Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
10. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

nogomet

Sobota, 10. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kdo zasluži pri nogometnem prestopu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Denar. Nogomet. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

''Radi bi kupili vašega igralca,'' se klubi, ki imajo z omenjenim nogometašem sklenjeno pogodbo, pogosto soočajo z željo kupca. V njih se prebudi žilica prodajalca. Začne se postopek prestopa, v katerem lahko zasluži marsikdo, v žep pa seže le eden. Kupec.


Vse o aferi Football Leaks:


Koliko pri prestopih zaslužijo klubi, igralci in agentje? In kako sploh izvajajo prestope? Za lažje razumevanje smo vam pripravili nekaj odgovorov na vprašanja, v katerih sta pri prestopu udeležena klub kupec in klub prodajalec.

  • Kaj plača klub kupec pri prestopu nogometaša?

Kupec mora prodajalcu nujno plačati odškodnino. Kupec po pravilih plača odškodnino klubu prodajalcu, vsem prejšnjim klubom, kjer je nogometaš igral od 12. do 21. leta, pa nadomestilo za vzgojo in usposabljanje igralcev.

Pogosti so primeri, ko se zgodijo tudi druga izplačila. Če je želja kupca po prihodu igralca neizmerna, izplača določen znesek tudi drugim osebam, vpletenim v prestop. Najpogosteje so to starši nogometaša ali pa njegov agent.

  • Kakšen znesek prejme pri prestopu nogometaš?

Igralec načeloma od pogodbe ne dobi nič. Izjeme so primeri, kadar ima poseben dogovor s klubom o delitvi odškodnine. Tudi njegov agent po pravilih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ni upravičen do tega zneska, saj ga za storitve plača nogometaš.

  • Kakšen znesek dobi pri prestopu klub prodajalec?

Nekdanji klub prejme odškodnino, zahtevan znesek za predčasen konec pogodbe nogometaša. O višini odškodnine se dogovori s kupcem ali pa je že določena v pogodbi kot odkupna klavzula.

  • Kakšen znesek prejme pri prestopu matični klub?

Če je nogometaš pred tem že izvedel kakšen drug prestop, potem prejme matični klub delež od nadomestila za vzgojo in usposabljanje nogometaša. Ta znaša približno pol odstotka celotnega transferja na leto. Če je nogometaš prestopil v novi klub, ki je zanj plačal milijon evrov, potem matični klub za vsako leto, ki ga je preživel pri njem, prejme pet tisoč evrov (pol odstotka).

Nekdanji klubi so upravičeni do nadomestila za vzgojo in usposabljanje nogometaša. | Foto: Thinkstock Nekdanji klubi so upravičeni do nadomestila za vzgojo in usposabljanje nogometaša. Foto: Thinkstock

Do nadomestila ni upravičen le matični klub, ampak vsi nekdanji klubi, kjer je igral nogometaš med 12. in 21. letom. Višina nadomestila lahko znaša največ pet odstotkov vsega prestopnega zneska. Ko gre nogometaš v tujino, so njegovi nekdanji klubi (od 12. do 21. leta) upravičeni do nadomestila, če zamenja državo.

Na primer: kluba Bilje in Gorica sta prejela nadomestilo za Tima Matavža šele takrat, ko je iz nizozemskega kluba PSV Eindhoven prestopil v nemški Augsburg. Ko se je pred tem preselil iz Groningena v PSV in ostal na Nizozemskem, nekdanja slovenska kluba Matavža nista prejela nadomestila.  

  • Kakšen znesek dobi pri prestopu agent?

Agent po pravilih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ni upravičen do zneska, saj ga za storitve plača nogometaš. Dogajajo pa se izjeme, ki ne kršijo zakona. Velikokrat se zgodi, da agenti po dogovoru prejmejo določene deleže od odškodnin. Kupec pogosto plača še provizijo agentu, ki bi mu jo moral izplačati nogometaš in je vezana na njegovo bruto plačo.

Dolga pot, polna preobratov  

Manchester United je poleti za Paula Pogbaja odštel več kot 100 milijonov evrov. | Foto: Reuters Manchester United je poleti za Paula Pogbaja odštel več kot 100 milijonov evrov. Foto: Reuters Na tekmah ne manjka nogometnih lepot. Zmage, zadetki, akcije, podaje, preigravanja … Užitkov na igrišču je toliko, da srca ljubiteljev nogometa iz tedna v teden poskakujejo v ritmu adrenalinske zabave. Navijači v njej uživajo, klubski delavci pa so zadovoljni, da so jo lahko omogočili. Vsako zabavo je treba prirediti in podkrepiti z nastopajočimi. Pot do nakupa vsakega igralca ni preprosta, še zlasti, če želiš v klub pripeljati igralca, za katerega bo treba odšteti veliko denarja.

Nogomet že dolgo ni več le najbolj pomembna postranska stvar na svetu, ampak športni posel, v katerem se pretakajo ogromne vsote. Postal je industrija, ki ne priznava milosti. V ozadju je trgovanje, v katerega je vključeno kar nekaj deležnikov. Temeljni cilj je preprost. Prodajalci bi radi zaslužili, kupci, ki morajo na vsak način seči v žep, pa bi radi čim bolj privarčevali. Kupci so klubi, ki želijo kupiti igralca, prodajalci pa klubi, pri katerih si želeni igralci trenutno služijo kruh.

Pot do končnega dogovora je v večini primerov dolga in polna preobratov. Zlasti pri najboljših igralcih na svetu, ki si jih lahko privoščijo le najbolj bogati klubi na svetu. V zadnjih letih so poskrbeli za nič koliko rekordnih nakupov in letvico največjega prestopa dvignili krepko nad 100 milijonov evrov. Preostali klubi, ki se ne morejo pohvaliti s tako polnimi blagajnami, se trudijo, da bi posel speljali čim bolj ekonomično.

Ko si klubi zaželijo novega igralca, sprožijo postopek, v katerem odigrajo pomembno vlogo agenti. Posredniki nogometašev so pomemben člen nogometnega posla. V nogometu je običajno, da so nekateri igralci boljši, nekateri pa slabši. Podobno je pri agentih. Nekateri so vplivnejši in uspešnejši, spet drugi pa se morajo zadovoljiti z drobtinicami.

  • Kako se uradno začne postopek prestopa?

Začetki so različni. Lahko pride do stika med kluboma, med agentom in klubom, med agentoma ali pa tudi agentom, ki ni igralčev, in klubom. Zgodba se nadaljuje tako, da se išče dogovor, s katerim bi bili vsi vpleteni zadovoljni.

Če ima nogometaš proste papirje in mu je potekla pogodba s klubom, potem njegovemu snubcu ni potrebno plačati odškodnine. | Foto: Thinkstock Če ima nogometaš proste papirje in mu je potekla pogodba s klubom, potem njegovemu snubcu ni potrebno plačati odškodnine. Foto: Thinkstock

  • Kdaj se lahko navežejo stiki? Nujno v obdobju prestopnih rokov?

Za stike ni nobenih določil in se dogajajo stalno. V prestopnih rokih se samo pravno-formalno izvede zahtevana dokumentacija.

Če nogometašu poteče pogodba, postane igralec s prostimi papirji, novemu klubu pa ni treba plačati odškodnine, ampak ga lahko pripelje brez plačila. Takrat velja pravilo, da lahko klub z nogometašem, ki ga želi prejeti zastonj, stopi v stik šele šest mesecev pred tem, ko mu poteče pogodba. Z agentom je lahko v stiku že prej, s klubom pa ne.

  • Kdo zadnji prižge zeleno luč za prestop?

Zeleno luč vedno prižgeta oba kluba in nogometaš. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je, če je vse narejeno po pravilih, le moderator pri dokumentaciji. Če hoče Slovenec v tujino, mu mora zveza izdati mednarodni prestopni certifikat. Prestop je končan takrat, ko igralec dobi pravico nastopa.

Ne spreglejte