Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
5. 9. 2017,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Jaka Blažič Klemen Prepelič

Torek, 5. 9. 2017, 15.47

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Islandiji s 102:75

Rekord Slovenije, Blažiču dali jasno vedeti, kaj ga čaka #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Jaka Blažič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tudi po četrti tekmi Slovenija ostaja neporažena na evropskem košarkarskem prvenstvu v Helsinkih. Islandci so zdržali le prvo četrtino, nato pa so se stvari postavile na svoje mesto. Na koncu je padel slovenski rekord, krstno pa je bila na največjih tekmovanjih presežena magična stotica. Jaka Blažič je bil tisti mož, ki se je z doseženo stoto točko za Slovenijo zapisal v zgodovino.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Slovenija : Islandija 102:75 (23:25, 60:43, 81:59)

Dvorana Hartwall, gledalcev 1500, sodniki: Glišić (Srbija), Yilmaz (Turčija), Kalpakas (Švedska).

Slovenija: Randolph 8 (2:2), Rebec 4 (1:2), Dragić 21 (7:8), Prepelič 14 (2:2), Murić 11, Blažič 15, Vidmar 9 (1:1), Zagorac 2, Čančar 5, Dončić 13.
Islandija: Hermannsson 18 (2:2), Steinarsson 2, Acox 4, Baeringsson 14 (2:3), Stefansson 6 (2:2), Fridriksson 9 (1:2), Palsson 14 (1:1), Hlinason 8 (2:2).
Prosti meti: Slovenija 13:15, Islandija 10:12.
Met za dve točki: Slovenija 25:43, Islandija 22:45.Met za tri točke: Slovenija 13:30 (Prepelič 4, Dončić 3, Dragić 2, Rebec, Murić, Blažić, Čančar), Islandija 7:23 (Hermannsson 2, Baeringsson 2, Fridriksson 2, Palsson).
Skoki: Slovenija 43 (29 + 14), Islandija 33 (22 + 11).
Osebne napake: Slovenija 18, Islandija 16.

Pred tekmo z Islandijo je bila največja skrb, kako zajeziti hitre ribiče. Ti so v prvi četrtini na krilih navijačev še leteli po parketu dvorane Hartwall v Helsinkih in s 25:35 celo vodili. "Islandci so začeli agresivno, kar smo tudi pričakovali. Vse tri tekme do zdaj so bili zraven do konca polčasa, tako je bilo tudi tokrat," je dejal Jaka Blažič.

Dragić se je pri vodstvu s +28 že usedel na klop ...

Goran Dragić se je pri visokem vodstvu že usedel na klop, ker je mislil, da ne bo več stopil na parket, a se je moral vrniti, ker je prednost začela kopneti. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić se je pri visokem vodstvu že usedel na klop, ker je mislil, da ne bo več stopil na parket, a se je moral vrniti, ker je prednost začela kopneti. Foto: Vid Ponikvar Nato so slovenski košarkarji hitro postavili stvari na svoje mesto. V napadu so se razleteli in v naslednjih desetih minutah dosegli kar 37 točk. Glavno orožje Islandcev niso bile več trojke in tabor Slovenije je lažje zadihal. Zato pa jih je do odmora tri zadel Luka Dončić (skupno 13 točk), ki je prav s trojko ob koncu polčasa potrdil visoko vodstvo s 60:43.

"V drugem polčasu niso zdržali našega ritma. Odigrali smo dobro obrambo in v napadu nekaj atraktivnih potez, česar mogoče nismo pokazali do zdaj," se je nadaljevanja tekme dotaknil Blažič.

V slovenski reprezentanci so si želeli, da bi na tej tekmi nekoliko odpočili Gorana Dragića in druge ključne igralce. Pri vodstvu Slovenije s 76:48 se je kapetan naše izbrane vrste usedel na klop, pozdravil navijače, se ovil z dvema brisačama in spremljal obračun na klopi.

... nato pa se vrnil na parket

Slovenski navijači so dočakali četrto zmago, jutri pa naše košarkarje v Helsinkih čaka še obračun za prvo mesto s Francozi. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so dočakali četrto zmago, jutri pa naše košarkarje v Helsinkih čaka še obračun za prvo mesto s Francozi. Foto: Vid Ponikvar A se je moral vrniti na parket, čeprav je mislil, da mu ne bo treba. Druga postava je namreč zaigrala preveč raztreseno in Islandci so znižali prednost, zato je selektor Igor Kokoškov spet angažiral Dragića.

Ko je pri 94:62 razlika narasla prek 30 točk, je zanj dokončno sledil zaslužen počitek - z 21 točkami je bil najboljši strelec. Takrat je bilo le še vprašanje, ali bo Slovenija postavila strelski rekord na večjih tekmovanjih in obračun z Islandci končala z najvišjo prednostjo v zgodovini.

Na evropskih prvenstvih je največ točk dala leta 1995 proti Finski, ko je bilo 94:62, na svetovnih pa so na Japonskem Senegalcem natresli 96 točk. Z najvišjo razliko so naši košarkarji zmagali leta 2007 na evropskem prvenstvu v Španiji, ko so Nemce razorožili s 77:47.

Drugega rekorda nismo dočakali, smo pa zato prvega. Slovenija je s končno zmago 102:75 premierno prestopila prag stotice na največjih tekmovanjih. Blažič je bil tisti, ki je najprej zadel za stoto točko Slovenije in nato postavil končni izid.

Jaka Blažič o tekmi in tem, zakaj mora častiti soigralce

Ne pico, ampak pivo

Na koncu je dosegel koš za stoto točko Slovenije, kar je bil zgodovinski dosežek, ki ne bo ostal skrit. | Foto: Vid Ponikvar Na koncu je dosegel koš za stoto točko Slovenije, kar je bil zgodovinski dosežek, ki ne bo ostal skrit. Foto: Vid Ponikvar "Zdaj jih bom poslušal. Na sredini igrišča sem jih že. Ker sem dosegel koš za stoto točko, mi ne uide, da jih peljem na pico. Takoj so zgrabili priložnost," je dejal Jaka, a ga je Klemen Prepelič kmalu popravil: "Zmaga je dobrodošla za samozavest. Dobili smo še nekaj razpoloženih igralcev, še posebej Blažiča. Iskreno sem zelo vesel zanj. Na koncu je dal stotico in vemo, kaj sledi. Kaj? Vsakemu igralcu mora plačati pivo."

Nato je pristopil še kapetan Dragić in v smehu potrdil: "Ja, Blažič plača pijačo."

Slovenija je dosegla tretjo najvišjo zmago v zgodovini in drugo na evropskih prvenstvih. A so ti dosežki že šli v pozabo, saj so košarkarji nemudoma obrnili list, na katerem je strokovni štab pozornost posvetil taktičnim zamislim za Francijo, s katero se bo Slovenija v sredo ob 12.45 udarila za prvo mesto v skupini A. Ob zmagi Finske zvečer proti Grčiji, pa je celo možno, da Slovenija osvoji tudi tretje mesto, če bi izgubila s Francijo z nekoliko višjo razliko.

Ne spreglejte