Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 9. 2016,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

poletni prestopni rok Paul Pogba angleško prvenstvo Gonzalo Higuain infografika

Četrtek, 1. 9. 2016, 11.40

6 let, 6 mesecev

Po letošnjem poletnem prestopnem roku

Angležem se smeji, rekordi padajo v norem ritmu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Pogba Manchester United Ibrahimović De Gea Rooney | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Najbogatejši klubi na svetu so svojo moč ponovno razkazovali v poletnem prestopnem roku, ki se je v večini držav, vključno s Slovenijo, končal z zadnjim avgustovskim dnem. Največ trgovanja je bilo pričakovano na Otoku, kjer so angleški klubi po sanjski pogodbi za prodajo televizijskih pravic deležni ogromne finančne injekcije.

Da je denar sveta vladar, okušajo tudi nogometni klubi. Bolj so polne blagajne, večje so možnosti, da skleneš sodelovanje s kakovostnim igralcem. Statistični pregled sklenjenih nogometnih poslov potrjuje prevlado angleških klubov, ki se je napovedala po lanskoletni sklenitvi triletne pogodbe med vodstvom angleške premier league (EPL) in televizijskimi mrežami, na katerih lahko ljubitelji nogometa v neposrednih prenosih spremljajo dogajanje v najmočnejši angleški ligi.

Udeleženci premier league si bodo v treh sezonah od prodaje televizijskih pravic razdelili skoraj sedem milijard evrov. Vsak klub, ki tekmuje v angleškem prvenstvu v tej sezoni, je tako zaradi donosne televizijske pogodbe postal bogatejši vsaj za 150 milijonov evrov. Prejel je znesek, ki mu je prišel še kako prav, da je poleti okrepil moštvo po najboljših željah. Rekordno visoke nakupe si je privoščilo kar 13 izmed 20 članov premier league.

Člani elitne angleške lige zapravili 1,38 milijarde evrov

Bogastvo najboljših angleških klubov je čez noč naraslo do te mere, da so lahko za razliko od večine tekmecev iz drugih evropskih držav dvigovali ponudbe in si privoščili drage nakupe, s katerimi so na Otok pripeljali številne zvezdnike. Poskrbeli so tudi za najdražji prestop vseh časov, ko se je francoski reprezentant Paul Pogba vrnil na Old Trafford in ponovno oblekel dres Manchester Uniteda za vrtoglavih 105 milijonov evrov.

 

Po podatkih nemškega portala transfermarkt.de, ki podrobno spremlja dogajanje na nogometni tržnici, je 20 klubov, ki tekmujejo v angleški premier league, to poletje za prevetritev ekip in nakup novincev zapravilo kar 1,38 milijarde evrov. To je rekordni znesek in neposredna napoved nadaljevanja prevlade angleških klubov na mednarodni nogometni borzi v prihodnjih letih. Najboljšim angleškim klubom lahko po novi razporeditvi moči pri sklenitvi najdražjih poslov konkurirajo le še posamezni velikani iz Španije, Nemčije, Italije in Francije.

Real Madrid presenetil z majhnim trgovanjem

Alvaro Morata in Cristiano Ronaldo spet igrata skupaj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Alvaro Morata in Cristiano Ronaldo spet igrata skupaj. Foto: Guliverimage/Getty Images Kako velik je postal razkorak med angleškim prvenstvom in preostalimi največjimi ligami v Evropi, priča podatek, da je serie A, druga na lestvici največjih zapravljivcev to poletje, trgovala za okrog 700 milijonov evrov, kar je dvakrat manj od tistega, za katerega je poskrbela dvajseterica v premier league.

Naslednja na lestvici je nemška bundesliga (540,5 milijona), sledi španska la liga (463), pri kateri velja poudariti, da veliki madridski dvojec Real in Atletico z nekaterimi izjemami (Morata, Gameiro …) ni bil tako dejaven na nogometni tržnici, da bi za razliko od prejšnjih let v svoje vrste vabil največje nogometne zvezdnike na svetu, ki stanejo vsaj 50 milijonov evrov. V tem pogledu je bil presenetljivo neodziven zlasti evropski prvak Real Madrid.

Barcelona se je odločila za več nakupov, ki so dvignili razpoloženje navijačem (Andre Gomes, Umtiti, Alcacer ...).

Championship zapravil več kot francoska elita

Parižani nastopajo v ligi, ki je poleti zapravila manj od druge angleške. | Foto: Guliverimage/Getty Images Parižani nastopajo v ligi, ki je poleti zapravila manj od druge angleške. Foto: Guliverimage/Getty Images Pred francosko prvo ligo, v kateri s katarsko pomočjo kraljuje Paris St. Germain, so se na razpredelnici poletnih zapravljivcev znašli celo klubi iz drugega angleškega kakovostnega razreda.

Klubi, ki tekmujejo v ligi championship, so poleti poskrbeli za nakupe v vrednosti skoraj četrtine milijarde evrov. To ni naključno, saj si želijo zagotoviti čim boljše pogoje za napredovanje v premier league, kjer se zaradi bajne triletne pogodbe o televizijskih pravicah cedita med in mleko. Zato so vložili ogromno sredstev, saj jih še kako mika preboj v angleško elito.

Premier league gleda preostalim ligam v hrbet le na lestvici skupne vrednosti prodanih nogometašev. V serie A je ta znašala dve tretjini milijarde evrov, v premier league pa 571 milijonov evrov. Blizu sta tudi bundesliga (465,5) in španska la liga (448,9).

Pogba prvi, Higuain četrti največji vseh časov

Gonzalo Higuain je poskrbel za rekordni posel Juventusa. | Foto: Reuters Gonzalo Higuain je poskrbel za rekordni posel Juventusa. Foto: Reuters Kdo so poletni kralji prestopnega roka v največjih petih ligah v Evropi? V Angliji je največ slave in zanimanja požel rekordni prestop Pogbaja k Manchester Unitedu, ki je bil za 50 milijonov evrov višji od naslednjega na lestvici, za katerega je presenetljivo poskrbel angleški reprezentant John Stones, ki se je iz Liverpoola (Everton) preselil v Manchester k Guardiolovemu Cityju.

Mejo 50 milijonov evrov je prebil tudi nemški reprezentant Leroy Sane, ki se podobno kot Stones dokazuje na Etihadu. Na Otoku se je znašel tudi švedski as Zlatan Ibrahimović. Ker mu je potekla pogodba s Parižani, rdečim vragom iz Manchestra ni bilo potrebno plačati odškodnine.

Za drugi največji poletni prestop in četrti vseh časov je poskrbel Juventus. Rekordno je zaslužil pri prodaji Pogbaja, večino zaslužka pa investiral v prihod argentinskega napadalca Gonzala Higuaina, najboljšega strelca serie A. S to potezo je neposredno oslabil tekmeca za državno krono, Napoli, podoben udarec pa je doletel Romo, ki je izpustila iz svojih rok zvezdnika iz BiH Miralema Pjanića. V zadnjih dneh prestopnega roka je izstopal tudi milanski Inter. Najprej je pripeljal portugalskega reprezentanta Joaa Mario za 40, nato pa še mladega Brazilca Gabriela za 27,5 milijona evrov.

Bayern najdražjega pripeljal že pred Eurom

Mats Hummels po novem poveljuje obrambni Bayerna. | Foto: Reuters Mats Hummels po novem poveljuje obrambni Bayerna. Foto: Reuters V Nemčiji je za največ trgovanja poskrbel Bayern. Portugalskega dragulja Renata Sanchesa je premeteno kupil še pred začetkom evropskega prvenstva, ko je bil na voljo za 35 milijonov evrov. Če bi ga želel po odličnih predstavah na Euru v Franciji, bi Benfica za nadarjenega 18-letnika lahko zaslužila še več.

Poleg mladega evropskega prvaka je vrste bavarskega velikana, ki ga po novem vodi Italijan Carlo Ancelotti, okrepil tudi Mats Hummels. Obrambni steber nemške reprezentance se vrača v München, kjer je pred leti nabiral izkušnje v mlajših kategorijah.

V Franciji je pričakovano najgloblje v žep segel PSG in kupil poljskega reprezentanta Grzegorza Krychowiaka (Sevilla), to pa je bil tudi edini nakup, ki je v domovini penine presegel okvir 30 milijonov evrov. Takšnih je bilo v Angliji ogromno, tudi zadnji dan prestopnega roka, ko je Chelsea francoskemu prvaku vzel brazilskega branilca Davida Luiza ... 

Ne spreglejte