Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
7. 7. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Chris Bosh Kevin Durant NBA Chicago Bulls Miami Heat Dwyane Wade Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 7. 7. 2016, 19.56

6 let, 7 mesecev

Miami po prihodu slovenskega organizatorja igre

Brez njega na parketu se je Dragiću godilo bolje

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Goran Dragić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Goran Dragić je k Miamiju odšel v želji po boju za naslov prvaka v ligi NBA, po sezoni in pol pa v šampionskem moštvu ostaja vse manj članov. Za veliko presenečenje je s prestopom poskrbel Dwyane Wade.

Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić je lanskega februarja potegnil križ čez Phoenix, kjer so vodilni na položaj organizatorja igre pripeljali še dva košarkarja. Dragić je takrat imel za seboj najboljšo sezono v ligi NBA in si z dobrimi predstavami prislužil tudi nagrado za košarkarja, ki je v zadnji sezoni najbolj napredoval, zato mu drugačna vloga, ko je imel žogo v rokah manjkrat, ni dišala.

Phoenix ga je zato, ker bi ga drugače poleti izgubil, menjal v Miami. Ta klub je Dragić prepoznal kot najboljšega kandidata za uresničitev velike želje – boj za šampionski prstan.

Lansko poletje je sledil podpis pogodbe kariere za Dragića v vrednosti 80 milijonov dolarjev za pet let. Dragić naj bi takrat na mizi pustil nekaj milijonov, da je lahko Miami podaljšal pogodbo z Dwyanom Wadom.

Predsednik Pat Riley za zdaj ni bil pretirano uspešen na igralski tržnici. | Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik Pat Riley za zdaj ni bil pretirano uspešen na igralski tržnici. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slabo trgovanje

A letos poleti je glavnemu kadroviku pri Miamiju Patu Rileyu spodletelo. Po sezoni je kot glavno prioriteto omenjal podaljšanje pogodbe z Hassanom Whitesidom (edino, kar mu je uspelo), ob tem pa v senco postavil prav Wada. Ta je v preteklosti že večkrat pristal na nekoliko nižjo pogodbo, da je lahko Miami sestavil moštvo za naslov (v eri Wada so osvojili tri šampionske prstane).

Letos Wade popusta ni bil pripravljen sprejeti. Želel si je vsaj tako visoko pogodbo, kot jo imata poškodovani Chris Bosh in po novem Whiteside, ki na sezono dobita več kot 23 milijonov dolarjev, vendar mu Miami tega ni mogel ponuditi.

Po košarici Duranta je ta še veliko bolj bolela

Riley je na letošnjo igralsko tržnico šel v lov za najbolj vročim prostim košarkarjem Kevinom Durantom, ki pa se je odločil za Golden State Warriors. Pogajanja s prvim strelcem lige NBA v zadnji sezoni so dobila prednost pred Wadom, kar ni pomagalo pri odnosu med Rileyem in ikono kluba. Prekaljeni maček Riley, ki je v preteklosti bil znan kot eden najboljših pogajalcev in ime, ki se ja je vedno omenjalo ob prestopih najboljših košarkarjev, je potegnil kratko.

Chris Bosh je v zadnjih dveh letih vedno izpustil ključni del sezone | Foto: Guliverimage/Getty Images Chris Bosh je v zadnjih dveh letih vedno izpustil ključni del sezone Foto: Guliverimage/Getty Images

Le še en košček od velike trojice

Skupna pot se je tako po 13 letih med Wadom in Vročico končala. Miami Heat je od zmagovite zasedbe, ki je leta 2012 in 2013 osvojila zaporedna naslova v ligi NBA, tako ostal še brez drugega člena velike trojice, ki je bila najbolj zaslužna za šampionska prstana. Po LeBronu Jamesu, ki se je leta 2014 vrnil domov k Clevelandu, kjer je začel svojo kariero v NBA in ga letos popeljal do naslova, je veliko bolj presenetljivo danes Miami zapustil še Wade, ki je sprejelo ponudbo Bikov iz Chicaga, kjer je bil 34-letnik tudi rojen.

Moštvo je v primerjavi z lansko sezono od pomembnih členov ob Wadeu izgubilo še Joeja Johnsona, Luola Denga in obetavnega Tylerja Johnsona, ob Dragiću pa je od glavnih nosilcev ob Whitesidu ostal le še poškodovani in pregrešno drag Bosh.

Z odhodom Wada bo Dragić dobil večjo vlogo v moštvu, vprašanje pa je, kako uspešen bo Miami, ki bo, če ne bo večjih presenečenj, imel slabšo moštvo od lanske sezone, ko je 30-letni Dragić drugič v osemletni karieri igral v končnici.

Goran Dragić v zadnji sezoni na tekmah, ko ni igral Dwyane Wade

6 tekem
16,8 točke na tekmo
6,5 podaje na tekmo
3,5 skoka na tekmo
4 zmage, 2 poraza

Ob Dragiću bo glavno orožje Miamija Hassan Whiteside (desno). | Foto: Guliverimage/Getty Images Ob Dragiću bo glavno orožje Miamija Hassan Whiteside (desno). Foto: Guliverimage/Getty Images

Chris Bosh še neznanka

V lanski sezoni je na šestih tekmah, ko Wade ni igral, dosegal 16,8 točke, 6,5 podaje in 3,5 skoka na tekmo, kar je dve točki več kot sicer v celotni sezoni.

Za uspeh Miamija, ki je bil v zadnji sezonah, z izjemo sezone 2014/15, redni član končnice, bo veliko odvisno od Bosha, ki je bil v zadnji sezoni do poškodbe prvi strelec Vročice. Še drugo sezono zapored je končal predčasno zaradi krvnih strdkov v pljučih in za zdaj ni bilo še nobenih informacij, kdaj se bo vrnil na parket.

Veliko zanimanje za Dragića

Ob letošnjem povišanju proračuna v ligi NBA in prestopni norišnici je nekaj košarkarjev sklenilo zelo visoke pogodbe, tudi 16 milijonov, kolikor bo dobil Dragić v prihodnji sezoni, ni več veliko za igralca takih kvalitet. Po poročanju ameriških medijev, naj bi se vsaj deset moštev zanimalo zanj.

Miami je želel za več manevrskega prostora oziroma za več razpoložljivih milijonov menjati Josha McRobertsa, vendar nobeno moštvo ni želelo prevzeti njegove pogodbe. Za uspešno izpeljavo menjave so moštva želela še prihajajoče nabore na naboru lige NBA ali pa Dragića oziroma Justisa Winslowa, na kar pa Vročica ni pristala.

Ne spreglejte