Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Vanja Radinović naj gol

Sreda, 8. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Trener Rudarja Vanja Radinović

Mož, ki je potopil Olimpijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Vanja Radinović | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Velenjski Rudar je z nedeljsko zmago nad Olimpijo poskrbel za največjo senzacijo spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Pod njo se je podpisal 44-letni srbski trener Vanja Radinović. Prvo zmago v 1. SNL, ki mu je hitro prirasla k srcu, je dočakal že v drugem nastopu in tako poglobil krizo slovenskih prvakov.

Če so v nedeljo na igrišču v Stožicah prevladovali slovenski in hrvaški nogometaši, pa na odgovornih položajih Olimpije in Rudarja ni manjkalo Srbov. Predsednik zmajev Milan Mandarić in njegov tesni sodelavec, športni direktor Ranko Stojić, sta doživela hud udarec, saj je njun projekt radikalne spremembe igralskega kadra naletel na ostre kritike.

Drugačno, veliko bolj vedro razpoloženje je vladalo v taboru gostov. Knapi so v Ljubljani zasenčili favorita, srbski trener Vanja Radinović pa je v svojem drugem nastopu v Prvi ligi Telekom Slovenije dočakal prvo zmago. In to kakšno. Kot prvi je v 1. SNL v Stožicah kar štirikrat zatresel mrežo Olimpije in dal vedeti, kakšno kakovost premorejo Velenjčani, če zaigrajo tako, kot so se dogovorili v slačilnici.

Zmaga nad Olimpijo vredna zlata, a ...

Po odmevnem skalpu Olimpije ni želel zganjati evforije, si je pa pošteno oddahnil. Prepričal se je, da je ekipa zna upoštevati njegova navodila in se tekmecu zoperstavi na način, kot ga od nje zahteva strateg. Pred dobrim tednom dni je šlo vse narobe.

Takrat se je resno zamislil, saj so Domžale v uvodnem spomladanskem krogu v Velenju nadzorovale potek srečanja, vodile do zadnjih sekund, nato pa je prvi golgeter lige Dominik Glavina mojstrsko rešil gostitelje in jim zagotovil točko (1:1). Radinović jo tako na krstnem nastopu v 1. SNL z Rudarjem ostal neporažen in se odpravil v Stožice.

V Ljubljani, ko se je Rudar vsaj na papirju pomeril še z močnejšim tekmecem od Domžal, so knapi delovali kot prerojeni in z nevarnimi protinapadi pahnili slovenske prvake na kolena.

Srbski strokovnjak je na klopi velenjskega prvoligaša nasledil dolgoletnega prijatelja Slobodana Krčmarevića. | Foto: Grega Valančič/Sportida Srbski strokovnjak je na klopi velenjskega prvoligaša nasledil dolgoletnega prijatelja Slobodana Krčmarevića. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Vesel sem, da počasi sestavljamo mozaik in dvigamo formo. Ko se odločiš za marljivo delo in garanje, ekipa pa sprejema vaše delo, je to veliko zadoščenje. Tekmovanja so polna pasti, a tudi priložnosti, da se hitro dvigneš. Zmaga nad Olimpijo je zato zlata vredna, bi si pa vseeno želel še kaj več od le ene zmage. Nočem, da bi zvenelo, kot da sem neskromen. Spoštujem Olimpijo, spoštujem kolega Elsnerja in njegovo kakovostno ekipo. Vsakomur se lahko pripeti, da tako izgubi tekmo,'' je sporočil srbski strokovnjak, ki z velenjskim klubom sodeluje šele nekaj mesecev, pred tem pa je trenerske izkušnje nabiral v Srbiji, Romuniji, Grčiji in na Kitajskem.

Glavina si zasluži boljši klub

Dominik Glavina je bil nerešljiva uganka za obrambo zmajev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Dominik Glavina je bil nerešljiva uganka za obrambo zmajev. Foto: Grega Valančič/Sportida Radinović je navdušen nad predstavami prvega strelca Dominika Glavine, ki je v tej sezoni dosegel že 13 golov in je na vrhu lestvice najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije izenačen z razigranim napadalcem Maribora Luko Zahovićem.

''Statistike Dominika ne sestavljajo le zadetki. Pogosto se znajde v priložnostih, a tudi dobro igra v polju in izpolnjuje obrambne naloge. Ni ga trenerja v 1. SNL, ki ne bi želel imeti v svojih vrstah napadalca takšnega kova. Zato sem počaščen, da je del moje ekipe. Pozimi sem se bal, da ga bomo izgubili, a je na našo srečo ostal v Velenju. To pa še ne pomeni, da bo ostal v Rudarju še dolga leta. Klub je odvisen od prodaj igralcev, saj si s tem polni proračun. Logično je in povsem naravno, da bodo igralci, kot je Glavina, sčasoma našli večji klub, kjer bodo računali na še boljše pogoji in napredovali," se je že četrti trener velenjskega Rudarja v tej sezoni razgovoril o junaku nedeljskega dvoboja v Stožicah. 

Izkušnje iz 1. SNL mu bodo koristile

Knapi želijo v prvenstvu osvojiti vsaj četrto mesto. Po zmagi nad Olimpijo so sedmi, a za Celjem, Gorico in Koprom zaostajajo le dve točki. | Foto: Grega Valančič/Sportida Knapi želijo v prvenstvu osvojiti vsaj četrto mesto. Po zmagi nad Olimpijo so sedmi, a za Celjem, Gorico in Koprom zaostajajo le dve točki. Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav knapi ne spadajo med najbogatejše slovenske klube in so se še v prejšnji sezoni srečevali z rdečimi številkami, je 44-letni Srb, rojen v Splitu, zelo zadovoljen s pogoji v Velenju.

''Imamo vse, kar je potrebno, da se lahko resno lotimo posla. Prva SNL je zahtevno tekmovanje, v katerem moraš biti neprestano osredotočen na tekmece, razvoj igralcev in rezultate,'' je nekdanji nogometaš Partizana, ki je nosil dres mlade reprezentance Jugoslavije, nato pa zaradi zdravstvenih razlogov hitro končal igralsko kariero, pohvalil vodstvo Rudarja.

V Sloveniji se odlično počuti. Liga mu je všeč, zlasti njena nepredvidljivost. "Vsak lahko premaga vsakogar. Igra se dober, trd nogomet. Veliko je dobrih igralcev, vse več je tudi kakovostnih tujcev. Ni kaj, vodenje Rudarja mi bo pomagalo pri tem, da se razvijem v še boljšega trenerja. Izkušnje, pridobljene v Sloveniji, mi bodo pomagale pri uresničitvi cilja, da v prihodnosti vodim še kakšen večji klub,'' je odločen Srb, ki je pred selitvijo v Velenje vodil grškega drugoligaša Zakintos.

Letos se je pomeril s tremi najboljšimi slovenskimi klubi, a vselej ostal neporažen. | Foto: Grega Valančič/Sportida Letos se je pomeril s tremi najboljšimi slovenskimi klubi, a vselej ostal neporažen. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko je po koncu jesenskega dela prišel v slovensko prestolnici lignita, mu je nogometni vsakdan na štadionu Ob jezeru predstavil dolgoletni prijatelj Slobodan Krčmarević. Predal mu je trenersko štafeto in mu zaželel veliko sreče. Očitno mu je pomagalo, saj je v uvodnih spomladanskih nastopih, čeprav sta na drugi strani stala Domžale in Olimpija, osvojil kar štiri točke.

Mariboru pripisuje več možnosti, Olimpije še ne odpisuje

Velenjčani so se v zadnjih tednih pomerili s tremi najboljšimi slovenskimi klubi. V generalki za spomladanski del prvenstva so v Ljudskem vrtu iztržili 1:1 proti Mariboru, nato pa v prvenstvu ostali neporaženi tudi proti Domžalam (1:1) in Olimpiji (4:2).

''Prepričan sem, da bo imela večina tekmecev težave z nami. Lahko se kosamo z vsemi,'' je vrgel rokavico tekmecem, s katerimi ima opravka v Sloveniji. Zaigral je proti trem najvišje uvrščenim ekipam. Katera ima po njegovem mnenju največje možnosti za osvojitev naslova?

Kako je Maribor v torek premagal Gorico v gosteh?

"Vse tri ekipe imajo drugačen slog igre. Maribor je resna ekipa. To je pokazal tudi v večnem derbiju. Maribor je najbližje naslovu. Domžale imajo mlado in dinamično ekipo, a nisem povsem prepričan, ali je njihov sistem usmerjen k naslovu prvaka. Imam občutek, da se bosta za naslov potegovala le dva. Mariboru pripisujem več možnosti, a ne bi pozabil tudi na Olimpijo. Če bi bil na mestu trenerja Olimpije, bi nadaljeval v istem ritmu, čakal na morebiten spodrsljaj Maribora in se poskušal vrniti na prvo mesto,'' je povedal trener Rudarja, s katerim smo se pogovarjali pred torkovo zmago vijolic v Novi Gorici (4:2), na kateri so blesteli dvakratna strelca Zahović in Dare Vršič ter trikratni podajalec Milivoje Novaković.

Radinović je zagotovo spremljal podrobno dvoboj med vrtnicami in Mariborom, saj se bo v soboto v 24. krogu Prve lige Telekom Slovenije pomeril z Gorico. Če bi jo premagal, bi jo prehitel na lestvici in bil še korak bližje največjemu klubskemu cilju, osvojitvi 4. mesta, ki bo najverjetneje (če novomeška Krka ne bo pokalni zmagovalec) zadoščalo za nastop v Evropi. 

Ne spreglejte