Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
23.13

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Islandija Poljska Wales Ukrajina Grčija Gruzija Euro 2024 Euro 2024

Četrtek, 21. 3. 2024, 23.13

1 mesec

Dodatne kvalifikacije za Euro 2024 (polfinale)

V igri za Euro le še šesterica: Ukrajina po drami v Zenici izločila BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Ukrajina | Ukrajina je preprečila BiH, da bi še upala na svojo prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. | Foto Reuters

Ukrajina je preprečila BiH, da bi še upala na svojo prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Foto: Reuters

Nastop na evropskem prvenstvu v nogometu si je že zagotovilo 21 reprezentanc, med njimi je tudi Slovenija, zadnje tri vstopnice pa bodo dokončno razdeljene 26. marca v dodatnih kvalifikacijah. Po zmagah v polfinalu je postalo jasno, kako se bodo zadnje vozovnice za spektakel v Nemčiji delile na srečanjih med Walesom in Poljsko, Ukrajino in Islandijo ter Gruzijo in Grčijo. Strelci so bili razigrani, na šestih tekmah je padlo kar 26 zadetkov.

Benjamin Šeško Andraž Šporar
Sportal Šeško mojstrsko rešil Slovenijo, polom Srbije v Moskvi in petarda Portugalske

Med reprezentancami, ki še vztrajajo v boju za nastop na Euru 2024, se lahko z največjim uspehom v preteklosti pohvali Grčija. Leta 2004 je na Portugalskem senzacionalno osvojila naslov evropskega prvaka. Grkom se nasmiha nastop tudi v Nemčiji, saj so v polfinalu play-offa za Euro 2024 pokazali odlično predstavo. Dobrega znanca Kekove čete, Kazahstan, so doma ugnali kar s 5:0.

Grki so v prvem polčasu kar štirikrat zatresli mrežo Kazahstana. | Foto: Reuters Grki so v prvem polčasu kar štirikrat zatresli mrežo Kazahstana. Foto: Reuters

V finalu čaka nekdanje evropske prvake gostovanje. Odšli bodo v Tbilisi, kjer se bodo pomerili pomerili z Gruzijo. Slednja je v polfinalu že izkoristila prednost domačega igrišča in z 2:0 odpravila Luksemburgom. Zmaga Gruzijcev, ki jih vodi Urugvajec Gus Poyet, je še toliko bolj vredna, saj so zaradi kazni rumenih kartonov pogrešali najboljšega igralca, zvezdnika Napolija Khvicho Kvaratskhelio. Če bi Gruziji uspel veliki met, bi prihodnje leto na Euru zaigrala prvič v obdobju državne samostojnosti. 

Gruzijo je proti Luksemburgu v 40. minuti v vodstvo v Tbilisiju popeljal Budu Zivzivadze.  | Foto: Reuters Gruzijo je proti Luksemburgu v 40. minuti v vodstvo v Tbilisiju popeljal Budu Zivzivadze. Foto: Reuters

V estonski mreži počila poljska petarda

Na zadnjem velikem tekmovanju, ko je Katar predlani gostil svetovno prvenstvo, sta izmed 12 ekip, ki so v četrtek zaigrale v polfinalu play-offa za Euro 2024, nastopili le dve. Poljska in Wales. Usoda je hotela, da se bosta v torek med seboj udarili za vozovnico na Euru.

Poljska želi nastopiti na spektaklu, ki bo potekal pri njenih zahodnih sosedih Nemcih. | Foto: Reuters Poljska želi nastopiti na spektaklu, ki bo potekal pri njenih zahodnih sosedih Nemcih. Foto: Reuters

Poljaki, ki imajo v svojih vrstah še vedno enega najboljših napadalcev na svetu Roberta Lewandowskega, so se zlahka prebili v finale. V Varšavi so na tekmi, ki jo je sodil Slovenec Slavko Vinčić, Estonijo nadigrali kar s 5:1. Izkušeni napadalec Barcelone se zanimivo ni vpisal med strelce, je pa prispeval asistenco. Gostiteljem je delo olajšal rdeč karton Maksima Paskotšija v 27. minuti, ki je spravil Estonijo še v dodatne težave.

Valižani bodo v finalu gostili Poljsko v Cardiffu, kjer so v polfinalu prepričljivo izločili Fince. | Foto: Reuters Valižani bodo v finalu gostili Poljsko v Cardiffu, kjer so v polfinalu prepričljivo izločili Fince. Foto: Reuters

Wales, ki je v kvalifikacijah zaostal le za Turčijo in Hrvaško, je doma lažje od pričakovanega strl finski oreh. Fince, še ene znance slovenske reprezentance iz kvalifikacij za Euro 2024, je premagal s 4:1. Otočani bodo imeli proti Poljski pomembno prednost, saj bodo gostitelji odločilnega spopada.

BiH vodila vse do 85. minute, nato pa je sledil šok

Bosna in Hercegovina je pred desetimi leti zaigrala na SP 2014. To ostaja njeno edino veliko tekmovanje, na katerem je nastopila. Sanje o tem, da bi se uvrstila tudi na evropsko prvenstvo, so se razblinile po dramatičnem srečanju v Zenici. BiH, ki jo vodi nekdanji trener Olimpije Savo Milošević, je po zaslugi avtogola gostov povedla, vodila vse do zadnjih minut srečanja, nato pa je sledil preobrat.

Veselje Ukrajine, ki bo v finalu na Poljskem iskala pot do preboja na Euro 2024.  | Foto: Reuters Veselje Ukrajine, ki bo v finalu na Poljskem iskala pot do preboja na Euro 2024. Foto: Reuters

Ukrajinci, ki imajo v svojih vrstah kopico vrhunskih igralcev iz španskih in angleških klubov, so zmagali z 2:1 in se približali uvrstitvi na Euro 2024. Zmagoviti zadetek je prispeval Artem Dovbik, ki v tej sezoni blesti v la ligi v dresu Girone.

V finalu jih čaka spopad z Islandijo, ki je na nevtralnem prizorišču v Budimpešti povsem zasenčila Izrael (4:1). V dvoboju so bolje vstopili Izraelci in povedli prek izkušenega strelca Evana Zahavija, nato pa je sledil preobrat.

Islandci so zaprli vrata Izraelu, ki ni še nikoli nastopil na največjem evropskem tekmovanju. | Foto: Reuters Islandci so zaprli vrata Izraelu, ki ni še nikoli nastopil na največjem evropskem tekmovanju. Foto: Reuters

Zahavi je pri zaostanku za 1:2 zastreljal najstrožjo kazen, Islandci, ki so v zaključku srečanja zaigrali z nogometašem manj, pa so na krilih trikratnega strelca Alberta Gudmundssona, sicer člana italijanske Genoe, na koncu zmagali kar s 4:1. 

Dodatne kvalifikacije za Euro 2024, polfinale:

Četrtek, 21. marec:

Benjamin Šeško
Sportal Meteorski vzpon slovenskega dragulja, ki ga bodo prevzela čustva
Malta, nogometna reprezentanca
Sportal Kako majhen je nogometni svet! Boštjana Cesarja čaka na Malti znan obraz.
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak poslal jasno sporočilo Dancem, Srbom in Angležem
Matjaž Kek
Sportal Tabor nogometne reprezentance zavit v črno
Ne spreglejte