Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 3. 2017,
22.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

5

Natisni članek

Luka Elsner Vanja Radinović NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Stožice Rok Kronaveter Ranko Stojić Milan Mandarić Green Dragons Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 5. 3. 2017, 22.18

6 let, 6 mesecev

Trener Olimpije po porazu z Rudarjem (2:4)

Luka Elsner potrt in šokiran: Moj osebni neuspeh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

5

Olimpija Rudar | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Trener Olimpije Luka Elsner je bil po domačem porazu z velenjskim Rudarjem (2:4), ki je ogrozil načrte o ubranjenem državnem naslovu, zelo razočaran. "Če sem jaz problematični dejavnik, bo treba to preprosto sprejeti kot moški," se zaveda, da slabi rezultati pogosto pripeljejo do menjave trenerja.

Vodstvo Olimpije je pred začetkom spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije prevetren kadrovski seznam zmajev opravičevalo kot nujo v boju za naslov prvaka. Napovedovalo je dobre rezultate, oplemenitene z čedalje bolj všečno igro, po dveh spomladanskih krogih pa doživelo boleč udarec.

Dejstva je treba sprejeti takšna, kot so

Dve zaporedni ničli (0:1 v Mariboru, 2:4 doma z Rudarjem) sta poskrbeli, da napovedi o mogočni prenovljeni Olimpiji danes zvenijo kot neokusna šala. Tega se zaveda tudi trener Luka Elsner, ki je bil po domačem porazu z Rudarjem (2:4) razočaran kot že dolgo ne.

Vrhunci srečanja v Ljubljani:

Na novinarski konferenci je bil potrt in zamišljen. Njegov pogled je bil na trenutke odsoten, obraz je bil bled, glas pa nevsakdanje tih. Najbolj mu je bilo žal privržencev Olimpije, ki so prejeli bolečo zaušnico in se spraševali, kako je mogoče, da so branilci naslova še drugič v tej sezoni doma ostali praznih rok proti velenjskemu Rudarju.

"Dejstva so kruta. Treba jih je sprejeti takšna, kot so. Doživeli smo težek poraz, pogrešali pa mnogo zadev, ki bi morale sestavljati to ekipo," so bile njegove prve besede po nepričakovanem porazu, ki si v občutljivem obdobju, ko se Olimpija poteguje za lovoriko, ni predstavljal niti v nočnih morah.

Manjkalo je skoraj vse

Od izbrancev je pričakoval veliko več. | Foto: Grega Valančič/Sportida Od izbrancev je pričakoval veliko več. Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj vse je pogrešal pri izbrancih, ki so prejeli kar štiri zadetke?

"Manjka nam tekmovalnosti, arogantnega obnašanja in pa igralcev, ki bi naredili vse, da dosežejo želen rezultat. Nezadovoljen sem z odnosom ekipe v prvem polčasu, pa disciplino pri varovanju naših vrat. Primanjkovalo je energije pri ustvarjanju priložnosti. Primanjkovalo je energije, da se vrnemo. Vse je manjkalo," je našteval nekdanji branilec, ki želi zmaje popeljati do državnega naslova, a bi lahko v torek za vodilnim Mariborom zaostajal že šest točk. Pravzaprav kar sedem, ker so vijolice boljše v medsebojnih srečanjih v tej sezoni.

"V tem položaju je treba biti zelo skromen, pogledati dol in se opravičiti vsem tistim, ki podpirajo ta klub. Mogoče je to še premalo," je sporočil javnosti.

Kaj je povedal trener Rudarja?

Vanja Radinović se je razveselil prve zmage v 1. SNL. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vanja Radinović se je razveselil prve zmage v 1. SNL. Foto: Grega Valančič/Sportida Srbski trener Vanja Radinović je vodil knape šele na drugi tekmi. Za zdaj se lahko pohvali z odličnim izkupičkom. Najprej je remiziral z Domžalami (1:1, najboljši strelec 1. SNL Dominik Glavina je izenačil v zadnjih sekundah), nato pa premagal Olimpijo (4:2).

"Zelo sem zadovoljen z rezultatom. Premagali smo favorita, ekipo, ki se poteguje za naslov. V prejšnjem krogu me je presenetila slaba igra naše ekipe proti Domžalam, danes pa so naše ideje v igri že bolj dozorele. Z večino klubov se lahko enakovredno kosamo. Te tri točke so dokaz, da lahko nadaljujemo resno z delom, pokažemo še več in osvojimo mesto, ki bi nas zadovoljilo," je dejal trener Rudarja. Razmišlja vsaj o četrtem mestu, ki bo, če Krka ne bo osvojila pokalnega naslova, zadoščalo za nastop v Evropi.

Če ni rezultatov, je trener prvi za odstrel

Elsner v letu 2017 z Olimpijo sploh še ni osvojil točke. Se kaj boji, da je zaradi tega v nevarnosti njegova trenerska vloga? "Trenerjeva služba je vedno vprašljiva, sploh v klubu s tako visokimi ambicijami. Ko se zgodi takšen polom, je treba vedeti, da bo narejena analiza opravljenega dela, ki bo povedala, kako naprej. Če sem jaz problematični dejavnik, bo treba to preprosto sprejeti kot moški," iz lastnih izkušenj ve, kako nepredvidljivi znajo biti trenerski posli in usode strategov po bolečih neuspehih.

Nogometaši Olimpije so proti velenjskemu Rudarju, ki je zmagal v Stožicah tudi drugič v tej sezoni, nepričakovano izkusili šok. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Olimpije so proti velenjskemu Rudarju, ki je zmagal v Stožicah tudi drugič v tej sezoni, nepričakovano izkusili šok. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Bolj mi je žal zaradi fantov in navijačev, da se je to zgodilo. Kar zadeva mene, sem zagotovo potrt. Morda sem eden tistih, ki jim je v tem trenutku najtežje. Profesionalni nogomet je pogosto krut. In tudi mora biti krut, ker se iščejo rezultati. Če teh ni, je v prvi liniji za odstrel vedno trener," se zaveda, da sedi na zelo vročem stolčku, ki se je po nepričakovanem spodrsljaju s knapi zamajal.

Bi morali pri Olimpiji Luko Elsnerja po katastrofi proti Rudarju odpustiti?

  • Da
    29,22 %
    573 glasov
  • Ne
    70,78 %
    1388 glasov
Oddanih 1961 glasov

Edino, kar je uvrstil v rubriko pozitivnih spoznanj na tekmi, je bilo to, da nogometaši Olimpije niso popustili do zadnje minute. "Vse preostalo je težko sprejemljivo za ekipo, ki ima visoke ambicije. To je kruto dejstvo," je opozoril na slabo organiziranost in pomanjkanje discipline. "Rudar je z lahkoto prihajal do priložnosti. Tako se ne igra za osvajanje točk," je bil negativno presenečen nad klavrno predstavo izbrancev.

Ga je motila prisotnost Ranka Stojića na klopi?

Ranko Stojić v nedeljo Olimpiji ni prinesel sreče. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić v nedeljo Olimpiji ni prinesel sreče. Foto: Vid Ponikvar Prvič, odkar je športni direktor Olimpije, je Ranko Stojić uradno tekmo spremljal na klopi za rezervne igralce. Med srečanjem je bil zelo aktiven. Njegova beležnica se je polnila s tekstom iz minute v minuto, pogosto je tudi vstal s klopi in komuniciral z igralci.

"Vodstvo je to odločitev sprejelo v smislu, da se pomaga ekipi in da zmagamo tekmo. V slovenski ligi je kar nekaj športnih direktorjev na klopi. Ničesar, kar je v pomoč ekipi, da dobi tekmo, ne vidim kot težavo. Moj ego se ne more vmešavati, sploh če je to odločitev mojih nadrejenih, zato sploh ni vprašanje, ali se s tem strinjam ali ne," je povedal Elsner po prvi tekmi, ki jo je vodil kot trener Olimpije v družbi nadrejenega prvega kadrovika kluba.

Naivno verjel, da bo to zmožen narediti

Še verjame, da lahko Olimpija osvoji naslov prvaka, a bodo morali njegovi izbranci pokazati drugačen značaj. Prepričan je, da se lahko še marsikaj nadoknadi, a se bo morala ekipa bolj uigrati. "Daleč smo še od končne slike. Žal pa razvoj nogometa ni tedenski. A tisti, ki se v resnem nogometu potegujejo za lovorike, nimajo časa, da bi se razvili. Rezultat potrebujejo takoj. Mi tega nimamo. To je absolutno dejstvo."

Velenjčani so napolnili mrežo Nejca Vidmarja. Najboljši strelec 1. SNL Dominik Glavina je bil uspešen dvakrat. | Foto: Grega Valančič/Sportida Velenjčani so napolnili mrežo Nejca Vidmarja. Najboljši strelec 1. SNL Dominik Glavina je bil uspešen dvakrat. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ali prihod velikega števila zimskih novincev, ki so se naselili v udarni enajsterici, predstavlja zanj kot trenerja prevelik zalogaj, da bi jih lahko hitro umestil? "Trener se med delom ne želi ukvarjati z nekaterimi dejstvi, ampak ostati pozitiven. Takšen sem želel biti. Morda sem tudi malce naivno verjel, da je to mogoče narediti. To, da mi do tega trenutek še ni uspelo sestaviti moštva tako, da bi delovalo, kot si vsi želijo, zato jemljem kot velik osebni neuspeh. Ne bežim od svoje odgovornosti, ne smemo funkcionirati z izgovori," je brez ovinkarjenja priznal, da je pričakoval bistveno več, tako na področju rezultatov kot tudi uigranosti moštva, ki se je pripravljalo tudi v Turčiji.

Da je bil večer še bolj temačen, je poskrbela poškodba Nathana Oduwe. Namesto veselega praznovanja 21. rojstnega dne se je hitri Nigerijec poškodoval in moral že v začetku drugega polčasa zapustiti igro. Trener Elsner po tekmi še ni vedel, kako huda je poškodba mladega zimskega novinca, je pa pojasnil, da ni bila prav nič nedolžna.

Glede Kronavetra še brez rešitve

Usoda Roka Kronavetra pri ljubljanskem klubu ostaja še naprej nejasna. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Usoda Roka Kronavetra pri ljubljanskem klubu ostaja še naprej nejasna. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zvezna vrsta Olimpije je imela na srečanju z Rudarjem velike težave z gosti. Slovenski reprezentant Rok Kronaveter, ki ga navijaška skupina Green Dragons noče več videti v zeleno-belem dresu, ni kandidiral za tekmo. Pred srečanjem je opravljal treninge z ekipo.

Kakšen je njegov status? "Rečeno mi je bilo, da bo klub komuniciral na to temo v zelo kratkem času. Za zdaj ni niso našli rešitve," je dejal Elsner. Sestanka med predsednikom Milanom Mandarićem, navijači in 30-letnim Mariborčanom, ki mu v zimskem prestopnem roku ni uspelo zapustiti kluba, torej še ni bilo.

Trener Olimpije je dodal, da je imel težave v pripravi zvezne vrste na tekmo, saj sta bila odsotna Danijel Miškić in Daniel Avramovski. "Zato sem dal priložnost mlademu Novaku, ki je v pripravah veliko pokazal in obetal," je pojasnil.
Ne spreglejte