Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Nik Kapun NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije pokal Slovenije večni derbi Marcos Tavares NK Maribor NK Maribor Igor Bišćan Stožice naj gol

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Sobotni junak Nik Kapun

Prejel nagrado za vse, kar je pretrpel pri Olimpiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Olimpija Maribor Nik Kapun | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za Nikom Kapunom je eden najlepših večerov kariere. V soboto, ko je opravljal častno vlogo kapetana, je z dvema zadetkoma popeljal Olimpijo do visoke zmage s 3:0 nad Mariborom. Bil je najboljši igralec tekme. Zdaj srčno upa, da je s tem konec vseh nesreč, ki so mu grenile življenje v zadnjih sezonah.

''Za takšne tekme se živi,'' je pred sobotnim derbijem zatrjeval Nik Kapun. Mladi Ljubljančan, ki je v zadnjih letih zaradi neprestanih zdravstvenih težav več časa preživel na seznamu poškodovanih kot na igrišču, se je zelo veselil dvoboja z Mariborom. Zanj ni potrebna dodatna motivacija, večni derbi predstavlja vrhunec domačega nogometnega dogajanja.

Pametni, nikakor evforični

Igor Bišćan je trener po okusu 23-letnega Ljubljančana. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igor Bišćan je trener po okusu 23-letnega Ljubljančana. Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija ima ponavadi v Stožicah ogromno težav z vijolicami, tokrat, ko se je igral prvi četrtfinalni pokalni spopad, pa je vknjižila nenavadno visoko zmago. Bilo je kar 3:0, z močnim rokopisom Kapuna, ki je obrambo Maribora izigral ob koncu prvega polčasa, nato pa le nekaj sekund pred koncem dvoboja v vijolično krsto zabil še tretji žebelj.

''Zadetka sta prišla kot nagrada za vso trdo delo. V tem letu sem imel kar nekaj težav. Zelo sem vesel zadetkov in zmage, to je lepa spodbuda za naprej,'' priznava 23-letni zvezni igralec in dodaja, da je prekrasen občutek, ko tik pred koncem srečanja še enkrat prekrižaš načrte tekmecu in mu zatreseš mrežo.

Zmaga s 3:0 je velika, navijači zeleno-belih so si dali duška, a na licu Kapuna, še bolj pa v njegovih besedah, ni čutiti niti najmanjše evforije. Njegov glas je bil enak kot pred nekaj dnevi, ko je napovedoval večni derbi in pojasnjeval, da je najlepše igrati proti največjemu tekmecu Mariboru.

V soboto mu je z dvema zadetkoma pošteno zagodel. Zlasti v sodnikovem podaljšku, ko je vodstvo z 2:0 povišal na končnih 3:0. ''Zdaj moramo biti pametni, nikakor evforični. Moramo biti trdno na tleh in iti novim preizkušnjam naproti,'' po eni najbolj dopadljivih predstav, odkar se z Olimpijo dokazuje v članskem nogometu, sporoča Ljubljančan.

Tokrat so bili bolj pogumni

Morda so na prejšnjih derbijih igrali všečneje, zdaj pa so bolj izstopali po učinkovitosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Morda so na prejšnjih derbijih igrali všečneje, zdaj pa so bolj izstopali po učinkovitosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida Takšno razmišljanje, skromno in prav nič bahaško, jim je pomagal vcepiti trener Igor Bišćan. Nogometaši Olimpije občudujejo Zagrebčana. Veseli jih delo, temu večja je vnema na treningih. Rezultati so temu primerni. Po dveh zgodnjih evropskih porazih proti Vaasi so zmaji ujeli ritem, s katerim dosegajo dobre rezultate in bi lahko na prihodnjih domačih tekmah privabili na tribune še več gledalcev.

Čeprav je Maribor pred prihodom v Ljubljano napovedal marsikaj, je na koncu izkusil poraz, s katerim so se mu bistveno zmanjšale možnosti za napredovanje v polfinale.

''Dobro smo analizirati tekmeca. V tekmo smo šli tako, da pokažemo, kdo je glavni. Kdo je domačin. Na prejšnjih derbijih smo bili mogoče bolj všečni, tokrat pa smo bili res učinkoviti, pa tudi bolj pogumni pred golom nasprotnika. Pomembno je, da verjamemo v svoje kakovosti,'' je razkril pristop, s katerim so spravili na kolena vijolice in jih pred povratnim četrtfinalnim dvobojem (29. november) spravili v neprijeten položaj.

Igralci so naredili preklop

To je zasluga tudi trenerja Bišćana, o katerem ima Kapun visoko mnenje. ''Dal nam je samozavest. Vemo, kje je igral in kakšen igralec je bil. Verjame v nas, nam na treningu daje samozavest. Na treningih so zanimive vaje. Vse je načrtovano, nič ni prepuščeno naključju. Na vsakem treningu se gre do konca, kot da bi bil zadnji. Na njem se dela, kot da igramo finale,'' je razkril prigode s treningov, ki igrajo pomembno vlogo pri Olimpiji v tej sezoni.

Bišćan se je odločil za enajsterico, ki je v tej sezoni v takšni podobi zaigrala prvič skupaj. Zadel je v polno. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bišćan se je odločil za enajsterico, ki je v tej sezoni v takšni podobi zaigrala prvič skupaj. Zadel je v polno. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Igralci preizkušajo nekaj novega. ''Vaje na treningih so zanimive. Tudi mi igralci smo naredili ta preklop. Dejansko vidimo, da je treba delati več, če želiš biti boljši. Zdaj smo pokazali pravi obraz.''

V zvezni vrsti vlada ogromna konkurenca, tako velika, da v začetni postavi ni dovolj mest za vse, ki bi so s svojo kakovostjo morda zaslužili. ''Trener ima gotovo sladke skrbi, saj se hoče vsak na treningu dokazati. Trener potem dejansko izbira tistega, ki se bolj izkaže. Zdaj ima več možnosti za rotacijo, kar je dobro. Konkurenca je dobrodošla in nas dela boljše.

Treba bo odmisliti visoko zmago

Olimpija kljub prednosti s 3:0 sporoča, da potnik v polfinale še zdaleč ni odločen. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Olimpija kljub prednosti s 3:0 sporoča, da potnik v polfinale še zdaleč ni odločen. Foto: Žiga Zupan/Sportida Olimpija bo na povratni četrtfinalni tekmi deležna velike prednosti, a se v taboru Maribora ne predajajo. Kapetan Marcos Tavares je napovedal, da bi lahko vijolice pred domačim občinstvom spisale veliko zgodbo in izločile zmaje. Zagotavlja, da še ni konec.

''Ima prav. Nič ni še končano,'' je sobotni junak Olimpije primikal kapetanu Maribora, ki pričakuje boljše čase že v petek, ko se bosta največja slovenska kluba pomerila v prvenstvu.  

''Take zmage ti dvignejo samozavest. Dosegli smo tri gole, niti enega prejeli. To je super popotnica za zahteven novembrski spored. V petek nas čaka derbi v prvenstvu. To je povsem drugo tekmovanje. Tu se gre za točke. Zato bo treba odmisliti to visoko zmago v pokalu ter iti v Maribor po dober rezultat zbrano in osredotočeno. In na polno,'' je razkril cilj Olimpije.

Olimpija se ne more primerjati z Liverpoolom, Mariboru želi veliko sreče

Po tekmi so si dali duška z navijači. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Po tekmi so si dali duška z navijači. Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor je v tej sezoni z rezultatom 0:3 izgubil na treh gostovanjih. V Sevilli, Liverpoolu in Ljubljani. Mar to pomeni, da je Olimpija podobno močna kot omenjena velikana iz Španije in Anglije? ''Ne moremo se primerjati z Liverpoolom,'' se je nasmehnil Kapun in dodal: ''Nimamo nič skupnega, razen tega, da je naš trener igral zanj.''

Nadomestni kapetan Olimpije, ki je v soboto vskočil namesto Branka Ilića, je velik ljubitelj lige prvakov. ''Spremljal sem vse tekme Maribora. Na nekaterih so izgledali dobro, to govorim kot nevtralni gledalec. Proti Liverpoolu se je videlo, da je to povsem drug svet za slovenski nogomet. Če se jim hitro odpre, se lahko hitro konča tekma tako, kot se je na koncu (7:0 za Liverpool v Ljudskem vrtu, op. a.). Že na naslednji tekmi so pokazali, da so dobra ekipa (3:0 za Liverpool na Anfieldu, v prvem polčasu ni bilo zadetkov). V ligi prvakov jim želim veliko sreče,'' je vijolicam zaželel čim več točk v skupinskem delu.

Kdo bo kot zadnji napredoval v polfinale pokala Slovenije?

  • Maribor.
    25,41 %
    109 glasov
  • Olimpija.
    74,59 %
    320 glasov
Oddanih 429 glasov

V obdobju, ko se Maribor druži z evropsko elito v ligi prvakov, Olimpija ni izkoristila njegove utrujenosti. Trikrat mu je resda ušla na dve točki razlike, a jo je Maribor hitro ujel. Gre to zmajem kaj na živce? ''To je res velika škoda, da nismo mogli narediti razliko. A tudi, če bi jo, je prvenstvo zelo dolgo in odprto. Karkoli se zgodi v tem delu sezone, to ne pomeni še nič. Treba je delati,'' prisega na marljivost in disciplino. Ko se je vračal po poškodbah, se je z njuno pomočjo hitreje vrnil na igrišče, v tej sezoni pa se mu vrača trud z dobrimi predstavami in lepimi zadetki.

Hitro se lahko kaj zalomi

Kapun je v izjemni strelski formi. Zmagovalca je odločil tudi na zadnji prvenstveni tekmi z Ankaranom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapun je v izjemni strelski formi. Zmagovalca je odločil tudi na zadnji prvenstveni tekmi z Ankaranom. Foto: Žiga Zupan/Sportida Še nedolgo časa nazaj ni bilo tako. Za Kapunom je težko obdobje. Težave z zdravjem so ga ovirale že v šampionski sezoni 2015/16, v prejšnji pa ga je po ahilovi tetivi na cedilu pustil še gleženj. Vračal se je in vračal, a nikoli za dalj časa. Za še slabše počutje je poskrbela letošnja turbulentna spomlad, v kateri je Olimpija ostala brez lovorik in daleč od prvaka Maribora.

Zdaj je slika neprimerno lepša. Zmaji igrajo vedno bolje, Kapun pa je že dalj časa zdrav, tako da se je ustalil v začetni postavi Olimpije. ''Vse poteka tako, kot smo si želeli, a so v nogometu vedno prisotni vzponi in padci. To sem videl tudi pri sebi. Hitro se lahko kaj zalomi. Zato je treba takrat, ko ti gre dobro, biti pameten in še več delati. Le tako se ti lahko obrestuje.''

V zadnjih sezonah mu je ponagajala poškodba ahilove tetive, nato je imel težave še z gležnjem. | Foto: Vid Ponikvar V zadnjih sezonah mu je ponagajala poškodba ahilove tetive, nato je imel težave še z gležnjem. Foto: Vid Ponikvar

Upa, da je ves kredit smole, ki se ga je v zadnjih sezonah oklepala, že porabil. Bolečine v ahilovi tetivi so že davno minile, počutje je prvovrstno. ''Stanje tetive je v redu. Igramo veliko tekem, tako da malce prihaja do utrujenosti. Čutim jo po tekmah, drugače pa je vse krasno. Pripravljen sem stoodstotno,'' se podaja v nove izzive. Prihodnji bo sledil že v petek, ko bo gostoval v Ljudskem vrtu. Na štadionu, kjer je pred petimi debitiral v 1. SNL.

Pet najlepših zadetkov 15. kroga:

 

Ne spreglejte