Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Hollywood Los Angeles Liga NBA Los Angeles Lakers Chris Rock Luka Dončić Luka Dončić Kobe Bryant skok v športno preteklost

Nedelja, 10. 12. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Skok v športno preteklost

Popolna osredotočenost? Komikove šale mu niso prišle do živega.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Kobe Bryant, Jack Nicholson | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Kmalu, 26. januarja 2024, bodo minila natanko štiri leta od šokantne smrti enega največjih košarkarjev lige NBA Kobeja Bryanta, po lanski podelitvi filmskih nagrad oskar, ki jih je začinil incident z Wilom Smithom in komikom Chrisom Rockom, pa je splet preplavil posnetek iz leta 2010. Takrat je poskušal Chris Rock na vse pretege nasmejati zvezdnika moštva Los Angeles Lakers Bryanta, a se ta ni pustil zmesti.

Po tem, ko je na podelitvi oskarjev leta 2022 Will Smith na odru oklofutal komika Chrisa Rocka, je po družbenih omrežjih spet zakrožil posnetek iz leta 2010, ko sta se v finalu lige NBA merili moštvi Los Angeles Lakers in Boston Celtics. Na tekmah jezernikov nikoli ne manjka hollywoodskih zvezdnikov in 6. junija na drugi tekmi finala si je tekmo ogledal tudi Chris Rock v družbi še enega priznanega ameriškega duhoviteža Davida Spada. Kot se za milijonarje spodobi, sta sedela tik ob igrišču in povsem ob klopi LA Lakers. V nekem trenutku se je ob Rocku znašel prvi zvezdnik moštva Lakers Kobe Bryant in Rock je izkoristil priložnost ter košarkarju namenil nekaj svojih šal.

Will Smith Chris Rock Jada
Trendi Will Smith sredi podelitve oskarjev mahnil Chrisa Rocka

Osredotočenost ali aroganca?

Bryant je ostal popolnoma hladen. Niti za trenutek se ni pustil zmesti, dogodek pa je postal primer tega, kako izjemno so vrhunski športniki osredotočeni na dogajanje na igrišču. "To je prikaz ubijalske elitne mentalitete Črne Mambe," še danes radi poudarjajo ljubitelji košarke v ZDA, a v tem nikakor niso soglasni. Če Bryantovi podporniki – in teh je veliko po njegovi tragični in veliko prezgodnji smrti v helikopterski nesreči 26. januarja 2020, ko je poleg njega in njegove 13-letne hčerke Gianne življenje izgubilo še sedem ljudi – hladnokrvno ignoriranje komika pripisujejo košarkarjevi osredotočenosti, obstajajo tudi takšni, ki so prepričani, da šlo za še en prikaz Bryantove arogance.

"Oprostite, ampak kaj če ta incident, še posebej pa Bryantov odziv nanj na novinarski konferenci po tekmi, kaže predvsem to, da je drugi najboljši košarkar lige NBA (se opravičujem, ampak če bi bila LeBronu Jamesu podarjena pomoč Paua Gasola in Lamara Odoma, bi tudi on trikrat zapored igral v finalu) le tepec brez smisla za humor? Kobe ni reagiral, ker to ni bilo v njegovem scenariju. Človek nima nobene spontanosti zunaj igrišča," je Bryanta ostro kritiziral novinar medija culturemap Chris Baldwin.

Messi, Bryant, THUMYB
Sportal Pilot ni užival drog ali alkohola, v krvi Bryanta našli zdravilo za zdravljenje narkolepsije

Kako bi se odzval Michael Jordan?

LA Lakers imajo bržčas najbolj zvezdniške navijače v ligi NBA, njihove tekme je desetletja redno obiskoval tudi oskarjevec Jack Nicholson. | Foto: Guliverimage LA Lakers imajo bržčas najbolj zvezdniške navijače v ligi NBA, njihove tekme je desetletja redno obiskoval tudi oskarjevec Jack Nicholson. Foto: Guliverimage Zapisal je še, da je ta skorajda nečloveška sposobnost koncentracije navaden mit, da vrhunski športniki prav dobro zaznavajo okolico in da bi se Michael Jordan na Bryantovem mestu odzval veliko bolj simpatično. "Trenutek s Chrisom Rockom bi spremenil v zabaven dogodek, ki bi se ga spominjali še dolgo po tem, ko bi nam finale že ušel iz spomina. Reggie Miller bi iz tega naredil drugo kariero," se je še razburjal Baldwin in spomnil na dolgoletni "spor" Millerja, nekdanjega zvezdnika moštva Indiana Pacers, in Spika Leeja, ameriškega filmskega režiserja in strastnega navijača mošta New York Knicks. Pacers in Knicks so se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja redno srečevali v končnici vzhodne konference lige NBA in rivalstvo je bilo vroče. Lee, redni gledalec tekem v prvi vrsti dvorane Madison Square Garden, in Miller sta se redno na pol prijateljsko zmerjala in s tem skrbela za zabavo v kultni dvorani.

Želimir Vidović Keli
Sportal Pretresljiva zgodba o junaku v kopačkah, ki je umrl na humanitarni misiji #video

Zamujena priložnost

Bryant pa je z Rockom zamudil imenitno priložnost za popestritev šova, menijo številni. Prav nič si ni izboljšal ugleda, so poudarjali Bryantovi številni kritiki. In teh ni bilo malo. Ne gre namreč pozabiti, da Kobe Bryant v času življenja niti približno ni bil tako univerzalno spoštovan in priljubljen, kot je po smrti. V času 20-letne kariere v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, si je izvrstni strelec prislužil sloves popolnoma brezkompromisnega tekmovalca, ki je za zmago pripravljen narediti domala vse.

Zaradi tega seveda ni mogel biti všeč vsem, že s svojimi soigralci je imel številne kratke stike, kaj šele s tekmeci. Ob koncu tistega večera v Los Angelesu pa bi lahko bil bolj sproščen, Lakers so namreč prvo tekmo finalne serije z Bostonom dobili s 102:89. Drugače je bilo na drugi tekmi, na kateri so Lakers v domači dvorani izgubili. Boston jih je premagal s 103:94 in serijo izenačil. LA se je tedaj naslova veselil šele po sedmih tekmah, to pa je bila tudi zadnja od petih Bryantovih zmag v finalih lige NBA.

Ermin Šiljak
Sportal Slovenec, ki se je čudežno vrnil in šokiral zdravnike

Srečanje z Dončićem

Po končani karieri se je Kobe Bryant le bolj sprostil, konec decembra leta 2019 pa se je celo sam znašel v vlogi komika ob igrišču. V dvorani Staples Center so pri LA Lakers tedaj gostovali Dallas Mavericks z novim zvezdnikom lige NBA, našim Luko Dončićem. V nekem trenutku je Dončić ob robu igrišča čakal na nadaljevanje igre, ko ga je zmotil komentar iz prve vrste. Najprej se je začudeno in malce jezno obrnil, v trenutku, ko je spoznal, da ga kar v slovenščini (bržčas s kakšnimi bolj sočnimi izrazi, ki se jih je naučil od nekdanjega soigralca Saše Vujačića) nagovarja petkratni prvak lige NBA in dvakratni olimpijski prvak Kobe Bryant, pa se je do ušes nasmehnil in slavnemu gledalcu stisnil roko. Zdajšnji in nekdanji zvezdnik lige NBA sta se srečala tudi po tekmi, si izmenjala nekaj besed, poskrbela za skupno fotografijo, nato pa je Bryant Slovenca prosil še za skupno fotografijo s hčerko Gianno.

Vrhunski športniki so samo ljudje, navijačev ne morejo kar odmisliti, slišijo marsikatero žaljivko, pohvale in bodrenje pa jim dajejo krila. Interakcija z navijači je neizbežna in če je malce zbadljiva ali duhovita, to samo popestri dogajanje, če pa postane žaljiva in nesprejemljiva, pa se lahko zgodi tudi kraval, kot smo lahko videli 19. novembra 2004 na tekmi med Indiana Pacers in Detroit Pistons, ko se je zgodil množični pretep, ki je za vedno spremenil zgodovino lige NBA.

Preberite še:

Indiana Pacers : Detroit Pistons, Ron Artest
Sportal Pretep, ki je za vedno spremenil ligo NBA #video
Lake Louise Lindsey Vonn 2004
Sportal Kako je Lake Louise postal Lake Lindsey
Nike, logo
Sportal Koliko je bila plačana za najbolj prepoznaven športni znak?
Peter Schmeichel
Sportal Velikan svetovnega nogometa, ki je spletel posebno vez z Jugoslavijo in Slovenijo
Ne spreglejte