl Anglež Nobby Stiles, legenda Manchester Uniteda in angleške reprezentance, s katerima je postal evropski in svetovni prvak. Slabo novico je pred dnevi sporočila tudi družina njegovega legendarnega rojaka Bobbyja Charltona in razkrila, da se še en svetovni prvak iz leta 1966 in velikan Manchester Uniteda bori z demenco.

Da so zadnji dnevi za velikane svetovnega nogometa postali res slabi, je zdaj poskrbela še žalostna novica o zelo slabem zdravju velikana nemškega nogometa Gerda Müllerja.

Uschi Müller: Mirna sem, ker ne trpi

"Praktično nič ne je. Večinoma 24 ur leži v postelji in spi. Redko se zbudi. Prečudovito je, ko odpre oči, pa četudi le za nekaj minut. Z mežikanjem lahko z da ali ne odgovarja na vprašanja. Včasih skupaj gledava tudi televizijo, čeprav ničesar ne razume," je v ganljivem intervjuju za nemški Bild povedala Uschi Müller, žena legendarnega nemškega nogometaša, ki že pet let živi v oskrbovanem domu.

Mladostniška fotografija Uschi Müller v družbi svojega moža. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mladostniška fotografija Uschi Müller v družbi svojega moža. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Zdaj je zaradi koronavirusa še veliko slabše. Ker spada v rizično skupino, sva zelo omejena. Obiskov ne sme imeti. Še pred letom dni je bilo povsem drugače. Lahko sem ga peljala tudi na sladoled," je žalostno usodo legendarnega Müllerja opisovala njegova žena.

"Gerd se počasi poslavlja in odhaja na drug svet. Mirna sem, ker vem, da ne trpi," je še povedala Müllerjeva dolgoletna življenjska sopotnica in nemško javnost šokirala s trenutnim zdravstvenim stanjem velikana tamkajšnjega nogometa.

Eden od najboljših napadalcev vseh časov, ki ima tudi zlato žogo

Müller, dobitnik zlate žoge leta 1970, si je status enega od najbolj opevanih nogometnih napadalcev vseh časov prislužil z igranjem za Bayern München in Zahodno Nemčijo, s katerima je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

Veselje s Francom Beckenbauerjem (levo) ob naslovu svetovnega prvaka leta 1974. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje s Francom Beckenbauerjem (levo) ob naslovu svetovnega prvaka leta 1974. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bil je najboljši strelec Nemcev ob naslovu svetovnih prvakov leta 1974 in najboljši strelec evropskega prvenstva 1972, na katerem je šel s soigralci prav tako do konca.

Bombnik (izvirno der Bomber, op.p.), kot so zaradi izjemne učinkovitosti klicali tega nogometaša iz majhnega nemškega mesta Nördlingna na Bavarskem, je z Bayernom, za katerega je v 15 letih zabil neverjetnih 565 golov, kar trikrat postal evropski prvak in se štirikrat razveselil naslovov nemškega prvaka.

Za Nemčijo je v povprečju dosegal več kot gol na tekmo, reprezentančno pot je končal s kar 68 zadetki v 62 nastopih. Dolgih 32 let je bil s 14 goli tudi najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstvih, potem pa mu je rekord leta 2006 iz rok vzel Brazilec Ronaldo. Pozneje je rekorder svetovnih prvenstev postal še en nekdanji sijajni nemški napadalec Miroslav Klose, ki je Müllerju iz rok vzel tudi absolutni rekord po številu golov v nemški reprezentanco.

S 365 goli je Müller tudi najboljši strelec v zgodovini nemške lige, v kateri je bil sedemkrat najboljši strelec sezone, kar je prav tako rekord.

Imel je težave z alkoholom, ki jih je slikovito opisal tudi Branko Oblak

Po koncu kariere, ki jo je po dveh letih igranja za Fort Lauderdale v ZDA zaključil leta 1981, je njegova slaba razvada s pitjem alkohola in nezdravim življenjem postala velika odvisnost, ki so mu jo pozneje pomagali odpraviti tudi pri njegovem Bayernu.

Po prihodu z zdravljenja odvisnosti od alkohola je v Münchnu dobil tudi trenersko službo in v drugi ekipi Bayerna sodeloval s takratnim velikim upom slovenskega nogometa Borutom Semlerjem.

Z Brankom Oblakom sta za Bayern igrala med letoma 1977 in 1980. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Z Brankom Oblakom sta za Bayern igrala med letoma 1977 in 1980. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Še veliko bolj se je Müllerjeva življenjska pot prepletala z najboljšim slovenskim nogometašem vseh časov Brankom Oblakom, s katerim sta za Bayern igrala med letoma 1977 in 1980.

"Z njim sem si na pripravah delil sobo. Ko sem šel enkrat ponoči v omaro, da bi iz nje nekaj vzel, se je name usul ducat steklenic. Od tega je bilo pol praznih, pa sploh nisem opazil, kdaj jih je spil. Takšnih zgodb je še veliko. Res je imel rad alkohol, predvsem viski," je Oblak v velikem intervjuju, ki smo ga z njim opravili leta 2013, z anekdoto razkril temno plat Müllerjevega življenja.

Ko je beseda nanesla na nogometno kariero slovitega Nemca, je na njegov račun seveda izrekel veliko komplimentov. "Imel je občutek za gol, kot ga ni imel nihče. Kjerkoli, kadarkoli in kakorkoli je udaril po žogi, je ta končala v mreži. Bil je neverjeten golgeter," je Oblak opisal tisto, po čemer je bil Müller, kralj nasprotnikovih kazenskih prostorov, najbolj znan.

Sportal Branko Oblak: Po vsaki tekmi sem se iz Münchna vozil v Ljubljano na piščanca
Sportal Bombnik nemškega naroda praznuje 70 let
Ne spreglejte