Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Stožice Vanja Radinović Varaždin Leon Benko naj gol Prva liga Telekom Slovenije John Mary NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Dominik Glavina

Nedelja, 5. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dominik Glavina (Rudar)

Kruta realnost Hrvata: kralj 1. SNL, a svetlobna leta od reprezentance

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Dominik Glavina | Foto NK Rudar Velenje

Foto: NK Rudar Velenje

Hrvaški napadalec Dominik Glavina je v dresu velenjskega Rudarja v tej sezoni zabil že 11 zadetkov. Čeprav je najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, še ni dočakal vpoklica hrvaškega selektorja Anteja Čačića. Morda ga prepriča danes, ko bo s knapi gostoval pri Olimpiji.

Napadalec Maribora Luka Zahović je v prejšnjem krogu že zagodel Olimpiji. Lahko danes zmaje spravi v slabo voljo še drugi napadalec, ki se na lestvici strelcev Prve lige Telekom Slovenije nahaja na vodilnem položaju?

''Lepo je biti prvi strelec tekmovanja, a se s tem ne obremenjujem. Niti z Zahovićem, ki je odličen nogometaš. Preprosto nočem misliti na lestvico,'' kratko in jedrnato sporoča Dominik Glavina. Hrvaški legionar obožuje zadetke. Tako kot vsi nogometaši, a še raje vidi, da gre dobro Rudarju, trenutno sedmouvrščeni ekipi prvenstva.

Kot deček sanjal o velikem evropskem klubu

V jesenskem delu je dosegel deset zadetkov, prejšnji teden je pristavil še enega. | Foto: NK Rudar Velenje V jesenskem delu je dosegel deset zadetkov, prejšnji teden je pristavil še enega. Foto: NK Rudar Velenje Velenjčani so se v tej sezoni zasidrali na polovici razpredelnice, tako da je le deloma zadovoljen. Če bi knapi osvojili četrto mesto, ki zagotavlja nastop v Evropi, bi bil srečen. Naredil bo vse, da zadovolji cilj.

O tem, da bi osvojil priznanje najboljšega strelca tekmovanja, ne razmišlja. To niso bile niti njegove otroške sanje. ''Kot deček sem sanjaril le o tem, da bom nekoč igral v velikem tujem klubu in z njim osvojil naslova prvaka,'' je zaupal 24-letni Čakovčan, ki že nekaj let živi v Varaždinu.

Na nekdanjo hrvaško prestolnico, ki je razcvetela v obdobju baroka, je zelo navezan. Še zdaj ga boli žalostna usoda Varaždina, svojevrstnega naslednika obubožanega Varteksa, ki je igral pomembno vlogo v hrvaškem prvenstvu, nato pa zaradi finančnih tegob potonil v pozabo. Propad varaždinskega nogometnega ponosa je čutil tudi na bančnem računu, saj ni nikoli prejel 12 zaostalih plač.

Naslednji večni derbi si bo ogledal v živo

Rudar je v generalki za prvenstvo v Ljudskem vrtu remiziral z Mariborom (1:1), prejšnji konec tedna pa je v spomladanskem uvoda doma osvojil točko proti Domžalam (1:1).

Vrhunci dvoboja 22. kroga med Rudarjem in Domžalami (1:1):

Do zadnjih sekund sodnikovega podaljška je kazalo na poln plen Rožmanove čete, nato pa je v polno z mojstrskim strelom z glavo zadel Glavina in naznanil, da med zimskim premorom ni izgubil strelske forme. Danes se bodo knapi pomerili še s tretjim članom velike trojice slovenskega klubskega nogometa, ki igra pomembno vlogo v prvenstvu, hkrati pa se je v pokalu prebila med najboljše štiri.

Olimpija močnejša kot jeseni

Olimpija je s prenovljeno zasedbo izgubila derbi v Mariboru z 0:1. Zmaje je okrepil Hrvat Dino Štiglec. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je s prenovljeno zasedbo izgubila derbi v Mariboru z 0:1. Zmaje je okrepil Hrvat Dino Štiglec. Foto: Grega Valančič/Sportida ''Domžale so bile boljše od nas, a se nam je obrestovala upornost in velika želja. Olimpija ima dobro ekipo, a se ne bomo kar tako predali. Jeseni smo jo premagali in remizirali,'' je optimist Glavina.

Verjame, da bi se lahko niz neporaženosti proti državnim prvakom, ki so lani proslavljali naslov prav na štadionu Ob jezeru, nadaljeval tudi v nedeljo.

''Seveda sem spremljal večni derbi. Lep spektakel, prav uživam sem ob pogledu na polne tribune. Žal nisem mogel priti v Ljudski vrt, si bom pa naslednji derbi ogledal v živo. Morda bi bil remi najbolj pravičen rezultat, sem se pa prepričal, da je Olimpija kakovostna ekipa. Dobro se je okrepila, tako da je močnejša kot jeseni.''

O delu v rudniku mu je pripovedoval že dedek

Za zdaj je zadovoljen s pogoji, ki mu jih nudi Rudar. Čeprav so se Velenjčani pred letom dni spopadali z eno najhujših finančnih kriz v zgodovini kluba, je zdaj vse v najlepšem redu. ''Pozimi sem zavrnil nekaj ponudb iz tujine. Hotel sem ostati v Velenju. Najpomembneje je, da igram redno. Z Olimpijo ali Mariborom se ne obremenjujem,'' je odgovoril na vprašanje, ali je njegov naslednji cilj, če bi oblekel dres enega izmed največjih slovenskih klubov.

Knapi po 22 krogih zasedajo šesto mesto. | Foto: Vid Ponikvar Knapi po 22 krogih zasedajo šesto mesto. Foto: Vid Ponikvar

V tujini se ne mudi prvič. Pred petimi leti, ko je bil še najstnik, se je podal v Izrael. Eno sezono je igral v Jeruzalemu za Beitar, a se nato hitro vrnil v domovino. ''Bil sem premlad. Dobro, pridobil sem izkušnje, ki so mi pozneje koristile, a bi bilo bolje, če bi odšel v Izrael pozneje,'' priznava. V Velenju mu dela družbo dekle, pridobil je veliko prijateljev, tako da se v prestolnici lignita počuti kot doma.

Čuti pripadnost zeleno-črnemu dresu, tuje mu ni tudi rudarsko življenje. ''Z ekipo smo obiskali rudnik, a sem knape poznal že od prej. O tem mi je veliko govoril dedek, ki je bil rudar v Nemčiji, tako da me ob obisku rudnika ni ničesar presenetilo,'' je zaupal.

Svetlobna leta od najboljše hrvaške reprezentance

Hrvaška ima ogromno nogometnih zvezdnikov. Eden izmed njih je tudi napadalec Juventusa Mario Mandžukić. | Foto: Reuters Hrvaška ima ogromno nogometnih zvezdnikov. Eden izmed njih je tudi napadalec Juventusa Mario Mandžukić. Foto: Reuters Čeprav je najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, se ne pojavlja preveč pogosto v hrvaških medijih. Prejel je nekaj klicev novinarjev, to pa je tudi vse. Selektor Ante Čačić, ki pozna odlično 1. SNL, saj je nekaj časa vodil tudi Maribor, ga še ni poklical.

Decembra je vpoklic za nastop na mednarodnem turnirju na Kitajskem, kjer je zaigral z B-reprezentanco, prejel branilec Kopra Toni Datković. Bil je eden izmed dveh legionarjev na seznamu. Čačić bi se lahko spomnil tudi na prvega golgeterja 1. SNL, a se ni.

''Realnost je takšna, da nisem niti blizu reprezentance. V njej igrajo fantastični igralci, člani Barcelone, Reala, Juventusa … Težko je priti v reprezentanco, sploh meni napadalcu. Poglejte primer Ivana Santinija. Bil je najboljši strelec v Belgiji, zdaj blesti v francoskem prvenstvu za Caen, a ga ni niti na širšem seznamu. Konkurenca je neverjetna, preveč je vrhunskih igralcev,'' nam je skušal Glavina dopovedati, da je še vedno oddaljen svetlobna leta od A reprezentance, ki ji gre odlično v kvalifikacijah za SP 2018.

Ante Čačić, odkar vodi hrvaško reprezentanco, po rednem delu ni izgubil niti ene tekme. Na EP 2016 je v osmini finala izpadel proti prvakom Portugalcem. | Foto: Reuters Ante Čačić, odkar vodi hrvaško reprezentanco, po rednem delu ni izgubil niti ene tekme. Na EP 2016 je v osmini finala izpadel proti prvakom Portugalcem. Foto: Reuters

''Upam, da bomo v Rusiji naredili velik rezultat. Čas je že, da bi. Imamo vrhunsko ekipo,'' je ponosen na rojake, ki sestavljajo okostje hrvaške članske izbrane vrste.

Odlično pozna napadalca Olimpije

V slačilnici zmajev ne manjka njegovih rojakov. Glavina pozna najbolje napadalca Leona Benka. To ne preseneča, saj oba živita v Varaždinu. Dina Štigleca pozna iz hrvaškega prvenstva, ko je še igral za Zagreb in Slaven, z Danijelom Miškićem pa ni v stiku.

Olimpija mora zmagati, Rudar pa bo sproščen ...

Veselje knapov, ki so v začetku sezone poleti osvojili Stožice. | Foto: Vid Ponikvar Veselje knapov, ki so v začetku sezone poleti osvojili Stožice. Foto: Vid Ponikvar V Stožicah ne bo gostoval prvič. Poleti je že spoznal zelenico največjega nogometnega objekta v Sloveniji in jo zapuščal z nasmehom. Rudar je šokiral Olimpijo z 2:0 in kaj kmalu posegel za menjavo na vročem stolčku Olimpije. Kratko je potegnil Rodolfo Vanoli.

''Ne vem, ali so nas podcenjevali ali ne, a bili so v določenih težavah. Trenerju se je majal stolček. Prišli smo in izkoristili priložnost. Povedli smo, se obranili, nato dosegli še enega in zmagali,'' se rad spominja zmage, na kateri sta se med strelce vpisala mladi slovenski reprezentant Anže Pišek in njegov soigralec v napadu John Mary.

Morda izkoristijo posebne okoliščine tudi danes. Olimpija se je po porazu v Mariboru znašla pod pritiskom, saj si ne sme več privoščiti nepotrebnih spodrsljajev. ''Morajo zmagati, mi pa bomo sproščeni. Lahko napravimo marsikaj. Točka bi bila velika kot hiša, radi rečejo. Če želimo Rudar popeljati v Evropo in osvojiti četrto mesto, bo potrebno osvajati točke.''

Član najbolj udarnega napadalnega dvojca v 1. SNL

V klubu odlično sodeluje s Kameruncem Maryjem, s katerim sestavljata najbolj udaren napadalni dvojec v ligi. Skupaj sta dosegla kar 19 zadetkov.

Kamerunsko-hrvaški dvojec je v tej sezoni v prvenstvu poskrbel že za 19 zadetkov. Bo danes prestopil mejo 20 golov? | Foto: NK Rudar Velenje Kamerunsko-hrvaški dvojec je v tej sezoni v prvenstvu poskrbel že za 19 zadetkov. Bo danes prestopil mejo 20 golov? Foto: NK Rudar Velenje
''Dobro se dopolnjujeva. Sva različna tipa napadalcev. Sam igram za njegovim hrbtom. Odlično sodelujeva s trenerjem Vanjo Radinovićem. Ekipa mu zaupa in želi doseči odmeven rezultat,'' ga niso zmotile pogoste trenerske menjave v Velenju, katerim je bilo skupno to, da so bili vedno prisotni le srbski strategi.

Veliko prijateljev je igralo v Zavrču

Glavina je v karieri branil barve Varaždina, Beitarja, Slaven Belupa, Interja iz Zaprešića in velenjskega Rudarja. | Foto: NK Rudar Velenje Glavina je v karieri branil barve Varaždina, Beitarja, Slaven Belupa, Interja iz Zaprešića in velenjskega Rudarja. Foto: NK Rudar Velenje Slovensko prvenstvo mu je všeč. Najbolj to, da lahko vsak premaga vsakogar. V tem oziru je nekoliko drugačna od hrvaškega prvenstva, kjer Rijeka v tej sezoni sploh še ni izgubila, javnost pa v spomladanskem delu napoveduje tudi odlične rezultate branilca naslova Dinama. Bi raje igral na Hrvaškem?

''Ne. Tam sem igral nekaj let, a mi lepo tudi v Sloveniji,'' odgovarja. Prepričan je, da bo v prihodnosti še kdaj zaigral za Varaždin. Morda takrat, ko se postavi na bogatejše noge in se vrne v prvo ligo.

Propad Varaždina, kjer ne manjka obetavnih igralcev, je v prejšnjih letih domiselno v svoj prid izkoriščal Zavrč. Za Haložane je zaigralo veliko prijateljev Glavine, vsi so bili zadovoljni s pogoji. Nato je šel Zavrč po stopinjah Varteksa oziroma Varaždina. Zato je zelo vesel, da so klubske razmere v Velenju urejene in lahko razmišlja le o nogometu.

Dvoboj med Olimpijo, za katero bi lahko danes zaigral tudi nekdanji član Rudarja Rok Kronaveter, in Velenjčani, se bo v Stožicah začel ob 16.55.
Ne spreglejte