Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Natisni članek

Boštjan Cesar Srečko Katanec Tomaž Kavčič slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Euro 2020 Chievo Samir Handanović Marko Šuler NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Branko Ilić Prva liga Telekom Slovenije Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović Zlatko Zahović

Torek, 5. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar

Navdušen nad novim selektorjem, z Zahovićem noče polemizirati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Boštjan Cesar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Odločitev predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenka Mijatovića, ki je za novega selektorja izbral Tomaža Kavčiča, je kapetana slovenske reprezentance Boštjana Cesarja spravila v dobro voljo. ''Je prava oseba za to slovensko reprezentanco,'' je sporočil iz Verone, podprl Katančevega naslednika in namignil, da bo z njim imel sestanek. Želja po igranju v reprezentančnem dresu še zdaleč ni zamrla.

Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance je prvi nogometaš, rojen na sončni stran Alp, ki je v državnem dresu dočakal čarobno stotico. Jubilejni stoti nastop je pozdravil na zadnji letošnji tekmi, ko je Slovenija remizirala s Škotsko. Po tej tekmi je Srečko Katanec prehiteval dogodke in javnosti pojasnil, kako je za njegovega naslednika mišljen Tomaž Kavčič. Kapetan slovenske reprezentance ga dobro pozna. Zdaj bo dilema, ali nadaljevati ali skleniti reprezentančno kariero, pri 35-letnem bradatem Ljubljančanu še večja. Bo z novim selektorjem našel pravi dogovor?


Bo slovenski rekorder nadaljeval reprezentančno pot? | Foto: Vid Ponikvar Bo slovenski rekorder nadaljeval reprezentančno pot? Foto: Vid Ponikvar Slovensko nogometno reprezentanco bo v novem ciklusu vodil Tomaž Kavčič.

To ni nobeno presenečenje, saj je bil vedno eden izmed osrednjih kandidatov. Veliko ste ga omenjali v medijih. Je prava oseba za selektorja. Kavka je z nami že dolgo časa. Poznam ga že od leta 2010, ko smo šli skupaj na svetovno prvenstvo. Tudi v zadnjem letu je bil z nami in zasluženo je postal selektor. Verjamem, da je pravi selektor za to reprezentanco.

Boste tudi vi del reprezentance pod njegovim vodstvom? Marca bo prva prijateljska tekma, gostovanje v Celovcu pri Avstrijcih. Takrat bi lahko pozdravili že 101. nastop v državnem dresu!

Nisem se še odločil stoodstotno. O tem se bom še pogovoril s selektorjem. Sem profesionalec, tako da se bova resno pogovorila in si odkrila karte, na koncu pa bo odločitev le moja.

Vas bolj vleče k nadaljevanju reprezentančne kariere?

Bomo videli, kaj bo. Dovolj je še časa, da se pogovorimo. Ne mudi se nikamor. Ko se bo ponudila prva priložnost za pogovor, jo bom rade volje zagrabil.

Bo s prihodom novega selektorja manj obremenjenosti, občutljivosti in zamerljivosti, kar zadeva delo sedme sile in njenih kritičnih razmišljanj, kot je bilo to v primeru Srečka Katanca?

Ne morem govoriti, kaj bo v prihodnosti. Lahko pa povem, da je bilo v preteklosti resnično preveč polemik. Preveč pozornosti je bilo usmerjeno v to, kaj in kako. Verjamem in vem, da smo vsi tukaj, tako nogometaši kot novinarji in vsa Slovenija, le z enim ciljem. Da naredimo nekaj dobrega za nogomet. Za Slovenijo. Da skušamo narediti največ, kar se da, in nastopiti na velikem tekmovanju.

Vemo, kako majhni smo in kako težko bo to, a v to moramo verjeti. Verjamem, da bo sodelovanje novega selektorja z novinarji takšno, kot mora biti. Da bomo vsi sodelovali. Vsi smo del procesa. Včasih tudi mi napačno odreagiramo, včasih novinarji preveč napišejo. Najbolj si bomo pomagali s pravilno komunikacijo, razumevanjem in spoštovanjem.

Predsednik NZS si je segel v roke z novim selektorjem Tomažem Kavčičem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsednik NZS si je segel v roke z novim selektorjem Tomažem Kavčičem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kakšen bo slog selektorja Kavčiča?

O tem je težko govoriti. O tem bo največ povedal selektor. Pri gospodu Katancu smo imeli določen slog, zdaj pa bomo hitro videli, kakšen bo pri njegovem nasledniku. Sploh pa ni pomemben slog, ampak to, kako bomo mi igrali. Hitro bomo morali preklopiti na sistem, kakršnega želi od nas. Vsak trening bo zlata vreden. To je tudi čar reprezentance.

Kot pomočnik Srečka Katanca je veliko sodeloval z Alešem Čehom, ki je bil z nami že od prej. Kavčič je imel svoje naloge. Skušal nam jih je vsaditi v glavo na najboljši način. Vedno smo sodelovali korektno.

"Reprezentanca je svetinja. Je grb. Moramo izkazati spoštovanje do grba," poudarja bradati in ponosni kapetan. | Foto: Vid Ponikvar "Reprezentanca je svetinja. Je grb. Moramo izkazati spoštovanje do grba," poudarja bradati in ponosni kapetan. Foto: Vid Ponikvar Novi selektor v medijskih nastopih deluje zelo resno, mrko. Je takšen tudi do vas?

Dobro ve, kdaj mora biti resen, kdaj pa se lahko sprosti. Je gospod, ki teži k temu, da se k stvari pristopi resno. Vsi smo nagnjeni k šalam, a ko se stopi na igrišče ali pa se začne sestanek, moramo biti resni in poslušati nasvete, ki nam jih daje. To je normalno. Igrišče pa je zelo resna stvar.

Govorimo o reprezentanci, tukaj ni popuščanja. Tisti, ki pridejo na zbor, so profesionalci. Ne vidim opravičila zato, da bi škodoval reprezentanci. Lahko pa sebi. Reprezentanca je svetinja. Je grb. Moramo izkazati spoštovanje do grba.

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović je v nedavnem intervjuju za Sportal opozoril na težavo v članski reprezentanci, in sicer da slačilnica naj ne bi dihala enovito. Kaj pravite na takšne trditve kot dolgoletni kapetan?

Ne bi komentiral stvari, ki jih nisem slišal. Kakor vem, ni tako. Stvari niso takšne, v slačilnici je dobra atmosfera. Vedno je bila. To igralci govorimo iz lastnih izkušenj. Ni nobene kamuflaže. Dobro, če kdo ni igral in je sedel na klopi, verjetno ni bil povsem srečen. To je nekaj povsem normalnega. Smo profesionalci. Vsak hoče igrati, na igrišču pa je dovolj prostora le za 11 igralcev. Sem za to, da je lahko vsak, ki je željan igre, nervozen. A le do pozitivne meje. Mora živeti z ekipo. Rezultat je najpomembnejši, ne pa, ali igra Cesar ali kdo drug. Pomemben je moštveni duh, da se živi za ta rezultat, ki igralcem in celotni Sloveniji prinaša dodatno vrednost.

V zadnjem času se je v reprezentanci v zadnji obrambni vrsti najbolje ujel z Miho Mevljo. | Foto: Vid Ponikvar V zadnjem času se je v reprezentanci v zadnji obrambni vrsti najbolje ujel z Miho Mevljo. Foto: Vid Ponikvar

Pričakujete veliko sprememb pri delu? Selektor je dejal, da bi vam lahko še malce povzdignil moštveni duh.

Kot kapetan lahko povem, da je bil moštveni duh pri nas vedno na visoki ravni. Res pa je, da se lahko še dvigne. Imamo še nekaj odstotkov rezerve, zlasti pri samozavesti. Glede tega je pomembno, da obstaja hierarhija, saj ni na voljo dovolj časa. Selektor nima dosti časa za uigravanje. Zato pa smo zbrani. V kratkem času moramo to atmosfero dvigniti na najvišjo raven.

Srečko Katanec je selektorsko paličico predal donedavnemu pomočniku. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Srečko Katanec je selektorsko paličico predal donedavnemu pomočniku. Foto: Morgan Kristan / Sportida Kako ste se poslovili od selektorja Katanca?

Po tekmi s Škotsko smo se kar dolgo družili v VIP-prostorih, a ni bilo dosti časa še za kaj več, saj smo zjutraj odpotovali v svoje klube. Morda se srečamo še kdaj, ko bo na voljo več časa. Srečko je bil z nami dolgo. Sodelovali smo korektno in skušali narediti to, kar smo si vedno želeli. Žal ni bilo vidnejših rezultatov. Nismo se uvrstili na nobeno veliko tekmovanje.

Imeli smo težke tekmece v skupinah, a dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z najboljšimi reprezentancami v Evropi. Nekatere smo nadigrali, po drugi strani pa takrat, ko je bilo najpomembneje, na Škotskem in Slovaškem, naleteli na boljšega tekmeca. Nismo bili dovolj zbrani na vseh desetih tekmah. To nas je teplo v vseh prejšnjih kvalifikacijah. Želeli smo si velikega rezultata, a …

V reprezentanci ni popravnih izpitov. Vsaka točka je pomembna. Na koncu, ko pogledaš deset tekem, ugotoviš, da ni dovolj, če jih odigraš dobro sedem. Ali pa tisto, kar se je zgodilo Švici. Da je zmagala na devetih zaporednih tekmah, nato pa ni šla neposredno na svetovno prvenstvo. Neverjetno.

Ko je izpadel iz dodatnih kvalifikacij za EP 2016, je bil zelo žalosten. | Foto: Vid Ponikvar Ko je izpadel iz dodatnih kvalifikacij za EP 2016, je bil zelo žalosten. Foto: Vid Ponikvar Bili ste že udeleženec SP 2010. Bi bil nastop na Euru 2020, na katerem bi dopolnili 38 let, krona vaše kariere?

Bi. Edino, kar mi manjka v karieri, je evropsko prvenstvo. Po dodatnih kvalifikacijah za EP 2016, ko smo izpadli proti Ukrajini, sem bil močno razočaran. Normalno, življenje je šlo naprej, s tem sem se moral sprijazniti, čeprav je v meni ostalo še veliko grenkobe.

Zelo si želim iti na Euro. Vsa ta leta sem verjel v to in še vedno verjamem, da lahko Slovenija ponovi uspeh iz leta 2000. Vsi moramo verjeti v to. Tako mi kot navijači, narod. Uvrstitev na euro 2020 je mogoča. Moramo dobro zavihati rokave, hkrati pa imeti tudi srečo. V kvalifikacijah nas ni poljubila niti enkrat.

Pa čeprav ste kot borbeni kapetan, kot pravi viking na igrišču pustili srce.

Takšen sem tudi osebno. Glede tega dam vedno vse od sebe. Včasih ni dovolj, a je s takšnim pristopom veliko lažje doseči cilj in rezultat, o tem sem prepričan.

V klubskem dresu vam na zadnjem nastopu zagotovo ni bilo do smeha. Gostovali ste pri vodilnem Interju, dvoboj spremljali s klopi za rezervne igralce in izgubili kar z 0:5.

Nismo bili pravi. Za razliko od Interja. Odkar sem v Italiji, še nikoli ni bil tako dober. Pred dvema letoma je dobro vstopil v sezono, zmagoval z 1:0, a se je mučil. Od leta 2010 praktično ni naredil vrhunske sezone. To me je presenetilo. Inter ima dobre igralce, vzdušje v klubu je dobro, veliko je odvisno od trenerja. Luciano Spalletti odlično vodi klub.

Po tekmi sem se pogovarjal s Samirjem Handanovićem. Že dolgo ga nisem videl tako zadovoljnega. V prejšnjih sezonah je bil vedno malce razočaran, saj je prestopil v vrhunski klub, a ni nikoli dočakal tistega, kar je pričakoval. Lepo bi bilo, če bi mu uspelo, a sezona bo še dolga in naporna. Napoli in Juventus sta blizu, tu sta še Roma in Lazio. Najbolj se bojim Napolija. Igra odlično, najlepše, od noge do noge. Bomo pa videli, ali bo zdržal do konca, saj trener Maurizio Sarri ne rotira veliko igralcev.

Pri Chievu iz Verone si slačilnico deli z Valterjem Birso. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri Chievu iz Verone si slačilnico deli z Valterjem Birso. Foto: Guliverimage/Getty Images Vas skrbi nihanje med igranjem in sedenjem na klopi? V tej sezoni ste bili večkrat v vlogi rezervista kot prvokategornika pri Chievu. V 15 nastopih v Serie A ste zbrali le šest nastopov.

Ne skrbi me, ker dajem maksimum. Prideš v leta, ko igraš malce manj, lahko pa je tudi obratno in igraš več, čeprav si starejši. Pri tem ni pravila. Pomembno je le, da si pripravljen in zdrav.

V tej sezoni trener Rolando Maran veliko menja. Nikoli ne veš do zadnje sekunde, ali boš igral ali ne. Včasih me zelo preseneti. Moramo biti pripravljeni, a tudi dihati za rezultat. Chievo ne spada med klube z vrha. Naš prvi cilj je obstanek. V zadnjih letih smo letvico dvignili kar visoko. Osvajamo kar veliko točk, več kot drugi, ki se borijo za obstanek. To je velik plus za nas in našo samozavest.

Boste še dolgo vztrajal v Italiji ali vas vleče, da bi se vrnili v domovino?

Za zdaj prav nič. Upam, da bom v Chievu igral čim dlje. Nogomet si želim igrati še nekaj let. Ne vem, kaj prinaša jutri, a sem osredotočen le na Chievo. Verjamem, da lahko tako vztrajam še nekaj let.

Vaši nekdanji reprezentančni soigralci v osrednji obrambni vrsti, Matej Mavrič, Marko Šuler in Branko Ilić, so se iz tujine vrnili v 1. SNL.

To ni nič slabega. Dokazali so, sploh Šuler, ki se je vrnil v Maribor, da dosegajo rezultate, na katere smo lahko ponosni. Kar dosega Maribor za nogomet, narod in Slovenijo, ko se uvršča v ligo prvakov in evropsko ligo, je vredno vsega spoštovanja. Šuli (Marko Šuler, branilec NK Maribor, op. p.) je dokazal, da lahko v Sloveniji igra dobro. Redno ga spremljam. Tako kot Ilketa (Branko Ilić, kapetan Olimpije, op.p.), ki je prišel v Ljubljano v trenutku, ko Olimpija raste. Dokazuje, da se lahko kosa z Mariborom. To je edino dobro za slovenski nogomet, da je v boju za naslov prvaka več ekip.

Srečko Katanec je leta 2013 v izbrani vrsti vodil Marka Šulerja, Branka Iliča (oba igrata v 1. SNL) in rekorderja Cesarja. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec je leta 2013 v izbrani vrsti vodil Marka Šulerja, Branka Iliča (oba igrata v 1. SNL) in rekorderja Cesarja. Foto: Vid Ponikvar

Tu so še Domžale in vaš nekdanji dolgoletni reprezentančni soigralec Andraž Kirm, ki je v nedeljo rumenim pomagal do velike zmage nad Olimpijo.

To je res dobro za naš nogomet. Lepo je, ko vidiš prijatelje v različnih slovenskih klubih. Ko premagujejo drug drugega in se ponosno borijo za svoj dres. To je res lepo.

Bi se v domovino in 1. SNL vrnili tudi vi? V Olimpijo, kjer ste že bili, ko so zmaji igrali še za Bežigradom?

Ne vem, kaj bo prinesel jutri. A v tem trenutku si želim igrati le v tujini.

Ne spreglejte