Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
26. 8. 2016,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale liga prvakov Liga Europa

Petek, 26. 8. 2016, 18.20

6 let, 6 mesecev

Zaslužki slovenskih klubov v Evropi v sezoni 2016/17

Ne samo Maribor, od Olimpije so več zaslužile tudi Domžale

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
NK Maribor | Foto Marjan Kelner / Sportida

Foto: Marjan Kelner / Sportida

Z izpadom Maribora slovenski nogomet nima več predstavnika v evropskih nogometnih pokalih. Koliko so z evropskimi nastopi v tej sezoni zaslužili slovenski klubi?

Maribor, ki je prvič po daljšem času evropsko sezono začel v kvalifikacijah za ligo Europa, je zaslužil največ. V njegovo blagajno bo z naslova Evropske nogometne organizacije (UEFA) kapnilo 705 tisoč evrov. Za nastop v 2. krogu kvalifikacij, v katerem se je meril s sofijskim Levskim, bo dobil 225 tisoč evrov.

Za sodelovanje v 3. krogu, v katerem je izločil škotski Aberdeen, še 235 in za play-off, v katerem je v četrtek zvečer po težkem boju izpadel proti azerbajdžanski Qabali, še 245 tisoč evrov.

Skupaj je torej 705 tisoč evrov z naslova krovne evropske nogometne organizacije. Ob denarju, ki jim ga je prinesla prodaja vstopnic, na treh domačih tekmah se je zbralo okoli 26 tisoč gledalcev, bodo v Ljudskem vrtu od evropskih nastopov zaslužili kar dobro.

Domžalam skoraj sto tisoč evrov več kot Olimpiji

Domžale so odigrale šest evropskih tekem. | Foto: Vid Ponikvar Domžale so odigrale šest evropskih tekem. Foto: Vid Ponikvar Na drugem mestu slovenskih evropskih zaslužkarjev ni Olimpije, na njem so Domžale, ki so v Evropi prav tako odigrale šest tekem. Zaslužile so 675 tisoč evrov (215 za nastop 1. krog, 225 za 2. krog in 235 za 3. krog kvalifikacij za ligo Europa). Na njihovih treh domačih tekmah, tisto proti londonskemu West Ham Unitedu so odigrale v Stožicah (pred tem so izločile andorski Lusitanos in beloruski Šahtar Soligorsk), se je zbralo nekaj več kot enajst tisoč gledalcev.

Olimpija, ki je nastopala v kvalifikacijah za ligo prvakov in se po porazu proti slovaškemu Trenčinu takoj poslovila, je zaslužila 580 tisočakov, saj liga prvakov seveda prinaša večji zaslužek.

V njeno blagajno bo kapnilo 320 tisoč evrov za nastop v 2. krogu kvalifikacij za elitno evropsko nogometno ligo. Dodatnih 260 tisoč bo prejela iz sklada za vse prvake evropskih držav. Na njeno edino domačo evropsko tekmo v sezoni 2016/17 je prišlo šest tisoč gledalcev.

Čeprav je odigrala le dve tekmi, je Olimpiji Evropa prinesla kar nekaj denarja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Čeprav je odigrala le dve tekmi, je Olimpiji Evropa prinesla kar nekaj denarja. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Gorica pričakovano na zadnjem mestu

Gorica, ki se je iz kvalifikacij za ligo Europa poslovila v 1. krogu kvalifikacij, v katerem jo je brez težav izločil Maccabi Tel Aviv, bo prejela 215 tisoč evrov. Na domači tekmi proti Maccabiju Tel Avivu, Izraelci so v četrtek na zadnji stopnički pred skupinskim delom po drami enajstmetrovk izločili splitski Hajduk slovenskega trenerja Marijana Pušnika, se je v Novi Gorici zbralo vsega 700 gledalcev.

Zmagovalec lige prvakov 2016/17 bo samo za nastopanje prejel 57,2 milijona evrov. | Foto: Reuters Zmagovalec lige prvakov 2016/17 bo samo za nastopanje prejel 57,2 milijona evrov. Foto: Reuters

Med klube več kot 1,7 milijarde evrov

Nagradni sklad Uefe za njeni evropski klubski tekmovanji se je v tej sezoni sicer spet povišal.

Med udeležence v ligi prvakov bo razdelila kar 1,31 milijarde evrov. Evropski prvak bi lahko tako samo z nastopi, brez deleža z naslova tržnih pravic, zaslužil 57,2 milijona evrov.

Udeležencem lige Europa je namenjeno 399,8 milijona evrov.

Ne spreglejte