Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 11. 2016,
8.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

Marijan Pušnik Roman Bezjak Matic Črnic Matjaž Kek Hrvaška Hajduk Split Rijeka

Sobota, 5. 11. 2016, 8.10

6 let, 7 mesecev

Zgodovinska tekma na Reki

Deževen dan, ko Hrvati govorijo le o Keku in Pušniku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45
Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes se bosta na Reki prvič v hrvaškem prvenstvu pomerila nogometna kluba, ki ju vodita Slovenca. Ob 15. uri se bo pisala zgodovina, saj se bosta v jadranskem derbiju udarila Rijeka Matjaža Keka in Hajduk Marijana Pušnika. Favorit je Mariborčan, ki v tej sezoni sploh še ni izgubil.

Na Hrvaškem je tradicionalni jadranski derbi, dvoboj med Rijeko in Hajdukom, deležen ogromne pozornosti. Tako je bilo že v preteklosti, zdaj pa je za dodatno zanimivost poskrbel obračun dveh slovenskih strokovnjakov, ki vodita Rijeko in Hajduk.

Mariborčan je strup za Hajduk

Marijan Pušnik lahko postane prvi trener Hajduka, ki bi premagal Rijeko s trenerjem Kekom. | Foto: hajduk.hr Marijan Pušnik lahko postane prvi trener Hajduka, ki bi premagal Rijeko s trenerjem Kekom. Foto: hajduk.hr Matjaž Kek, najbolj priljubljen Slovenec v Kvarnerju in trener z najdaljšim trenerskim stažem v zgodovini reškega kluba, velja za absolutnega favorita. Rijeka v tej sezoni pod njegovim vodstvom sploh še ni izgubila. Na prvenstveni lestvici vodi, pred tretjeuvrščenim Hajdukom ima ogromnih deset točk prednosti.

Na kako zahtevno gostovanje se podajajo Splitčani, kaže tudi podatek, da je Kek kot trener Rijeke proti Hajduku odigral že 14 srečanj in vedno ostal neporažen. Mariborčan je strup za splitski klub, za katerega je stiskal pesti v mlajših letih. Tradicijo želi nadaljevati tudi danes, ko bo padel nov rekord, saj bo štadion Rujevica, čeprav je napovedan dež, poln do zadnjega kotička.

Ko sta se srečala zadnjič, je blestel Bezjak

V tej sezoni gre torej Keku imenitno, z nizom neporaženosti pa se lahko pohvali tudi Marijan Pušnik. Nazadnje je grenkobo poraza izkusil prav proti Rijeki. 21. avgusta je namreč Hajduk Rijeko pričakal na Poljudu, zaigral z oslabljeno postavo, saj ga je le nekaj dni pozneje čakala odločilna evropska tekma za nastop v skupinskem delu lige Europa proti Maccabiju iz Tela Aviva, in izgubil z 2:4. (Nad Maccabijem je Hajduk zmagal z 2:1, a izpadel po izvajanju 11-metrovk.)

Vrhunci zadnje tekme med Hajdukom in Rijeko (2:4 v Splitu):

Od takrat je Pušnikova četa odigrala 12 tekem. Nanizala je devet zmag in tri remije, zaradi katerih se je zaostanek za vodilno Rijeko še povečal, tako da pred današnjim derbijem znaša okroglih deset točk.

"Hajduk je zdaj drugačen. Od takrat so zamenjali kar nekaj igralcev, nekaj sprememb je tudi pri nas. Pričakujem pravo borbeno tekmo," napoveduje Kek, ki je na zadnji medsebojni tekmi Hajduk nadigral na krilih dvakratnega strelca Romana Bezjaka. Ta se je nato preselil v Nemčijo. Danes bi lahko slovenske barve na igrišču branil reprezentant Matic Črnic, ki pri Rijeki trka na vrata začetne enajsterice. Pušnik v svojih vrstah nima slovenskega nogometaša.

Statistike in nizi ne pomenijo veliko

"Derbi lahko odloči že ena malenkost," Kek ne verjame v scenarij, da bo jadranski derbi spominjal na dvoboj mačke z mišjo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Derbi lahko odloči že ena malenkost," Kek ne verjame v scenarij, da bo jadranski derbi spominjal na dvoboj mačke z mišjo. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Igramo derbi, ki ga lahko odloči ena malenkost. To je tekma, v kateri nekatere številke, statistike ali nizi ne pomenijo veliko," opozarja Kek. Zadovoljen bo šele takrat, ko bodo njegovi igralci na zelenici dali vse od sebe in se po srečanju pogledali v oči, hkrati pa dobili aplavz navijačev.

"Keka ne morem presenetiti, lahko pa ga presenetijo moji igralci. Trenerji se kdaj odločamo za taktične ukane, na koncu pa je vse odvisno od tega, kaj bodo na igrišču pokazali igralci," se Pušnik, ki je v 1. SNL nazadnje treniral ljubljansko Olimpijo in z njo postal jesenski prvak, zaveda, da bodo za ugoden rezultat najbolj zaslužni igralci.

Čestital mu je za rojstni dan

Slovenska strokovnjaka, ki vodita hrvaška nogometna velikana, sta prijatelja. "Pogosto sva v stiku, a nikoli pred derbijem. Pred nekaj dnevi mi je le čestital za rojstni dan. Sva profesionalca, tako da drug drugega pred derbijem ne vznemirjava," je pojasnil Korošec, njegove besede pa je potrdil tudi Štajerec.

"Res je. Čestital sem mu za rojstni dan. To se spodobi, saj sva že dolgo prijatelja. Sva tudi stanovska kolega, na derbiju pa bova tekmeca," je dan pred velikim dvobojem dejal trener Rijeke. Pušnik je v torek dopolnil 56 let.

Kakšen bo rezultat na derbiju na Reki?

  • Zmaga Kekove Rijeke
    63,11 %
    142 glasov
  • Remi
    17,33 %
    39 glasov
  • Zmaga Pušnikovega Hajduka
    9,33 %
    21 glasov
  • Hrvaško prvenstvo me ne zanima
    10,22 %
    23 glasov
Oddanih 225 glasov

Kek je vajen pohval, ki jih je v tej sezoni ogromno, saj z Rijeko suvereno hiti proti jesenskemu naslovu. Pred zagrebškim Dinamom ima velikih šest točk prednosti. Pohvale dobiva tudi od splitskih tekmecev. "Matjaž je uspešen. Postal je hrvaški rekorder po številu zaporednih dni na klopi enega kluba, kar je vredno spoštovanja. Meni je nekaj podobnega uspelo v Celju. Rad bi videl, da bi bilo tako tudi pri Hajduku," si je zaželel Pušnik, ki lahko postane prvi trener Hajduka v zgodovini z zmago nad Kekovo Rijeko.

Bahato bi bilo dejati, da je Hajduk favorit

Bodo navijači Hajduka danes doživeli novo razočaranje? | Foto: Sportida Bodo navijači Hajduka danes doživeli novo razočaranje? Foto: Sportida Navijači splitskega kluba doživljajo frustracije ob omembi reškega kluba, ki je v zadnjih sezonah vsaj za razred, če ne celo dva, uspešnejši od splitskih belih. Se bo danes končal črni niz proti Rečanom?

"Hajduk gre na vsaki tekmi po zmago, zakaj ne bi šel tudi na Reki? V tem trenutku nismo favoriti. Rijeka je vodilna na lestvici, še neporažena, tako da bi bilo bahato dejati, da smo mi favoriti. To pa ne pomeni, da kot športniki ne bomo odigrali dvoboja z namenom, da osvojimo vse tri točke," je Pušnik poudaril, da ponos dalmatinskega nogometa prihaja v Kvarner po zmago, čeprav iz kroga v krog bolj zaostaja za Rijeko in Dinamom.

Jadranski derbi se bo na Reki začel ob 15. uri.

Lestvica hrvaškega prvenstva:

1. Rijeka 38 točk (14 tekem)
2. Dinamo Zagreb 32 (14)
3. Hajduk Split 28 (14)
4. Osijek 27 (14)
5. Inter Zaprešić 15 (15)
...

Ne spreglejte