Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 8. 2016,
22.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

nogomet Liga Europa Aberdeen NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 4. 8. 2016, 22.52

6 let, 7 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Aberdeen

Škoti obdarovali vijolici v nebesih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Nogometaši Maribora so uresničili cilj in se z zmago nad Aberdeenom uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za uvrstitev v ligo Europa. Čustveno tekmo, ki jo je zaznamovalo slovo od dveh žrtev tragične torkove prometne nesreče, je odločil nevsakdanji avtogol Škotov.

Mišljeno je bilo drugače. Mišljeno je bilo, da bo to običajna nogometna tekma z velikim evropskim vložkom, a je vmes posegla tragedija, ki je v torek Maribor in slovenski nogomet zavila v črnino. Poskrbela je za čustven večer, v katerem je bila misel o zmagi vijoličastih odločna kot le redkokdaj.
Dvoboj med vijolicami in Aberdeenom, zelo pomemben za oba kluba, saj je neposredno odločal o trajanju evropske sezone, se je začel z minuto molka. Enajsterici ter skoraj deset tisoč gledalcev se je spomnilo dveh mladih nogometašev Maribora, ki sta prehitro umrla. Nogometaši Maribora so v njun spomin na srečanju nosili črne žalne trakove.

Bučna podpora navijačev

Po minuti molka je sledil gromek aplavz, Viole na južni tribuni pa so skandirale Damjanu Marjanoviću in Zoranu Baljaku. V Ljudski vrt se je preselila posebna energija, kot naročena, da izbrancem Darka Milaniča, ki jih je prizadela izguba mladih stanovskih kolegov, pomaga pri uresničitvi cilja. Navijaška podpora je bila bučna, že od prve minute je odmevalo: "Dajte gol."

S podporo pa niso skoparili niti gostje. Na severni tribuni je dvoboj spremljalo skoraj 400 škotskih navijačev, ki po 1:1 v Aberdeenu niso vrgli puške v koruzo in še vedno verjeli v srečen konec. Lani so v sosednji Hrvaški premagali Kekovo Rijeko s kar 3:0. S tem so dokazali, da so lahko neugodni tekmeci tudi na evropskih gostovanjih. To so dokazali tudi na štadionu pod Kalvarijo.

Viole so ves čas bučno spodbujale svoje ljubljence. | Foto: Viole so ves čas bučno spodbujale svoje ljubljence.

Handanović ukanil Rooneyja

V soparnem avgustovskem večeru na Štajerskem so slovenskim podprvakom zadali ogromno težav, zlasti v prvem delu, ki je pripadel Otočanom. Na srečo domačih navijačev niso izkoristili svojih priložnosti. Najlepšo je v 24. minuti zapravil Adam Rooney. Najboljši napadalec Aberdeena je izvajal strel z bele točke, a je njegovo namero predvidel Jasmin Handanović in z izvrstnim posredovanjem ustavil žogo.

Kako je sploh prišlo do najstrožje kazni? Trenutek nezbranosti si je privoščil Marko Šuler. Nekdanji reprezentančni branilec je najprej nespametno preigraval pred svojim kazenskim prostorom. Ko je žogo le ohranil v svojih nogah, jo je nameraval vrniti vratarju, a je to storil tako medlo, da je bil hitrejši Rooney. Zdrvel je proti mariborskemu golu, izkušeni Ljubljančan pa ga je ustavil s prekrškom in preprečil zadetek.

Prejel je rumeni karton in bil srečen, da je sodniška organizacije Uefe pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva sprejela nekaj novosti. Če jih ne bi, bi lahko vratar Maribora prejel rdeči karton. Šokirani Šuler, ki je takoj spoznal svojo napako, je pritekel do Handanovića in mu pred izvedbo 11-metrovke nekaj prišepnil. Očitno je to pomagalo, saj je ubranil strel Rooneyja, s katerim je bil evropske dvoboje že pred leti, ko je nosil dres Birmingham Cityja.

Kako je sploh prišlo do najstrožje kazni? Trenutek nezbranosti si je privoščil Marko Šuler. | Foto: Kako je sploh prišlo do najstrožje kazni? Trenutek nezbranosti si je privoščil Marko Šuler.

Njegov sanjski polčas je kronalo posredovanje v 42. minuti, ko je z nogami dobil dvoboj ena na ena z Graemom Shinniejem. Prejel je velik aplavz, največjega pa, ko je skupaj s soigralci zapuščal zelenico po prvem polčasu. Brez njegovih obramb bi Maribor že zaostajal, tako pa mu je rezultat 0:0 še vedno ustrezal, saj mu je ob remiju 1:1 v gosteh prinašal napredovanje.

Nadaljevanje prineslo prevlado vijoličastih

Vijoličasti si v prvem delu niso priigrali resnejše priložnosti, še najlepšo je zapravil Dare Vršič, ko je v 11. minuti po lepi podaji Milivoja Novakovića z močnim strelom le zadel vratarja Joa Lewisa. Če so v prvem polčasu prevladovali gostje, a je Maribor reševal zimzeleni vratar s številko 33, je bilo razmerje moči in tudi priložnosti v nadaljevanju drugačno. Zdaj so postali nevarnejši Mariborčani. Le pet minut so potrebovali, da je zadišalo po zadetku.

Damjan Bohar, ki je v prvem polčasu skušal nekajkrat uiti branilcem Aberdeenu s pobegi po krilnih položajih, je lepo zaposlil Vršiča. Apačan je imel na pladnju vse za nevaren strel z roba kazenskega prostora. Bil je nepokrit, imel je dovolj časa za razmislek, na koncu pa je žogo udaril tako mlahavo, da se je počasi odkotalila v roke škotskega vratarja. Le dve minuti pozneje je streljal Novaković. Lepo se je otresel svojega čuvaja, nato pa z okrog 15 metrov streljal po sredini vrat, tako da Lewis ni imel večjih težav.

Fotogalerija
1 / 23

Gostje ostali brez rezervista

Pritisk vijolic se je stopnjeval, veselje navijačev, ki so si po stresnem prvem polčasu lahko malce oddahnili, pa se je še povečalo, ko je bolgarski sodnik v 61. minuti pokazal rdeči karton Jaydenu Stockleyju. V igri je bil le osem minut, a prejel dva rumena kartona in moral predčasno pod prho. Aberdeen ni bil zadovoljen s kriterijem bolgarskega sodnika Nikole Popova, Mariborčani pa so z igralcem več zadržali prevlado na igrišču.

V 78. minuti je najlepšo priložnost za vijolice zapravil kapetan Marcos Tavares. Iz neposredne bližine se je domiselno otresel branilca Aberdeena, streljal iz obrata, a je žoga švignila mimo vratnice. Deset minut pozneje, ko Škotom ni preostalo nič drugega, kot da z vsemi silami krenejo v napad, je bil blizu zadetka rezervist Gregor Bajde. Končni strel ni bil natančen, tako da je Lewis svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Po tej priložnosti so se Mariborčani osredotočili na branjenje rezultata.

Aberdeen ni mogel verjeti,da je na koncu ostal praznih rok. | Foto: Aberdeen ni mogel verjeti,da je na koncu ostal praznih rok.

Nevsakdanji avtogol Škotov

Škotski predstavniki so poskušali tako ali drugače doseči zmagoviti zadetek, a se jim namera ni posrečila niti v petih minutah sodnikovega podaljška. Še več, stvar so si otežili z nesrečnim avtogolom, ki sta ga zakrivila Graeme Shinnie in Joe Lewis. Branilec je žogo podal vratarju, tega pa je ta tako presenetila, da jo je zgrešil. Ob splošnem začudenju občinstva v Ljudskem vrtu je končala v mreži Aberdeena in poskrbela, da je Maribor po treh zaporednih remijih končno dočakal evropsko zmago. Z avtogolom, ki bo gotovo hitro zaokrožil po svetovnem spletu, si je zagotovil napredovanje v četrti, zadnji krog kvalifikacij za uvrstitev v skupinski del lige Europa. Ime novega tekmeca bo izvedel na petkovem žrebu v Švici.

Maribor : Aberdeen 1:0 (0:0) /prva tekma 1:1/

Povratna tekma 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa, Ljudski vrt v Mariboru, 10.000 gledalcev, glavni sodnik Nikola Popov (Bolgarija).

Strelec:  1:0 Shinnie 90./avtogol

Maribor: Handanović, Janža, Defendi, Šuler, Šme, Vrhovec, Pihler (od 78. Kabha), Bohar (od 70. Bajde), Vršič (od 89. Sallalich), Tavares, Novaković; trener Darko Milanič

Aberdeen: Lewis, Considine, Taylor, Reynolds, Logan, Shinie, Jack, McLean (od 66. Storey), McGinn (od 84. Wright), Burns (od 52. Stockley), Rooney; trener Derek McInnes

Rumeni kartoni: Handanović 24., Shinnie 36., Novaković 39., Stockley 53., Janža 54., Kabha 83.
Rdeči karton: Stockley 61.

Ne spreglejte