Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
30. 6. 2016,
16.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Igor Kokoškov Chris Bosh Dwyane Wade Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Pat Riley NBA Phoenix Suns intervju

Četrtek, 30. 6. 2016, 16.48

2 leti, 8 mesecev

intervju z najboljšim slovenskim košarkarjem

Goran Dragić je že pozabil, kako težko se je bilo prebiti do lige NBA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
Goran Dragić | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Igral bom za reprezentanco," je še enkrat glasno potrdil najboljši slovenski košarkar Goran Dragić, ki smo ga obiskali na njegovem zdaj že tradicionalnem košarkarskem kampu na Rogli.

"Vse je super. Spočil sem se," je po naporni sezoni povedal 30-letni zvezdnik lige NBA. V lanski sezoni je branil barve Miami Heat, s katerim je lani poleti, zaradi česar je tudi izpustil reprezentančno akcijo, podpisal petletno pogodbo, vredno 90 milijonov ameriških dolarjev (81 milijonov evrov).

Za njim je osma sezona v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, še drugič do zdaj se je uvrstil v končnico in v njej proti Toronto Raptors izgubil v konferenčnem polfinalu. V pomlajeno izbrano vrsto se vrača po enoletnem premoru, sodeloval bo s trenerjem Igorjem Kokoškovom, ki ga iz ZDA dobro pozna iz časov, ko sta skupaj sodelovala pri Phoenix Suns.


"To je trener, ki mi je na moji poti ogromno pomagal," se je novemu selektorju zahvalil, ko smo se z njim pogovarjali tam, kjer se najbolje počuti. Na košarkarskem parketu.


Trenutno se Dragić pripravlja na Rogli, kjer ob tem organizira tudi svoj kamp za otroke. | Foto: Matej Leskovšek Trenutno se Dragić pripravlja na Rogli, kjer ob tem organizira tudi svoj kamp za otroke. Foto: Matej Leskovšek Je še kaj neznank za letošnje sodelovanje v reprezentanci?
Igral bom za reprezentanco. Treba je samo še doreči, kdaj lahko začnem, saj vemo, da igralci iz lige NBA ne smemo trenirati prej kot 30 dni pred prvenstvom.

Kako je z zdravjem​?
Vse je super. Spočil sem se. Tudi čez sezono nisem imel težav, razen nekaterih manjših, dvakrat z zobom in ko sem dobil nekaj šivov. Težav z gležnji nimam več.

Kakšno je vaše mnenje o novem selektorju slovenske košarkarske reprezentance Igorju Kokoškovu?
​Kokoškov mi je v karieri zelo pomagal. Predvsem takrat, ko sem prvič prišel v ligo NBA. Zelo dobro dela z mladimi igralci, zato se mi zdi prava odločitev za Slovenijo, saj je pomladil moštvo. Ima tudi izkušnje iz Evrope, preden je šel v ligo NBA. Mislim, da je bila to dobra odločitev.

So vam lani poleti manjkale priprave, kot ste jih bili navajeni iz reprezentance?
Ja. Mislim, da je bil to velik dejavnik, saj sem se v zadnjih osmih, devetih letih vedno pripravljal z reprezentanco in ko sem prišel na trening kamp v NBA, sem že imel za seboj deset, 15 tekem in sem že bil v tekmovalni formi.

Lani poleti pa sem se po dolgem času pripravljal sam in pokazalo se je, da na začetku nisem bil tako dobro pripravljen.

Košarkarjem iz lige NBA pravila dovoljujejo treniranje z reprezentanco 30 dni pred začetkom prvenstva. Kakšen je progam do takrat?
Treniram predvsem v fitnesu in delam na moči. Želim ojačati predvsem tiste mišice, ki so bile mogoče nekoliko slabše skozi sezono.

V drugi fazi pa bom delal z žogo. Imam svoj program, ki mu sledim.

Po enoletnem premoru se Goran Dragić vrača v slovensko košarkarsko reprezentanco, s katero je nastopil na sedmih velikih tekmovanjih. | Foto: Sportida Po enoletnem premoru se Goran Dragić vrača v slovensko košarkarsko reprezentanco, s katero je nastopil na sedmih velikih tekmovanjih. Foto: Sportida

Že nekaj časa ste svetovni zvezdnik enega izmed najbolj priljubljenih športov na svetu. Se kdaj ujamete v razmišljanje, kako ste kot otrok sanjali o ligi NBA, zdaj pa tu igrate?
Mogoče se mi je to pogosteje dogajalo prvi dve sezoni ali prve tri sezone. Takrat je bilo vse novo, to sem si želel že od otroštva. Zdaj se je malo umirilo.

Končal sem že osmo sezono v ligi NBA. Nekako sem že izgubil občutek, da je bilo res zelo težko. Zdaj na to gledam kot na službo.

Ob uspehu pride tudi denar. O denarju in milijonih, ki jih služite, se veliko govori. Vas to moti?
Me. Namesto da bi bili v ospredju šport, dosežki igralca, se govori le o milijonih. Nisem pristaš tega. Na koncu te ne poznajo kot športnika, ampak po tem, da imaš veliko denarja. To se mi ne zdi prav.

Imate dva otroka, ki bosta, pri vas ni bilo tako, očitno dobro preskrbljena. Kako ju vzgajate?
Moja otroka sta še majhna. Treba jima je ustvariti takšno okolje, kot sva ga imela midva z ženo. Morala se bosta boriti, morala si bosta želeti, da se kaj naučita. Midva bova poskrbela, da bosta imela vse, kar si želita, vendar bova morala tudi postaviti temelje, da je treba delati, dobiti morata delovne navade. Slediti morata svojemu cilju.

O naložbah svojega premoženja ne želi govoriti. | Foto: Matej Leskovšek O naložbah svojega premoženja ne želi govoriti. Foto: Matej Leskovšek

Kam vlagate svoj denar?
O tem javno ne bi rad govoril. Nimate kaj skrbeti. Vse poteka tako, kot mora. Vlagam tako, da bosta moja hčerka in sin preskrbljena. Je pa treba biti pazljiv. Veliko je primerov, ko se športniki niso znali spopasti s tem, vemo, kam to lahko pelje.

Vas na ulicah v Miamiju ljudje prepoznavajo?
Seveda, vendar s tem nimam težav. Jaz se pojavljam v medijih, moja družina ne. Toliko, kolikor je treba za mojo kariero, toliko se bom pojavljal v medijih, več pa ne. Letos sploh nisem imel intervjujev.

Kako bi primerjali življenje v Ameriki in Sloveniji? Kje vam bolj odgovarja?
V Sloveniji imam prijatelje, tukaj sem odraščal, ampak tudi v Ameriki sem se že navadil. Tam je vse večje, drugačna je hrana. Tudi razmišljanje ljudi je drugačno, mislim, da so Američani bolj odprti. Tukaj sem se rodil in Slovenija mi je bolj pri srcu, vseeno pa bom po karieri kar dosti razmišljal, kje bomo živeli.

Po All-Star premoru je Goran Dragić dvignil raven svojih predstav. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po All-Star premoru je Goran Dragić dvignil raven svojih predstav. Foto: Guliverimage/Getty Images Kako v ZDA poteka vaš dan?
Treniramo vsak dan. Če sta dve tekmi v dveh dnevih, imamo tretji dan prost. Drugače pa imamo ob osmih zjutraj trening, okoli druge ure popoldan pridem domov in potem imam nekaj časa za družino.

Na dan tekme pa praktično nič nisem doma. Zjutraj imam trening, ob 11. uri pridem domov, potem se najem in do 15. ure počivam. Ob 16. uri pridem v dvorano, ob 19. uri imamo tekmo, nato pa pridem okoli 23. ure domov in grem spet spat.

Kaj se je za vas spremenilo od prihoda iz Phoenixa v Miami?
V prvi vrsti je drugačen način igre, ki jo goji Miami. Več je tudi zvezdnikov v moštvu. V Phoenixu sem bil prvi igralec in sem dobival veliko žog, tukaj pa je drugače. Na koncu se poskušaš navaditi na sistem in čim boljše igrati.

S prvim zvezdnikom Dwyanom Wadom sta proti koncu sezone vse bolje sodelovala na parketu. | Foto: Guliverimage/Getty Images S prvim zvezdnikom Dwyanom Wadom sta proti koncu sezone vse bolje sodelovala na parketu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kakšen odnos imata s prvim zvezdnikom Miami Heat Dwyanom Wadom?
Z Wadom se zelo dobro razumeva tako na igrišču kot zunaj njega. Od njega sem se veliko naučil in zelo mi pomaga. Je dober igralec in pravi vodja ekipe. Na parketu sva po All-Star premoru odlično sodelovala.

Se veliko družite s soigralci?
Pri Wadu in Boshu imamo velikokrat večerje. Kemija v moštvu je zelo pomembna in iz tega potem izvirajo tudi boljši rezultati na parketu.

Razmišljate o NBA-naslovu?
V Miami sem prišel predvsem zato, ker si želim osvojiti naslov v ligi NBA. Mislim, da je tukaj pravo moštvo.

Vsako leto razmišljam o naslovu. To si zelo želim. Liga NBA je zelo kakovostna liga, v kateri igra 30 moštev. Pri Miamiju imajo vizijo osvajanja prstanov. Prvi mož kluba Pat Riley vedno pripelje prave okrepitve.

Pomembno vlogo igrajo tudi poškodbe. Lani sta bila poškodovana Hassan Whiteside, letos Chris Bosh. Prihodnjo sezono bomo spet poskušali priti na vrh.

Kritike direktorja Miami Heat Pata Rileya (levo) so bile upravičene, pravi Goran Dragić. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kritike direktorja Miami Heat Pata Rileya (levo) so bile upravičene, pravi Goran Dragić. Foto: Guliverimage/Getty Images

Alfa in omega Miami Heat Pat Riley je na novinarski konferenci po koncu sezone dejal, da ste v letošnji sezoni porabili vse izgovore.
Kar je res, je res. Na začetku res nisem bil v dobri formi. Imela sva sestanek in takrat sva se dogovorila, da bo mojo sezono ocenjeval po All-Star premoru. Takrat, ko je bilo najpomembneje, sem začel igrati bolje.

V končnici so bile moje številke boljše kot v rednem delu. Povsem običajno je, da so v vsaki sezoni prisotni vzponi in padci.

V sezoni ste izgubili tudi dva zoba in dobili nekaj šivov.
Skozi eno sezono greš, ne da bi dobil šiv, ne da bi izgubil niti en zob, letos pa se je to zgodilo nekajkrat. Tako pač je. To me ne bo ustavilo.

Ali udarci vplivajo na to, da bi na naslednji tekmi bolj pazili?
Ne, ne. Če se paziš na parketu, ne daš vsega od sebe in to se vidi. In potem te Riley pokliče v pisarno (smeh, op. p.).

V letošnji sezoni je izgubil dva zoba in dobil nekaj šivov. | Foto: Guliverimage/Getty Images V letošnji sezoni je izgubil dva zoba in dobil nekaj šivov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kaj vam je letos zmanjkalo, da v končnici niste prišli dlje?
Dva pomembna košarkarja, Chris Bosh in proti Torontu še Hassan Whiteside, sta bila poškodovana. Prstane osvajajo moštva, ki so zdrava. V lanskem finalu je Cleveland na primer izgubil, ko je igral brez dveh pomembnih košarkarjev, letos, ko so bili zdravi, pa so osvojili naslov.

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na osvojitev šampionskega prstana. Malo je sreče, dobro moraš dobro igrati, ne smeš biti preveč poškodovan. Odvisno je tudi, katero ekipo dobiš v končnici, saj ti kakšna moštva ležijo manj kot druga.

Prvega julija se uradno odpira igralska tržnica v ligi NBA. Kaj pričakujete?
Kakor kaže zgodovina, v moštvo vedno pride kakšen nov košarkar. Prva naloga je podpis pogodbe z Whitesidom, ki mu je potekla pogodba.

Prost je tudi prvi strelec zadnje sezone Kevin Durant.
Z njim bi bilo fenomenalno igrati. Je eden najboljših posameznikov v ligi. Riley poleti vedno preseneti in pripelje kakšno znano ime. Bomo videli.

Ste spremljali letošnje finale lige NBA, kjer so se po velikem preobratu veselili košarkarji Cleveland Cavaliers, ki so ugnali branilce naslova Golden State Warriors?
Bilo je zelo napeto. Na koncu je presenetljivo slavil Cleveland, ki je že zaostajal z 1:3 v zmagah, ampak to je košarka. Sem pa zelo vesel za LeBrona Jamesa, da mu je ob vrnitvi v Clevelandu uspelo osvojiti šampionski prstan.

 

Ne spreglejte