Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar hokej svetovni pokal Ralph Krueger

Torek, 20. 9. 2016, 10.50

6 let, 7 mesecev

Reprezentanca Evrope po drugi zmagi na svetovnem pokalu

Anže Kopitar z Evropo zapira usta: Vedeli smo, da lahko naredimo nekaj posebnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Evropa Češka svetovni pokal | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Moštvo Evrope se je z drugo zmago na svetovnem pokalu – v podaljšku je s 3:2 premagalo Češko – povsem približalo polfinalu. Čeprav ga tam pred začetkom ni pričakoval skorajda nihče, je dokazalo, da tudi ekipa hokejistov iz osmih držav lahko meša štrene. In to zelo konkretno. In to najboljšim reprezentancam sveta.

Da so avtsajderji, da so zraven le zato, da bo lahko nastopilo zaželeno število reprezentanc, da bodo hitro končali tekmovanje v Torontu in še kaj podobnega, je pred začetkom svetovnega pokala krožilo okoli reprezentance Evrope. Umetnega moštva brez identitete, ki ga sestavljajo oklepniki iz osmih različnih držav (Slovenija, Slovaška, Nemčija Avstrija, Švica, Norveška, Danska, Francija), mnogi niso vzeli dovolj resno.

S prvima dvema pripravljalnima porazoma (s Severno Ameriko do 23 let so izgubili z 0:4 in 4:7) resda niso vzbudili optimizma, a z zadnjimi tremi tekmami, ko so najprej v pripravah premagali Švede (6:2), ko je šlo zares, pa spodnesli tla favorizirani ZDA (3:0) in Češki (3:2), so dvomljivcem zaprli usta.

Še pravi čas so se našli

"Smo odlična skupina fantov. Vedeli smo, da lahko naredimo nekaj posebnega," je zadovoljen Anže Kopitar. | Foto: Getty Images "Smo odlična skupina fantov. Vedeli smo, da lahko naredimo nekaj posebnega," je zadovoljen Anže Kopitar. Foto: Getty Images

Potem ko so v ponedeljek po podaljšku strli Čehe in kot prva reprezentanca dosegli dve zmagi na turnirju, so si skorajda že priigrali polfinale. So s tem presegli svoja pričakovanja?

"Ne. Vedeli smo, da lahko naredimo nekaj posebnega. Na zadnjih treh tekmah je naša igra dobila rep in glavo, se sestavila, kot smo hoteli. Na prvih dveh obračunih pa smo se še iskali, iskali način, kako želimo igrati. Hitro smo ugotovili, da 'run and gun' hokej ni za nas. Naša igra je bolj dolgočasna," je po drugemu uspehu novinarjem čez lužo dejal kapetan Evrope Anže Kopitar.

Gorenjec se je dotaknil še kemije med igralci, ki so imeli na voljo 14 dni časa za spoznavanje, medtem ko se večina preostalih reprezentanc dobro pozna že leta: "V slačilnici imamo odlično skupino fantov. Gradnja novih prijateljstev in kemije tako res ni bila težka. Vsi si želimo biti tu. In ko je enkrat vzdušje dobro, ko imaš dobro energijo, je vse lažje."

Slačilnica je verjela, preostali svet (verjetno) ne

Iz tekme v tekmo je nad svojimi varovanci vse bolj navdušen 57-letni strateg Ralph Krueger, ki je upal ugrizniti v izziv, po imenu Evropa.

"Mislim, da so za nami trije kar zgodovinski dnevi. Zabavamo se. Fantje na to (da so sestavljena reprezentanca, op. a.) nikoli niso gledali kot na oviro. Vedno so verjeli, da imamo možnost, da nam uspe kaj takega. Verjetno zunaj naše slačilnice tega ni verjel skoraj nihče.

"Verjetno zunaj naše slačilnice (skoraj) nihče ni pričakoval tega, a mi smo verjeli," je na svoje fante ponosen trener Ralph Krueger. | Foto: Getty Images "Verjetno zunaj naše slačilnice (skoraj) nihče ni pričakoval tega, a mi smo verjeli," je na svoje fante ponosen trener Ralph Krueger. Foto: Getty Images

Vsi so se vklopili v sistem. Še nikoli v 25-letni trenerski karieri nisem doživel, da bi skupina tako hitro ponotranjila stvari in da bi se posamezniki znotraj nje tako hitro žrtvovali eden za drugega," je zadovoljen v Kanadi rojeni Nemec.

Ta nasprotnikom sporoča še: "Naše delo po teh dveh tekmah še ni opravljeno."

Evropa, ki se bo v noči na četrtek v skupinskem delu pomerila še s Kanado, bi se že v noči na sredo po slovenskem času lahko uvrstila v polfinale. Če ZDA ne bo uspelo premagati Kanade, bodo iz skupine A Kopitar in soigralci v izločilne boje napredovali skupaj s Kanado.

 

Razpored skupinskega dela (po slovenskem času)*:

Skupina A:

Drugi tekmi:

Ponedeljek, 19. september

Češka : Evropa 2:3* (0:0, 1:1, 1:1, 0:1)
Voraček 34., Hanzal 49. (PP); Chara 30., Zuccarello 43., Draisaitl 63.
(Anže Kopitar je v 23 minutah in 53 sekundah igre trikrat streljal na gol)

*podaljšek

Sreda, 21. september:
2.00 ZDA – Kanada

Tretji tekmi:

Četrtek, 22. september:
2.00 Kanada – Evropa

Petek, 23. september:
2.00 Češka – ZDA

Prvi tekmi:
sobota, 17. september:

Evropa : ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

Nedelja, 18. september:
Kanada : Češka 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.


Lestvica A:
1. Evropa 2 tekmi – 4 točke
2. Kanada 1  – 2
...........................................
3. Češka 2 – 1
4. ZDA 1 - 0


Skupina B:

Drugi tekmi:

Torek, 20. september:
Severna Amerika U23 : Rusija 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)
Matthews 6., Rielly 38., Nugent-Hopkins 44. (PP); Namestnikov 30., Kučerov 31., Kuznecov 34., Tarasenko 36.

21.00 Švedska – Finska

Tretji tekmi:
Sreda, 21. september
21.00 Švedska – Severna Amerika U23

Četrtek, 22. september:
21.00 Rusija – Finska

Prvi tekmi:

Nedelja, 18. september:
Rusija : Švedska 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Ovečkin 60.; Landeskog 31. (PP), Hedman 33.

Ponedeljek, 19. september
Finska : Severna Amerika U23 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Filppula 56.; Eichel 6., Gaudreau 26., Drouin 28., MacKinnon 35. 


Lestvica B:

1. Švedska  1 tekma – 2 točki
2. Rusija 2 – 2
................................................................
3. Severna Amerika U23 2 – 2 
4. Finska 1 – 0


* V polfinale napredujeta najboljši reprezentanci iz vsake skupine. Polfinale bo na sporedu 24. in 25. septembra, finale pa 27. in 29. septembra, če bo treba, bo tretja finalna tekma 1. oktobra.

 

Kdo sestavlja ekipo Evrope?

Vratarji: Jaroslav Halak (Slovaška, New York Islanders), Thomas Greiss (Nemčija, New York Islanders), Philipp Grubauer (Nemčija, Washington Capitals)

Branilci: Zdeno Chara (Slovaška, Boston Bruins), Andrej Sekera (Slovaška, Edmonton Oilers), Roman Josi (Švica, Nashville Predators), Mark Streit (Švica, Philadelphia Flyers), Dennis Seidenberg (Nemčija, Boston Bruins), Christian Ehrhoff, (Nemčija, Chicago Blackhawks), Luca Sbisa (Švica, Vancouver Canucks (Switzerland).

Napadalci: Anže Kopitar (Slovenija, Los Angeles Kings), Marian Hossa (Slovaška, Chicago Blackhawks), Tomas Tatar (Slovaška, Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (Norveška, New York Rangers), Leon Draisaitl (Nemčija, Edmonton Oilers), Frans Nielsen (Danska, New York Islanders), Mikkel Boedker (Danska, Arizona Coyotes), Thomas Vanek (Avstrija, Minnesota Wild), Jannik Hansen (Danska, Vancouver Canucks), Pierre-Edouard Bellemare (Francija, Philadelphia Flyers), Marian Gaborik (Slovaška, Los Angeles Kings), Nino Niederreiter (Švica, Minnesota Wild), Tobias Rieder, (Nemčija, Arizona Coyotes).

Selektor: Ralph Krueger

Ne spreglejte