Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
5.52

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

Natisni članek

Sergio Ramos Gerard Pique Fernando Hierro FIFA SP 2018 Andres Iniesta

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 5.52

5 let, 10 mesecev

Španski tabor po porazu proti Rusiji na SP 2018

Španci ostali brez legende: Najbolj žalosten dan v moji karieri

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79
Andres Iniesta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španska nogometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Rusiji presenetljivo izpadla v osmini finala. Z zvezdniško zasedbo je po izvajanju enajstmetrovk ostala praznih rok proti gostiteljici. Andres Iniesta je po bolečem porazu sklenil reprezentančno kariero, Gerard Pique je verjetno odigral zadnje veliko tekmovanje s Španijo, kapetan Sergio Ramos pa za zdaj ostaja zvest izbrani vrsti.

Španci so v nedeljo v Moskvi zapravili izjemno priložnost, da bi si zagotovili nastop v četrtfinalu, kjer se je pozneje izkazalo, da bi se v Sočiju pomerili s Hrvati. Proti Rusom so imeli v žepu zgodnje vodstvo, boljšo igro, večje število priložnosti, a jim vse skupaj ni pomagalo do uresničitve cilja. Do konca podaljška je ostalo pri 1:1.

Hrvaška
Sportal Hrvaška po neverjetni drami v četrtfinale!

Ko izgubi, je najbolj ponosen na to, da je Španec

Andres Iniesta je končal reprezentančno kariero, Sergio Ramos bo še vztrajal. | Foto: Reuters Andres Iniesta je končal reprezentančno kariero, Sergio Ramos bo še vztrajal. Foto: Reuters Španiji ni uspelo prebiti močnega ruskega zida, postavljenega pred kazenskim prostorom, ki je svetovnim prvakom iz leta 2010 predstavljal previsoko oviro. Ko so Španci zatajili že pri strelih z bele točke, je svetovno prvenstvo postreglo z novim presenečenjem.

''Izpad nas boli, a bomo v prihodnosti poskusili doseči boljše rezultate. Nekateri se bodo poslovili. Prišli bodo novi igralci, vsi skupaj pa bomo branili barve svojega dresa s strastjo in spoštovanjem. Ko izgubimo, sem najbolj ponosen na, da sem Španec,'' je pojasnil 32-letni kapetan reprezentance in madridskega Reala Sergio Ramos, ki namerava z reprezentanco vztrajati vsaj do svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju.

Španija, Rusija
Sportal Rusi z borbenostjo, obrambo in enajstmetrovkami izločili Špance

Za neuspeh ni kriva menjava selektorjev, ampak igralci

Po porazu z Rusijo in potrditvi, da se poslavlja od reprezentance, je doživel najbolj žalosten dan v karieri. | Foto: Reuters Po porazu z Rusijo in potrditvi, da se poslavlja od reprezentance, je doživel najbolj žalosten dan v karieri. Foto: Reuters Španija po porazu ni izgubila le preboja v četrtfinale, ampak tudi Andresa Iniesto. Izkušeni zvezni igralec, eden pionirjev in zaščitnih znakov tiki-take ter zlatega obdobja Barcelone, se je odločil za reprezentančno slovo. V novi sezoni bo strelec zmagovitega zadetka v finalu na SP 2010 zaigral na Japonskem, špansko reprezentanco, s katero je osvojil tudi dva naslova evropskih prvakov, pa bo spremljal le še kot navijač.

Od rdeče furije se je poslovil z zadetkom z bele točke, ki pa Špancem zaradi tega, ker sta kazenski udarec zapravila Koke in Iago Aspas, ni pomagal do napredovanja. 34-letni Iniesta je v igro vstopil v drugem polčasu.

''To je bila moja zadnja tekma za reprezentanco. S tem je konec prekrasnega obdobja, žal pa slovesi vedno ne potekajo tako, kot bi si želel. Reprezentanca bo še naprej uspešna, saj računamo na zelo kakovostne igralce, ki igrajo na visoki ravni,'' je prepričan španski as, ki bo v novi sezoni branil barve japonskega prvoligaša Vissel Kobe.

Diego Maradona 1994
Sportal Kako je Maradona spisal scenarij za "najbolj žalosten dan v zgodovini Argentine"

Razlogov za neuspeh španske izbrane vrste ni hotel pripisovati stresni menjavi selektorja, ko je Fernando Hierro nasledil Julena Lopeteguija, novega stratega madridskega Reala, tik pred začetkom SP 2018.

Gostitelji so bili z bele točke natančni, Španci pa so zapravili dva strela in zamudili priložnost za preboj med najboljših osem. | Foto: Reuters Gostitelji so bili z bele točke natančni, Španci pa so zapravili dva strela in zamudili priložnost za preboj med najboljših osem. Foto: Reuters

''Lahko bi se izgovarjali na to, da je menjava selektorja vplivala na rezultate, a je na koncu tako, da je vse odvisno le od nas, igralcev. Le mi lahko igramo z žogo,'' je pojasnil Iniesta in dodal: ''Če potegnemo črto, je to zagotovo najbolj žalosten dan v moji karieri,'' je zaupal dolgoletni španski reprezentant, ki je državni dres oblekel kar 131-krat.

Amine Harit
Sportal Tragedija mladega Maročana, ki je zablestel na SP

Odhaja tudi Pique?

Trenutek, po katerem je sodnik pokazal na belo točko. | Foto: Reuters Trenutek, po katerem je sodnik pokazal na belo točko. Foto: Reuters Kmalu bi se lahko od španske izbrane vrste poslovil tudi 31-letni Gerard Pique. Katalonec, krivec za izenačujoči gol Rusije, ko je igral z roko v svojem kazenskem prostoru, sodnik pa je pokazal na belo točko, je pred SP 2018 napovedal, da je to njegovo zadnje veliko tekmovanje s Španijo.

Nogometna javnost tako doživlja spremembe v španskem reprezentančnem taboru kot simbolični pogreb tiki-take, ki rdeči furiji ni prinesla večjih uspehov že šest let. Prisotna je bila na dvoboju proti Rusiji, kjer je Španija napravila kar 1.137 podaj, in poskrbela za rekord. Odkar to Fifa beleži, to je začela na SP 1966, še ni bilo tekme s tako velikim številom podaj ene ekipe. Španija se je proti Rusiji lahko pohvalila s 1.029 uspešnimi podajami.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronalda po bolečem izpadu selijo v Italijo

Za primerjavo. Zmagovalka Rusija, ki jo v četrtfinalu v Sočiju v soboto čaka Hrvaška, je zbrala le 202. ''Vse se menja. Trendi v nogometu se menjajo. V letih 2008, 2010 in 2012 smo igrali slog, ki ga pred tem ni igral nihče drug. Zdaj smo v letu 2018, ko je marsikaj drugače,'' priznava španski selektor Fernando Hierro, ki ni imel posebnih rešitev proti temu, kako prebiti trden ruski zid. V obrambni vrsti ga je sestavljalo kar pet nogometašev.

Fernando Hierro je poslal Andresa Iniesto v igro šele v drugem polčasu. | Foto: Reuters Fernando Hierro je poslal Andresa Iniesto v igro šele v drugem polčasu. Foto: Reuters

''Španci so boljši od nas v številnih stvareh. Zakaj bi potem tvegali z bolj napadalno igro?'' je po sladki zmagi, ki je gostiteljico SP popeljala med osem najboljših na svetu in poskrbela za evforijo po Rusiji, dejal selektor Stanislav Čerčesov. Zdaj bo poskušal prekrižati načrte še Hrvaški.

Ne spreglejte