Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 8. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Liga Europa Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 2. 8. 2016, 14.45

6 let, 7 mesecev

KOMENTAR

Evropa lahko Olimpiji priskrbi prijetno ozimnico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Olimpija Krško | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po ekspresnem izpadu Olimpije v kvalifikacijah za ligo prvakov so bili obrazi njenih nogometašev otožni in zamišljeni. Slovo je bilo stresno, saj je Evropa zmajem hitro zaprla vrata. Nogometna Evropa je osiromašila Ljubljano, a ji zaradi uspešnosti največjih tekmecev, Maribora in Domžal, ponuja priložnost za lažji naskok na slovenski vrh.

Po treh krogih Prve lige Telekom Slovenije se lahko s stoodstotnim izkupičkom pohvali le še Olimpija. Radomljam in Aluminiju - ekipi sta pred začetkom sezone veljali za največja kandidata za izpad - beži že za skoraj deset točk, preostalim tekmecem malce manj. Ljubljančanom je bil naklonjen žreb, saj so sezono odprli brez srečanj proti (naj)močnejšim tekmecem. Prestavljen je bil tudi superpokal, tako da je izostal vedno čustven in naporen dvoboj z Mariborom. V prvenstvu so nanizali tri zmage, ki so jih za nameček dosegli po manj prepričljivih predstavah. Tekme so praviloma v svoj prid odločali šele v drugem polčasu. Slabši vtis je popravilo zadovoljstvo ob pogledu na razpredelnico, kjer sta rubriki neodločenih rezultatov in porazov pri zeleno-belih še prazni, Olimpija pa osamljena na vrhu.

Ekipi Domžal in Maribora, zadnja slovenska udeleženca v evropskih tekmovanjih, nista imeli takšne sreče z žrebom. Pomerili sta se že v nedeljo in se v všečni predstavi, ki je domače prvenstvo prikazala v privlačni podobi, razšli brez zmagovalcev. Čeprav je manjkalo ogromno prvokategornikov, ki sta jih trenerja čuvala za četrtkova evropska izpita v Londonu in Mariboru, je evropski spopad ponudil veliko užitkov. Rezultat 2:2, vsakemu klubu je pripadel en polčas, je deloma zadovoljil oba tabora. Po preobratu, s katerim so nadoknadili dva zadetka zaostanka (2:2), se je nekoliko bolj prešerno smejalo Domžalčanom, ki so prejeli potrditev, da lahko v tej sezoni računajo na dolgo in široko klop.

Remi v mestu ob Kamniški Bistrici pa je vseeno najbolj osrečil Olimpijo. Branilci naslova so pred večnim derbijem v Ljudskem vrtu, ki ga bo Slovenija doživela v nenavadnem terminu, v ponedeljek zvečer (8. avgust ob 20.15), ko mu bo družbo delal olimpijski vrvež iz Brazilije, ušli vijolicam za dve točki. Pred Elsnerjevo četo, ki bo v četrtek na delu na preurejenem Olimpijskem štadionu v Londonu, imajo že štiri točke prednosti, kar je ob zavedanju, česa so v tej sezoni sposobni Domžalčani, pomemben podatek.

Maribor in Domžale še vztrajajo v Evropi. Ker v kvalifikacijah potekajo izločilni dvoboji, si ne morejo privoščiti popravnega izpita. Če bi se radi na evropskih tekmovališčih predstavili v najboljši luči, morajo (občasno) varčevati z močmi in v domačem tekmovanju namensko spočiti najpomembnejše igralce. Zaradi tega pa bi lahko trpeli rezultati v Prvi ligi Telekom Slovenije. Če bo evropska pot Maribora in Domžal trajala še dolgo, bi bila lahko to voda na mlin Olimpiji. Če bo znala izkoristiti ponujeno, bi si lahko lažje od načrtovanega priskrbela točkovno ozimnico pred največjima tekmecema za vrh. 

Maribor bo v četrtek v Ljudskem vrtu lovil napredovanje v odločilni krog kvalifikacij za nastop v skupinskem delu evropske lige proti Aberdeenu, Ljubljančani pa bodo med tednom počivali in se mirno pripravljali na gostovanje v Ljudskem vrtu. Vijolice bodo o slovenskem derbiju razmišljale šele od petka, vprašanje pa je, kakšne misli se jim bodo takrat pletle po glavi. Se bodo Mariborčani z nasmehom spominjali dvoboja, v katerem so izločili predstavnike otoškega nogometa, ali bodo objokovali izpad? 

Prva tekma se je na Škotskem končala z 1:1. Po tem remiju je mariborskim delnicam na evropski borzi poskočila vrednost. Milaničevim izbrancem, ki so si v zadnjih sezonah po prebojih v skupinski del evropskih tekmovanj večkrat privoščili manj prepričljivo jesen v domačem prvenstvu, se nasmiha napredovanje. Če si ga bodo zagotovili, bodo morali zanj porabiti veliko moči. Pred Mariborom je naporna tekma, ki bi lahko pustila posledice na večnem derbiju. Tudi zato ne čudi odločitev, da bo srečanje potekalo šele v ponedeljek. Vijolice se zavedajo, da bi lahko na račun uspešnih, a napornih evropskih predstav izgubljale stik z Olimpijo, zato nočejo ničesar prepuščati naključju. Vseeno bodo nogometaši težko skrili izmučenost po več tednih neprestanih dokazovanj na dveh frontah.

V četrtek bo odigrana ena najlepših tekem v klubski zgodovini Domžal. Favorizirani West Ham je v prejšnji sezoni že dokazal, da lahko izpade v kvalifikacijskem delu evropskih tekmovanj. Lani je stežka preskočil malteško oviro in Birkirkaro izločil šele po izvajanju kazenskih strelov, nato pa klonil pred romunsko Astro. Domžalčani so v Stožicah dokazali, da se lahko kosajo z Bilićevimi zvezdniki. V četrtek lahko poskrbijo za senzacijo, ki bi odmevala po Evropi. Kladivarjem bi pokvarili slovesnost ob selitvi na nov objekt, sebi pa privoščili podaljšano evropsko sezono, s katero bi nadaljevali dokazovanje na dveh frontah. Zaradi tega bi ostali ranljivi v domačem prvenstvu, kar so pred kratkim dokazali že v gosteh pri Krškem (1:1). V nedeljo se odpravljajo v Velenje, kjer jim bo po londonski izkušnji vse prej kot lahko.

Evropa bi lahko tako Olimpiji, če bi si Mariborčani in Domžalčani na račun utrujenosti zaradi evropskih preizkušenj privoščili preveč spodrsljajev v domačem prvenstvu, naredila veliko uslugo. Če jo bodo zmaji seveda znali izkoristiti. Prva priložnost se jim ponuja že v ponedeljek.

Ne spreglejte