Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
5. 9. 2017,
20.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Natisni članek

Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Torek, 5. 9. 2017, 20.16

6 let, 7 mesecev

Igor Kokoškov zadovoljen, je pa s prstom pokazal nase

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Goran Dragić, Jaka Lakovič, Igor Kokoškov | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Visoki zmagi Slovenije nad Islandci v četrtem krogu EuroBasketa selektor Igor Kokoškov ni gledal v zobe, a je po koncu izpostavil, da bi lahko bolje pripravil košarkarje na obračun s severnjaki, ki so na koncu padli s 102:75. Prvi mož reprezentance Goran Dragić je vesel, da so priložnost dobili tudi drugi. Sicer pa je tudi tokrat igral 27 minut, čeprav je v tretji četrtini pri visokem vodstvu že kazalo, da je končal tekmo, a se je moral vrniti na parket. "Dogovor je bil, da ne bom dobil prostega dneva, temveč minute, da se raztečem," je dejal kapetan naše izbrane vrste.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Slovenija je na dobri poti, da osvoji prvo mesto v skupini A v Helsinkih. Ob sredini zmagi nad Francijo bo Slovenija neporažena odpotovala iz Helsinkov v Istanbul, sicer pa se lahko še nekoliko zaplete, če danes Finska premaga Grčijo in bi na koncu lahko prišlo do kroga treh ekip z enakim izkupičkom.

A za matematiko še ni čas. V slovenskem taboru so v torek naredili nov del posla, potem ko so s 102:75 premagali Islandce in prvič v zgodovini na velikih tekmovanjih prestopili mejo stotice, za katero je poskrbel Jaka Blažič.

"Moštva psihološko nisem dobro pripravil, zato gre kritika na moj račun"

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar A selektor Igor Kokoškov ni bil povsem zadovoljen po zmagi. S prstom je pokazal nase: "Moji pomočniki, ki so analizirali Islandijo, so opozorili, da je bila Islandija na zadnjih dveh tekmah do polčasa enakovreden tekmec Poljski in Franciji. Bila je težka tekma. Moštva psihološko nisem dovolj dobro pripravil, zato gre kritika na moj račun. Na začetku je bilo namreč kar nekaj napetosti pri igralcih, ki je prihajala od mene. Tanka črta je med tem, da prideš na tekmo psihološko pripravljen ali da ti živčnost prepreči, da bi razvil svojo igro."

Zato pa je bil vesel, da so po prvi četrtini, ki so jo izgubili s 23:25, v drugi pokazali pravi obraz in jo dobili s 37:18 ter odšli na odmor s prednostjo 17 točk, kar je pomenilo, da so ključni del dvoboja z Islandci opravili.

"Najbolj pomembno je, da smo zmagali, a je bilo preveč živčnosti"

Slovenski košarkarji so se v prvi četrtini še lovili, nato pa v drugi naredili ključno razliko in le še nadzirali potek dogodkov. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski košarkarji so se v prvi četrtini še lovili, nato pa v drugi naredili ključno razliko in le še nadzirali potek dogodkov. Foto: Vid Ponikvar "Nizka postava, kjer je bil Randolph na položaju centra, Čančar pa na krilnem centru, nam v napadu ni dajala rezultatov. Nismo bili enako hitri kot oni, ob tem pa ni funkcionirala niti conska obramba. Vesel sem, da smo zaključili drugo četrtino s prednostjo in da je bila nato za nas v drugem polčasu lažja tekma kot prejšnje. Zagotovo pa proti Islandiji ni lahko igrati, predvsem zaradi dejstva, da košarkarji igrajo povsem brez pritiska, ob tem pa so izredno agresivni. Najbolj pomembno je, da smo zmagali, a bilo je preveč nepotrebne živčnosti," je razlagal Kokoškov.

Na parket ni stopil le Aleksej Nikolić, ki pa ga je selektor pustil na klopi zato, ker je Matic Rebec - prvič na tem prvenstvu je dobil priložnost - po lastnostih bolj odgovarjal igri Islandije.

Za Dragića ni bil predviden prost dan. Je pa tudi sam mislil, da se na koncu ne bo vrnil na parket.

Goran Dragić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Sredi tretje četrtine, ko je Slovenija vodila s 76:48, se je kapetan Goran Dragić usedel na klop in videti je bilo, da bo na njej presedel vse do konca. Z dvema brisačama se je v hladni dvorani Hartwall pokril čez glavo in hrbet, a se je moral v zadnji četrtini, ko je prednost nekoliko splahnela in igra ni bila prava, vrniti na teren. Tudi sam ni pričakoval, da bo to tako. "Mislil sem, da na koncu več ne bom vstopil. Dogovor je bil, da ne bom dobil prostega dneva, temveč minute, da se raztečem. To mi ustreza. Bil sem malo presenečen na koncu, a sem tukaj, da igram," se je Dragić, ki je igral 27 minut, zasmejal.

Nato je še selektor dal vedeti, zakaj je najboljšega slovenskega posameznika tega prvenstva – tudi proti Islandcem je bil z 21 točkami nabjoljši strelec – spet poslal v boj v zadnji četrtini: "Želel sem obdržati resen pristop do konca tekme. Četrto četrtino smo želeli začeti, kot je potrebno. Nič posebnega, moja odločitev."

Proti Franciji po novo zmago

Slovenski navijači imajo razlog za zadovoljstvo, saj slovenski košarkarji dobro igrajo na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači imajo razlog za zadovoljstvo, saj slovenski košarkarji dobro igrajo na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar Dragić je imel tokrat v napadu veliko pomoč soigralcev. Blažič je tekmo končal pri 15, Klemen Prepelič pri 14, Luka Dončić pri 13, Edo Murić pri 11 točkah, kar je pred nadaljevanjem prvenstva dobrodošlo, saj bo Slovenija v izločilnih bojih potrebovala širino.

"Vedeli smo, da bo Islandija na začetku igrala z veliko energije. Tako je bilo na vseh dosedanjih tekmah. Vedeli smo, da jih ne bomo mogli razbiti že v prvi četrtini. Smo pa držali naš ritem, ki ga v drugi četrtini več niso mogli držati. Dobra tekma. Vesel sem, da je veliko igralcev dobilo priložnost," je še povedal Dragić.

Slovenska reprezentanca je pogled že uperila proti Francozom, ki so v torek v napeti tekmi na koncu le strli odpor žilavih Poljakov. "Francozi igrajo vse bolje. So izkušeno, fizično in atletsko moštvo. Njim bo ta tekma pomembna kot nam. Pristop in ambicije bodo iste. Prav nič ne kalkuliramo. Spremljamo rezultate, a nas dogajanje v drugi skupini ne zanima. Proti Franciji bomo krenili na zmago," je še proti zadnjemu tekmecu v Helsinkih pogledal Kokoškov.

Ne spreglejte