Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Nik Zupančič hokej risi slovenska hokejska reprezentanca Olimpijske kvalifikacije

Torek, 6. 9. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski hokejski selektor

Nik Zupančič poudarja, da so stvari premočno zakoreninjene, da bi jih ena taka pravljica premaknila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Nik Zupančič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Fantje so dovolj kakovostni, da se lahko zoperstavijo reprezentancam, ki so na visoki ravni svetovnega hokeja," slovenski selektor Nik Zupančič po vrnitvi v domovino ni skrival, da je ponosen na svoje varovance. Manj ponosen je na slovensko hokejsko klubsko dogajanje, nad katerim bi se morali zamisliti.

Slovenska hokejska reprezentanca si je na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku z zmagami nad Poljsko, Dansko in Belorusijo priigrala vstop na olimpijske igre v Pjongčangu leta 2018.

"Za slovenski hokej je druga zaporedna uvrstitev na olimpijske igre izjemno velika stvar, saj razmere v slovenskem klubskem hokeju niso idealne. Vemo, da imamo težave s pomanjkanjem igrišč, tudi bazo težko povečujemo, a kljub temu dosegamo dobre rezultate. Ta turnir je bil le potrditev dobrega dela. Fantje so stopili še eno stopničko višje, še nekoliko bolj so zreli kot na prejšnjih turnirjih, kar se je odražalo tudi v igri. Vse, kar smo se dogovorili, so naredili in rasli iz tekme v tekmo, na koncu je prišel tudi rezultat. Kot sem že rekel, le s srečo ne moreš zmagati na takšnem turnirju," se je Zupančič ozrl v pretekle dni, ko je pomagal soustvarjati nov olimpijski podvig.

Znajo prevzeti odgovornost

"Fantje so dovolj kakovostni, da se zoperstavijo reprezentancam, ki so na visoki ravni svetovnega hokeja. V to vse bolj verjamejo, zato se je tak uspeh lahko tudi zgodil." | Foto: Vid Ponikvar "Fantje so dovolj kakovostni, da se zoperstavijo reprezentancam, ki so na visoki ravni svetovnega hokeja. V to vse bolj verjamejo, zato se je tak uspeh lahko tudi zgodil." Foto: Vid Ponikvar

Njegovi varovanci so še enkrat več pokazali, da jih krasi moštvena vnema in da prostora za individualizem ni. "Ekipni duh je vsekakor eno od naših najmočnejših orožij, a ni edino. Neprestano ponavljam, da fantje do kakovostni, da se lahko zoperstavijo reprezentancam, ki so na visoki ravni svetovnega hokeja. To so dokazali s svojimi igrami in v to vse bolj verjamejo, zato se je tak uspeh lahko tudi zgodil," je 47-letni strateg zadovoljen s predstavami risov, ki jim izkušnje iz tujine vse bolj pomagajo pri prevzemanju odgovornosti, ko je to najpomembneje.

Spomnimo le na tekmo z Belorusijo. Ko je Slovenija ostala brez Aleša Kranjca in ko so gostitelji izničili prednost dveh zadetkov, bi se obračun kaj hitro lahko končal po željah gostiteljev, a so naši hokejisti tehtnico modro znali prevesiti v svojo korist.

Ne le kot gledalci

"Morda je to, da so isti nasprotniki v predtekmovanju olimpijskih iger, v narekovajih, že malo dolgočasno, a nima smisla izgubljati besed o kakovosti tekmecev. Spet bomo igrali s svetovnimi velesilami. Zagotovo se bomo zelo dobro pripravili in v Južno Korejo ne bomo šli kot gledalci, pač pa, da tam tudi kaj naredimo. Vsekakor bomo naredili vse, da bi ponovili uspeh iz Sočija," je Zupančič pogledal proti februarju 2018, ko se bodo risi na OI v Pjongčangu pomerili z istimi reprezentancami, kot so se v Sočiju: z ZDA, Rusijo in Slovaško.

Ne bodo nas zlahka začeli gledati drugače

Slovenija je v Minsku dokazala kakovost in se drugič zapored uvrstila na olimpijske igre. Je s tem vsaj nekoliko odprla zaprti krog hokejskih velesil, ki tako rade med seboj igrajo pripravljalne tekme, s težavo pa k sebi sprejmejo še koga, ki je na "napačni strani"? "Na tem področju ne pričakujem nekih večjih sprememb. Menim, da bo ta krog ostal zaprt še nekaj časa. Upam pa, da bomo uresničili naslednji cilj, ki ga imamo v tej sezoni – zadržali status elitne skupine –, in nato na olimpijskih igrah toliko popravili uvrstitev, da bodo le začeli malo drugače gledati na nas." "Vsekakor bi se bilo pametno usesti in zamisliti, kako naprej na klubski ravni. Zagotovo bi bil potreben pogovor med klubi, z zvezo in ne nazadnje tudi z državo," o slovenskem klubskem hokeju razmišlja Zupančič, ki bo v prihajajoči sezoni vodil Jesenice. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Vsekakor bi se bilo pametno usesti in zamisliti, kako naprej na klubski ravni. Zagotovo bi bil potreben pogovor med klubi, z zvezo in ne nazadnje tudi z državo," o slovenskem klubskem hokeju razmišlja Zupančič, ki bo v prihajajoči sezoni vodil Jesenice. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pametno bi se bilo zamisliti, kako naprej

Medtem ko nas reprezentanca razvaja, nas še naprej lahko skrbi domača klubska scena, ki ne premore niti dveh profesionalnih klubov. In nič ne kaže, da bi se stvari v prihodnosti korenito spremenile. Nič kaj optimističen ni niti slovenski strateg, ki bo v prihajajoči sezoni v Alpski ligi poveljeval Jesenicam.

"Srčno bi si želel, da bi se v klubskem hokeju razmere izboljšale in premaknile v pravo smer, a mislim, da so stvari premočno zakoreninjene, da bi jih ena taka pravljica lahko premaknila. Vsekakor bi se bilo pametno usesti in zamisliti, kako naprej na klubski ravni. Zagotovo bi bil potreben pogovor med klubi, z zvezo in ne nazadnje tudi z državo," je ob koncu pogovora še dejal  nekdanji hokejist, ki bo na počitek po olimpijskem kvalifikacijskem turnirju mislil kdaj drugič. Že dopoldan ga namreč čaka trening z železarji, v petek pa prvo srečanje v novi sezoni z večnimi tekmeci – Olimpija bo gostovala na Jesenicah. Prihodnji torek pa bodo Gorenjci vrnili obisk Ljubljančanom.

Ne spreglejte